Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kanal İstanbul için Panamalı ekip

Düzenleyen:
Kanal İstanbul için Panamalı ekip

Ekonomi Haberleri

Yapımı için Panamalı ekiple iş birliği başlatılan ‘Çılgın Proje’ Kanal İstanbul ile İstanbul’un Avrupa yakası dev bir ‘ada’ olacak. Şehir 40 kilometrelik bir boğaza daha kavuşacak...

Hükümetin ilk defa 2011'de açıklayıp ve 'Çılgın Proje' olarak lanse ettiği Kanal İstanbul'da yasal sürecin ardından projelendirme çalışmaları da hızlı başladı. Uzunluğu 40 kilometre, genişliği 500 ve derinliği 30 metre olması planlanan kanal için, Panama hükümeti ile bilgi paylaşımına dair imzanın 27 Haziran’da atılmasının ardından heyecan büyüdü. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın, Panama Kanalı Genişletme Projesi'ni gerçekleştiren ekiple iş birliği platformu kurulacağını açıkladığı çalışmalar, önümüzdeki günlerde daha da hızlanacak. Öncelikle proje için çalışma yapılacak, ardından ihale süreci başlatılacak. Güzergah tam olarak kesinleşmemekle birlikte kanal, ya Büyükçekmece ya da Küçükçekmece Gölü’nü geçerek Marmara Denizi’ne ulaşacak. Her iki durumda da İstanbul’un Avrupa yakası dev bir ada halini alacak. Kanalın iki yanına yapılacak tesislerle şehir yeni cazibe merkezine kavuşacak. 

KANAL İSTANBUL FARKLI
Kanal İstanbul ile Panama Kanalı'nın gerek coğrafi yapı gerek projenin yapım tekniği ve finansman modeli bakımından birbirinden farklı projeler olduğunu söyleyen Bakan Ahmet Arslan, "Kanal İstanbul, kendine özgü inşaat ve mühendislik tekniğiyle yapılacak, ancak Panama Kanalı'ndaki deneyimler son derece önemli" dedi. Çalışmalara göre, yeni su yolunun uzunluğu 40 kilometre, genişliği deniz yüzeyinde 500 metre, tabanda 400 metre ve derinliği de 30 metre olacak. Böylece İstanbul Boğazı’ndaki deniz trafiğini tehdit eden tankerler bu yeni kanalı kullanabilecek ve Boğaz’ın güvenliği de sağlanmış olacak.
Marmara Denizi ile Karadeniz arasında yapımı planlanan Kanal İstanbul Projesi için İmar Kanunu’na ‘su yolu’ tabiri ekleniyor. Kanunda, “imar planı kararıyla yapay olarak oluşturulan, deniz araçlarıyla ulaşımın sağlandığı su geçidi” diye tanımlanıyor. Kanuna göre Kanal İstanbul Projesi ile ilgili maddelere göre, ‘su yolu’ olarak gösterilen alanlardaki kamu taşınmazları satılamayacak, başka amaçla kullanılamayacak.  

YENİ CAZİBE MERKEZLERİ OLUŞACAK
- Gemi geçişlerinden milyarlarca dolar kazanılacak.
- Dünyanın incisi Boğaziçi rahatlayacak, daha güvenli hale gelecek.
- İstanbul, Boğaz'ın ardından yeni bir cazibe alanına kavuşacak.
- Kanalın iki tarafında eğlence ve alışveriş merkezleri kurulacak.
- Dev yeşil alanlarla şehir nefes alacak.

Panama kanalı 
Denizden yukarıda

Panama Kanalı, Orta Amerika'nın en güney ülkesi Panama topraklarında yer alıyor, Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus'u birbirine bağlıyor. Yapımı ABD tarafından başlatıldı. Deniz seviyesinden 28 metre yukarısında yer alan, farklı yükseltilere sahip olup ‘indirgeç’ ve ‘kaldırgaçlarla’ gemilerin kolay ilerlemesi sağlanan kanal 77 kilometre. Panama'nın refahını gözle görülür biçimde artıran kanaldan, yılda 14 bin gemi geçiyor ve yüküne göre 40 bin ile 200 bin dolar ödüyor. Kanalın yapımı sırasında salgın hastalıklar, toprak kayması ve kazalarda 27 bin 500 kişi hayatını kaybetmişti.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...