2.2 milyarlık tahıl heba olacak

Düzenleyen:
2.2 milyarlık tahıl heba olacak

Ekonomi Haberleri

Türkiye’nin bu üretim döneminde 2.7 milyon ton tahılı kaybedeceğini belirten TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, kaybın toplam tutarının 2.2 milyar lirayı bulacağını ifade etti

ahılda dışa bağımlı olan Türkiye, üretim ve kullanımda yaşanan kayıplarla, geçen yıl Rusya’dan yapılan 3.5 milyon tonluk buğday ithalatına yakın bir miktarı her yıl heba ediyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son yıllarda azalış göstermesine karşın hasadı devam eden hububatta üretim ve kullanım kayıplarının halen yüksek olduğunun altını çizerek, “Bu üretim döneminde, yaklaşık 1.7 milyon tonu üretimde, 1 milyon tonu kullanımda olmak üzere 2.7 milyon ton tahılı kaybedeceğiz. Kaybın toplam tutarı 1.4 milyar lirası üretimde, 800 milyon lirası kullanımda olmak üzere 2.2 milyar liraya yaklaşıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Şemsi Bayraktar, bu yıl 20.5 milyon ton buğday, 6 milyon 750 bin ton arpa, 6.4 milyon ton mısır, 552 bin ton pirinç, 300 bin ton çavdar, 225 bin yulaf elde edilmesinin beklendiğini belirtti.

700 MİLYON TL KURTULABİLİR
Tahıllar arasında en fazla kaybın arpa ve buğdayda yaşandığına dikkati çeken Bayraktar, bu yıl kaybedilecek buğdayın 1.7 milyon tonu aşacağını belirtti. Bayraktar, yaklaşık 560 bin tonu arpa, 380 bin tonu mısır olmak üzere buğday dışındaki tahıllarda 1 milyon ton kayıp olacağını kaydetti. Hasatta dane kaybının yüzde 3'ü geçmemesi gerektiğine işaret eden Şemsi Bayraktar, “Oysa buğdayda yüzde 5.5, arpada yüzde 6 üretim kaybı var. Demek ki üretim kaybı en az yarıya indirilebilir. Bu durumda en düşük fiyatlarla hesaplandığında bile 700 milyon liralık bir kaybın önüne geçilmiş olur” dedi.

ÜRÜN KAYBININ İZAHI YOK
Dünyada gıda güvenliğini sağlamanın giderek zorlaştığını vurgulayan Bayraktar, “795 milyon insan dünyada açlık çekerken, bu kadar büyük miktarlarda ürün kaybının izahı yoktur” ifadesine yer verdiği açıklamasında, kaybedilen tahılın yarısı kurtarılsa bile milyonlarca insan için gıda güvenliğinin sağlanacağını vurguladı.

Kayıplar nasıl önlenir?
Kayıpların azaltılmasına ilişkin önerilerini paylaşan Bayraktar, “Dane kayıplarını en aza indirmek, üretim safhasındaki israfı önlemek için biçerdöverlerin ayar ve bakımları çok iyi yapılmalı, sadece operatör belgeleri olan sürücülere hasat yaptırılmalı, ürün sahibi hasat sırasında tarlasında bulunarak dane kayıplarını kontrol etmeli, sürücüyü uyarmalı, uyarıya uymayan operatörü en yakın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlüğüne bildirmelidir” dedi. Bayraktar, özellikle depolamadan kaynaklanan kayıpların en aza indirilmesi için lisanslı depoculuğun ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından uygulamaya konulan emanet usulü alımların ülke genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini bildirdi.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...