Gıdada ibre termometrede

Düzenleyen:
Gıdada ibre termometrede

Ekonomi Haberleri

Gıda fiyatlarında ramazan ayının ardından düşüş bekleniyor. Ancak sıcaklıklar fiyatlarda belirleyici rol oynayacak. Eğer sıcaklar böyle devam ederse fiyatlar tekrar yükselişe geçebilir

Yılın ilk yarısında enflasyon üzerindeki etkisi ve vatandaşa yansıyan fiyat artışları sebebiyle gündemden düşmeyen gıda sektöründe alınan önlemlerin ikinci yarıda fiyatlara yansıması bekleniyor. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, yılın ilk çeyreğinde gıda fiyatlarında bir artış yaşandığını, ancak ikinci çeyrekten sonra fiyatların düşüş eğilimine girdiğini söyledi. Enflasyon oranını aşağı çeken gıda fiyatlarının yıl sonuna kadar düşüş eğilimini koruyacağını belirten Kopuz, özellikle ramazan ayında piyasada bir hareketlilik yaşandığını ifade etti. Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er ise meyve ve sebze sektöründe aşırı sıcakların, soğuklar kadar tehlikeli olduğuna dikkati çekti. Sektörün, Türkiye-Rusya ilişkilerinden olumsuz etkilendiğini vurgulayan Er, Rusya'nın kendileri için büyük bir pazar olduğunu, iki ülke arasındaki ilişkilerin üreticisinden nakliyecisine, tüccarından komisyoncusuna kadar sektördeki tüm kesimlere yansıdığını söyledi. İkinci yarıda mevsim şartlarıyla dengelerin değişebileceğini belirten Er, şunları kaydetti: "Küresel ısınmayla dünyanın çehresi değişti. Bir bakıyorsunuz ki sebze meyve, 30-35 derece soğukta donuyor veya aşırı yağmur ya da dondan dolayı zarar görüyor. Çok sıcak olduğu zaman yine zarar görüyor. Yüksek sıcaklıklarda sebze meyveyi korumak kolay bir şey değil. Bu da büyük bir mağduriyet... Bunun için ileriyi görmeden tahminde bulunmak yanlış olur. Aşırı sıcak ve yağış olmazsa fiyatlarda çok fazla yükseliş yaşanmayacağını tahmin ediyorum. Ancak sıcaklıklar böyle devam ederse sebze meyve fiyatlarında ister istemez yüzde 30-40'lara varan artış olur." 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...