Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Gazze’ye 3 koldan elektrik

Düzenleyen: / Kaynak: Sabah
Gazze’ye 3 koldan elektrik

Ekonomi Haberleri  / Sabah

İsrail ile Türkiye arasında varılan mutabakatın ardından Gazze’ye elektrik enerjisi sağlanması için ilk adım atıldı. Enerji Bakanlığı heyeti pazar günü Gazze’ye gitti. Heyet, rapor hazırlayacak ve buna göre yol haritası belirlenecek

İsrail'in Türkiye'nin istediği şartları kabul etmesinin ardından başlayan normalleşme sürecinde ilk adım atıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, normalleşme sürecinde ele alınan konulardan biri olan "Gazze'nin elektrik ihtiyacının karşılanması" için Gazze'ye heyet gönderdi. Pazar günü Gazze'ye ulaşan heyet, elektrik altyapı sorununun çözümü için yapılabileceklerle ilgili detaylı bir çalışma yapacak. İsrailli yetkililerle bir araya gelen, Batı Şeria'da Filistinli yetkililerle görüşen heyet, bugün de Gazze'ye geçecek. Heyette bakanlıktan üst düzey bürokratların yanı sıra Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) yetkilileri de bulunuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın da heyetten üretim, iletim ve dağıtım alanlarında kısa, orta ve uzun vadede yapılabileceklerle ilgili kapsamlı rapor istediği belirtildi.

RAPORA GÖRE YOL HARİTASI
 Gazze'ye giden Enerji Bakanlığı yetkililerinin görüşmeleri sonrasında hazırlayacakları rapor Albayrak tarafından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Türkiye'nin Gazze'ye yapacağı enerji yardımlarına ilişkin yol haritası belli olacak.

GEMİ SANTRALİ KURULACAK
 Türkiye raporun ardından 3 koldan eş zamanlı çalışma başlatacak. Öncelik olarak Gazze'nin elektrik üretimi için acil olarak yapılması gerekenler ele alınacak. Gazze Limanı'na kurulacak gemi santrali de düşünülen projeler arasında yer alıyor. Bunun yanında başta güneş enerjisi sistemleri olmak üzere çok farklı alanlarda üretim için yapılabilecek tüm projeler hayat geçirilmeye başlanacak.

HANELERE ELEKTRİK ULAŞTIRILACAK
 3 koldan yürüyecek projenin elektrik üretimi kadar önemli bir diğer ayağı, Gazze'nin elektrik iletim altyapısını yeniden kurmak olacak. Gazze'de yeni bir iletim hattı için planlama yapılacak. İhtiyaç duyulan trafolar, yüksek ve alçak gerilim hatları kurulacak. İletim hattı ile birlikte dağıtım da yeniden kurgulanacak. Gazze'nin tüm hanelerine elektriğin ulaşması, sokak aydınlatmalarının sağlanması için ayrı bir planlama yapılacak.

ÖZEL SEKTÖR DE GÖNÜLLÜ
 Türkiye, Gazze'nin insani ihtiyaçlarının karşılanması için büyük sorumluluk üstlenirken, sadece devletin değil özel sektörün de bu süreçte yer almaya gönüllü olduğu öğrenildi. Üretim, iletim ve dağıtım alanlarında tecrübeli özel sektör temsilcilerinin Gazze için sorumluluk üstlenmeye hazır olduğunu dile getirdiği öğrenildi.

ALBAYRAK DUYURMUŞTU
 Geçtiğimiz günlerde heyetin gideceğini ilk olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Elektrik santralinin mevcut talebi karşılayıp karşılamayacağı, iletim hatlarının durumu, rehabilitasyon konusu için bir ekip hazırladık. Saha çalışması için ekibi göndereceğiz" sözleriyle duyurmuştu.

Zorlu: Biz hazır bekliyoruz
 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze'ye elektrik konusunda "Türk-İsrail ortaklığında kurulmuş bir enerji santrali var, oradan da alabiliriz" sözleriyle işaret ettiği santral Zorlu Holding'e ait. Şirket, İsrail'de üçüncü elektrik santralini açtı. Dorad Doğal Gaz Çevrim ve Ashdod Kojenerasyon santrallerinden sonra hayata geçen santralle birlikte Zorlu Enerji Grubu'nun İsrail'deki toplam kurulu gücü bin 15 megavata ulaşmış durumda. Konuyla ilgili SABAH'ın sorularını yanıtlayan Zorlu Holding'in patronu Ahmet Nazif Zorlu, "Hazır ve nazır olarak bekliyoruz. Bu teklifi biz götürmüştük. Oradaki Müslüman kardeşlerimizin her zaman yanındayız. Şu anda Gazze'ye 6 saat elektrik veriliyor. 120 megavatlık ihtiyaç var. Bizim oradaki kapasitemiz bunu karşılayabilecek düzeyde" dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...