Teknolojik ürünlerde tür patlaması

Düzenleyen:
Teknolojik ürünlerde tür patlaması

Ekonomi Haberleri

Yazılım, bilişim, elektronik, otomotiv, makine gibi sektörlerde faaliyet gösteren yerli firmaların “teknolojik ürün girişimleri” son yılların en yüksek düzeyine çıktı

Osman Çobanoğlu ANKARA

Son seçimin ardından teknolojide büyük adımlar atmaya başlayan Türkiye; Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) ve Ar-Ge Merkezleri yoluyla ülke kalkınmasını bu alanda yoğunlaştırdı. Araştırmada önemli görevler üstlenen TGB’lerin sayısı 64’e yükseldi. Bunların 50’si aktif olarak çalışıyor. TGB’lerde, Ar-Ge merkezlerinde ve çeşitli teknoloji merkezlerinde geliştirilen projelere verilen Teknolojik Ürün Deneyim Belgesinde (TÜR) yükseliş yaşandı. Geçtiğimiz yılın genelinde 70 adet TÜR düzenlenirken, bu sene sadece haziran sonuna kadar 52 belgenin verildiği öğrenildi. Söz konusu belgenin, Ar-Ge ile ürün geliştirmiş firmaların kamu ihalelerinde yer almasını kolaylaştırdığı biliniyor. Bu belge sayısı, 2014 yılında 14 gibi düşük bir rakamda kalmıştı.

Belgelerin yoğun olarak alındığı sektörler ise; yazılım, otomotiv, elektronik ve medikal olarak dikkat çekiyor. TGB’lerde yer alan firmaların da yüzde 37’sini yazılım sektöründe faaliyet gösterenler oluşturuyor. Yazılım sektörünü yüzde 17 ile bilgisayar ve iletişim teknolojileri, yüzde 8 ile elektronik, yüzde 6 ile makine ve teçhizat imalatı, yüzde 4 ile enerji sektörü izliyor. En az “TÜR” alan sektörler arasında ise denizcilik, gıda sanayi, geri dönüşüm ve orman ürünleri bulunuyor. Öte yandan belgelerin verildiği projelerin firmaları, genellikle Ankara menşeili... Şu ana kadar 49 belge Ankara’ya, 31 İstanbul’a, 21 Kocaeli’ye, 9 İzmir’e, 8 Bursa’ya, 6 belge de Sakarya’ya kayıtlı firmalara gitti.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...