'Karşı taraf bizden daha iştahlıydı'

Düzenleyen:
'Karşı taraf bizden daha iştahlıydı'

Ekonomi Haberleri

“Rusya ile olan kriz durumu, Türkiye’ye bir zarar veriyorken, bu ülkeye üç zarar veriyordu” diyen Bakan Nihat Zeybekci, “Karşı taraf, ilişkilerin pozitife dönmesi yönünde bizden daha iştahlı” değerlendirmesini yaptı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, G20 Ticaret Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere geldiği Çin’in Şanghay kentinde, bu ülkedeki temasları ve uluslararası ekonomi konularına ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. Rusya Ekonomik Kalkınma Bakan Birinci Yardımcısı Alexey Likhachev ile önemli bir görüşme yaptığını ifade eden Zeybekci, Kazan’da Türk şirketlerinin 3 milyar dolarlık yatırımının olduğu bölgede 25-26 Temmuz’da açılış törenleri yapacaklarını söyledi. Bu açılışların Rusya ile olan ekonomik ilişkilerin bırakılan noktandan daha ileriye götürülmesi açısından tetikleyici olacağını belirten Zeybekci, söz konusu açılışa karşılıklı olarak ekonomi, ulaştırma ve tarım bakanlarının katılım sağlayabileceğine işaret etti.
Rusya ile yeni bir anlaşma yapılmasından ziyade askıya alınan mevcut anlaşmalara tekrar hayat verilmesinin öncelikleri olduğunu ifade eden Zeybekci, tarım, hizmet, müteahhitlik, sanayi, turizm gibi sektörlerde bu ülke ile yaşanan kış havasından çok hızlı bir şekilde tekrar yaz havasına geçileceği mesajını verdi. “Problemli durum, Türkiye’ye bir zarar verirken, Rusya’ya üç zarar veriyordu” diyen Zeybekci, bu durumun pozitife döndürülmesi adına karşı tarafın daha iştahlı olduğunu belirtti. Türkiye’nin sürdürülebilir enerji ve ham madde güvenliği için en önemli aktörlerden birinin Rusya olduğunu kaydeden Zeybekci, ancak tüm yumurtaları tek sepete koymak gibi bir hata da yapmayacaklarını dile getirdi.
Bakan Zeybekci, Edirne-Kars ve İzmir-Antalya hızlı tren hattı projelerinin Çinli yetkililerle yapılan görüşmede gündeme geldiğini aktararak bu konunun gelecek günlerde de görüşüleceğini kaydetti. Zeybekci, Çin ile olan ticaret açığına da dikkati çekerek, “Çin, bize on satarken, biz Çin’e sadece bir satıyoruz. Bu durum, sürdürülebilir değil” dedi. “Mısır ile aramızda vazgeçilmesi mümkün olmayan ekonomik menfaatlerimiz var” diye konuşan Zeybekci, pozitif noktaları artırmak istediklerini anlattı. Zeybekci, İsrail’in Türkiye için ekonomik anlamda müttefik bir ülke olduğunu vurgularken, İsrail ile karşılıklı menfaatler öncelikli olmak koşuluyla ilişkilerin geliştirilmesini desteklediğini söyledi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...