Türk balıkçılar okyanusa açılıyor

Düzenleyen:
Türk balıkçılar okyanusa açılıyor

Ekonomi Haberleri

Orta Amerika ve Karayipler Bölgesinde balık üretip dünyaya ihraç edeceğiz

Oğuzhan Şahin ANKARA

Yurt dışında arazi alarak stratejik tarım ürünleri üretmeyi planlayan Türkiye, önce balıkçılığa el attı. Türk firmaları, Karayipler bölgesinde balık çiftlikleri kurarak üretim yapacak. Dışişleri ve Ekonomi Bakanlıkları, bölgedeki balıkçılık imkanları konusunda ihracatçı birlikleri kanalıyla firmaları bilgilendirdi. “Dominik Cumhuriyeti” ile “St.Kitts&Nevis” bölgesinde kurulması planlanan balıkçılık çiftlikleri sayesinde bu bölge Akdeniz çipurasından levreğe kadar birçok türle tanışacak. İhracatçı birliklerine verilen bilgide, özellikle St. Kitts&Nevis’in Türkiye’deki başkonsolosluk vasıtasıyla ülkede balık çiftlikleri kurabilecek Türk firmalarıyla işbirliği yapılmak istendiği iletildi. Türkiye’nin Santo Domingo Büyükelçiliği de bölgedeki imkanları içeren bilgi notu gönderince süreç hızlanmış oldu.
GÜMRÜKSÜZ ÜRETİM
Verilen bilgilere göre, Orta Amerika ve Karayipler Bölgesi, serbest ticaret anlaşmaları marifetiyle ABD pazarına gümrüksüz ulaşım imkanı veriyor. Tropik sular balık üretimi ve balık çiftliği kurulması için son derece uygun şartlar sağlıyor. Üstelik bu bölgedeki balıklar daha az yemle daha hızlı büyüyor ve maliyet düşüyor. Buna rağmen bölgede gelişmiş bir balıkçılık bulunmuyor. Bölgede çeşitli balık türlerinin üretiminin yapılabileceği belirtilirken, bazı ülkeler Akdeniz çipurası ve levreğinin üretimine izin vermiyor. Dominik Cumhuriyeti ile St. Kitts&Nevis’in bu konuda da imkan sağladığı belirtildi. Dominik’in, serbest bölge statüsü sayesinde gelir vergisinden muaf tutacağı belirtilen Türk firmalarının, gümrüksüz ithalat da gerçekleştirebileceği vurgulandı.           
                    

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...