İnternette dolandırıcıya hedef olmayın

Düzenleyen:
İnternette dolandırıcıya hedef olmayın

Ekonomi Haberleri

TBD Başkanı İlker Tabak, "Sosyal medya üzerinden klavye ve ekran görüntülerini kayıt eden programlar gönderiliyor, uyanık olun" dedi

Sinem Erciyas ANKARA
Darbe girişiminden istifade etmek isteyen dolandırıcılar boş durmuyor. Sosyal medya kullanıcılarını hedef alan dolandırıcılar kullanıcıların bilgilerini ele geçirerek kazanç sağlamak için her yöntemi deniyor. Özellikle Facebook kullanıcıları tarafından son günlerde ‘Durum Çok Ciddi’ başlıklı paylaşımlar oldukça artış gösterdi. Bununla birlikte "paylaşımlarınızla ilgili ceza gelebilir" ya da "adınıza yeni bir Facebook hesabı oluşturuldu" yönünde de iletiler yayılmaya başladı. Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı İlker Tabak, bu tür içeriklerin paylaşımının gerçeği yansıtmadığını ve kişilerin bilgilerinin çalınması için kullanıldığını, vatandaşları daha dikkatli davranmaları gerektiği konusunda uyardı.
HESAPLAR TEHLİKEDE
Tabak, "Özellikle terör olayları sırasında asker, terörist veya siyasi kişilere yönelik virüslü videolar göndererek, bu videoların açılması durumunda cihazlara casus programlar gönderiyorlar. Böylece kişinin cihazında bulunan banka, tapu, resim, yazışma bilgileri elde edilebiliyor. Onları şantaja yönelik kullanabiliyorlar. Ayrıca dinleme programları, klavye ve ekran görüntülerini kayıt eden programlar, kamera kayıt programları gibi birçok program yükleyebiliyorlar. Böylece banka şifrenize, sosyal ağ ve e-posta şifrelerinize ulaşıp, işlem yapabiliyorlar. E-devlet uygulamalarınıza girilebilirler, banka hesaplarınıza ulaşılabilirler, sizin adınıza gelen e-postalara cevap verilebilirler" diye konuştu.
ALINACAK TEDBİRLER
Tabak, tedbirleri ise şöyle sıraladı: "Arkadaş olarak eklediğiniz kişilerin gerçek olduğuna kanaat getirmeseniz, engelleyin ya da listenizden çıkarın. Mesajla gelen, 'hediye kazandınız' gibi numaraları aramayın. Banka, kargo bilgilerini güncelleme talebinde bulunan mesajlara itibar etmeyin. Kullandığınız sosyal ağın gizlilik kurallarını öğrenin. Sosyal ağ ve e-posta bilgilerinizi, telefondan doğrulama kodu gönderilecek şekilde kullanın. Antivirüs ve casus programlara karşı koruma yazılımı kullanın. Güvenliğinden emin olmadığınız sitelerden alışveriş yapmayın ve kişisel bilgilerinizi siteye girmeyin. İnternete bağlı her türlü cihazın güvenliğini sorgulayın!.."

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...