'Toparlanma hızlı olacak'

Düzenleyen:
'Toparlanma hızlı olacak'

Ekonomi Haberleri

Murat Çetinkaya, "Yurt içi belirsizliklerin etkisi geçici ve sınırlı olacak. Darbe girişimi öncesiyle bugün arasında fark yok" dedi

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, darbe girişiminin piyasaya etkisiyle ilgili olarak, "Olayın gerçekleştiği o geceden itibaren Türkiye'de finansal piyasaları en erken gözlemleyebileceğiz ödeme sistemleri hareketleri dahil ki bunun önemli kısmı Merkez Bankasının sorumluluğundadır, dikkat çekici sorunla ya da güven kanalında erozyona işaret eden hiçbir şeyle karşı karşıya kalmadık. Bunu, bankacılık sektörü ve reel kesim de teyit etti. Önümüzdeki dönemde bunun korunacağını umuyoruz" dedi.

YAKIN TAKİPTEYİZ

Yılın üçüncü enflasyon raporunun açıklandığı toplantıda konuşan Başkan Çetinkaya, şunları söyledi: "Büyüme tarafı, mali disiplin dahil, darbe girişimi öncesiyle bugün arasında biz bir fark görmüyoruz ve buradaki olumlu seyrin devam edeceğini düşünüyoruz. Bu dönemin özellikle güven kanalı üzerinden, firmalar ve bireyler üzerinde olumsuz bir etkisini izlemiyoruz. Toparlanmanın hızlı olacağını umuyoruz. Bankacılık sektörü, faaliyetlerine kesintisiz devam etmektedir. Bu anlamda gördüğümüz herhangi bir risk unsuru bulunmuyor. Merkez Bankası olarak piyasa derinliğini ve piyasadaki fiyat oluşumlarını yakından takip ederek, gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak bütün önlemleri alacağız. Küresel risk iştahının da olumlu seyri ve alınan tedbirler sayesinde, yurt içi belirsizliklerin etkisinin geçici ve sınırlı olacağını değerlendiriyoruz."

"S&P, YETERLİ ZAMANI BEKLEMEDİ"

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin, Türkiye'nin notunu indirmesini yorumlayan Murat Çetinkaya, şunları söyledi: "Son dönemde yaşanan olayların etkilerinin anlaşılabilmesi için yeterli zamanın geçmesi, yeterli verinin gözlenmesi gerekirdi. Bu sebeple derecelendirme kuruluşunun aldığı karar aceleci. İktisadi faaliyet açısından bakınca, ılımlı, istikrarlı büyümenin korunduğu görülüyor. Ağustos ayında kredi notunda Merkez Bankası olarak yeni bir karar veya değerlendirme beklemiyoruz.”

"PİYASAYI VATANDAŞ DENGELEDİ"

Murat Çetinkaya, vatandaşların darbe girişiminin ardından ellerindeki dövizi bozdurmasıyla ilgili olarak, "Türkiye'de hanehalkı, oynaklığın yüksek olduğu diğer dönemlerde de döviz satmak suretiyle dengeleyici hareket etti. Burada rakamlar 7-8 milyar dolar civarında. Olaylar belli bir güveni işaret ederse, toplum olumlu tepki veriyor. Yerleşikler, attıkları adımlarla piyasada dengeleyici rol oynuyor" dedi.

15 TEMMUZ ÖNCESİNE İNCELEME

Çetinkaya, "Darbe girişimi öncesi örgüt üyelerince yüksek miktarda döviz alındığı" yönündeki iddialarla ilgili olarak, "Henüz bizde bir tespit yok. Düzenleyici ve denetleyici kurumlar, bu hususlar dahil, o dönemi yakından inceleyeceklerdir. Herhangi bir şey olursa, zaten hukuk yolu dahil, kamuoyuyla paylaşılacaktır" ifadelerini kullandı.

HEDEF, DAR KORİDOR VE TEK FAİZ

Sadeleşme sürecinde amacın, "dar ve simetrik bir koridor uygulamasının hayata geçirilmesi ve fonlamanın tek bir faizden yapılması" olduğunu vurgulayan Çetinkaya, "Bu süreçte para politikasının öngörülebilirliği arttıkça, risk priminin de düşeceğini öngörüyoruz. Makul zaman diliminde sadeleştirmeyi sonuçlandırmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

BEKLENTİ DEĞİŞMEDİ

Merkez Bankası, 2016 ve 2017 sonu için enflasyon tahminlerini değiştirmedi. Başkan Murat Çetinkaya, "2016'da yüzde 7.5, 2017'de de yüzde 6 gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Yakın dönemde gıda fiyatlarında gözlenen yukarı hareketlenme ve tütün fiyatlarındaki ayarlamalar, temmuzda enflasyonun yükselmesine sebep olacaktır. Fakat ilerleyen dönemde aşağı yönlü düzeltme yaşanacağını öngörüyoruz. Ayrıca çekirdek enflasyonda da daha ılımlı seyir bekliyoruz" dedi.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...