İhracatı, kalkışma değil tatil vurdu

Düzenleyen:
İhracatı, kalkışma değil tatil vurdu

Ekonomi Haberleri

Temmuz ayında ihracat geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 18,7 azalışla 8 milyar 779 milyon dolar oldu. Büyük kaybın en önemli nedeni ise 9 günlük tatil oldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 15 Temmuz darbe girişimini kınarken, bu olayların ihracata etkisinin sınırlı olduğunu söyledi. Büyükekşi, “İhracatın temmuz ayında gerilemesinde Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olması ve ihracat fiyatlarında yaşanan düşüş etken oldu” dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), temmuz ayı ihracat verilerini Burdur’da açıkladı. 15 Temmuz şehitleri için saygı duruşunun ardından açıklanan verilere göre temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,7 azalışla 8 milyar 779 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Yılın ilk 7 ayında da 2015’in aynı dönemine göre yüzde 4,9 düşüşle 80 milyar 447 milyon dolar ihracat yapılırken, son 12 ayda da bir önceki döneme göre yüzde 6,1 düşüşle 139 milyar 723 milyon dolarlık ihracat oldu. İhracat, temmuz ayında kilogram bazında yüzde 8,2 oranında azalırken, yılın ilk 7 aylık döneminde ise yüzde 4,5 oranında artış gösterdi. 

Anadolu’dan dünya arenasına 

TİM olarak ihracatın Anadolu’ya yayılması konusunda yıllardır çalışmalar yaptıklarını ifade eden Büyükekşi, “Bu çalışmalar, artık sonuç vermeye başladı. 2003’te ihracatımızın yüzde 59’a yakınını İstanbul firmaları tarafından yapılırken, 2015’te bu oran yüzde 53’e indi. İlk 5 ilimizin toplam ihracatımızdan aldığı pay yine aynı dönemde yüzde 83’ten yüzde 75’e geriledi. Artık Anadolu’dan çıkan ihracatçılarımız dünya arenasında boy gösterebiliyor” dedi. MÜSİAD’ın Burdurlu Başkanı Nail Olpak’ın da katıldığı toplantıda Burdur’un da ihracatta başarılı Anadolu kentleri arasında olduğuna vurgu yapan Büyükekşi, “Burdur’un ihracatı ithalatının neredeyse 7 katı. Bu ilimiz de ihracatın Anadolu’ya yayılmasında önemli bir örnek” diye konuştu. 

Aylık ortalama 22 iş günü Temmuz'da 16'ya düştü

İhracatcı ayda en az 22 iş günü üzerinden iş yaparken, temmuz ayında bu sayı 9 günlük bayram tatili nedeniyle 16'ya düştü. TİM verilerine göre temmuz ayında en fazla ihracatı 1 milyar 727 milyon dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirirken, bunu hazır giyim ve konfeksiyon ile kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Toplantıya katılan Burdur Valisi Şerif Yılmaz ve  MÜSİAD Başkanı Nail Olpak başarılı ihracatçılara plaket verdi.

İhracat pazarı genişliyor

Temmuz ayında 62 ülke ve bölgeye ihracat artarken, 168 ülke ve bölgeye ihracatta azalış gerçekleşti. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkedeki değişimde ise Almanya’ya yüzde 12,9, İngiltere’ye yüzde 28,3, İtalya’ya yüzde 10,8, ABD’ye yüzde 26,5 ve Fransa’ya da yüzde 9 düşüş yaşandı. En fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında da en yüksek artış yüzde 8,9 ile Hollanda yapıldı. Bunu 0,2 büyümeyle Polonya izledi. En fazla ihracat yapan ilk 3 il ise şöyle sıralandı: İstanbul 3,9 milyar dolar, Bursa 897 milyon dolar ve Kocaeli 779 milyon dolar.

Otomotiv ve hazır giyim ihracatı sırtlıyor

Otomotiv endüstrisi yüzde 5,2 yükselişle 1 milyar 727 milyon dolarla en fazla ihracata imza atarken, bunu 1 milyar 252 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ile 968 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. 

EKONOMİ GÜNDEMİ

TP dağıtım ihalesinde son teklif tarihi 30 Eylül

Türkiye Petrolleri (TP) Petrol Dağıtım AŞ'nin blok satış yöntemi ile özelleştirilmesinde son teklifler 30 Eylül 2016 tarihinde alınacak. TP bünyesinde 300'ü aşkın istasyon bulunuyor. Kapalı zarf içerisinde teklif alma ve görüşmeler yapma suretiyle pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek ihaleye, yalnızca tüzel kişiler ile ortak girişim grupları katılabilecek.

Boru hatlarına 'midas' koruması

Petrol ve doğalgaz boru hatlarının güvenliğinin sağlanması için Türk mühendislerince geliştirilen ‘Midas’, 50 kilometrelik hat boyunca en küçük hareketliliğin algılanmasını sağlıyor. Aselsan uzun süredir üzerinde çalıştığı "Midas" fiber optik algılayıcı ihlal tespit sistemi hayata geçirdi.  Sistem, Türkiye'deki binlerce kilometre uzunluğundaki  petrol ve doğalgaz boru hatlarının güvenliği açısından önem taşıyor. "Midas", kurulduğu alanlardaki insan ve araç hareketliliği ile buralardaki en küçük kazı faaliyetlerini anında tespit edebiliyor. ASELSAN tarafından tasarlanan sistem için Sistem, Bilkent Üniversitesi NANOTAM Araştırma Merkezi ve ODTÜ ile işbirliği yapıldı.

Rus turistlerin Türkiye talebi artıyor

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Rusya’dan Türkiye’ye yönelik uçuşlarda, Türkiye’de son dönemde yaşanan olaylara rağmen büyük artış olduğunu bildirdi. Birliğin internet sitesinden yapılan açıklamada, Rus turistlerin Türkiye'ye yönelik talebinde önemli artış yaşandığı, bu nedenle Rus ve Türk havayolu şirketlerine ait uçuş noktası sayılarında da artış olduğu belirtildi. Açıklamada, Rusya’nın Türkiye’ye yönelik tarifeli uçuşlara getirdiği kısıtlamaların kaldırılmasından itibaren havayolu şirketlerinin yeni noktalara uçuşlar gerçekleştirmeye başladığı kaydedilirken, Antalya’nın yanı sıra Bodrum ve Dalaman gibi bölgelere de artık direk uçuşlar yapıldığına işaret edildi. Rusya Sivil Havacılık Kurumu, geçtiğimiz haftalarda Türkiye’ye yönelik uçuşlara uygulanan kısıtlamaların kaldırıldığını açıklamıştı. 

Türk hava sahası yarım dakika boş kalmadı

Türk hava sahasında bu yılın ilk yarısında 172 bin 889'u transit üst geçiş olmak üzere toplam 862 bin 600 uçuş gerçekleşti. Bir başka ifadeyle bu yılın ilk yarısında Türk hava sahasından ortalama 20 saniyede bir uçak geçti 
Türkiye'de, son yıllarda uçakla seyahat eden yolcu sayılarında önemli artış görüldü. Son 10 yılda havayoluyla taşınan yolcu sayısı yılda ortalama yüzde 12,6 büyüyerek 62 milyondan 182 milyona yükseldi.
Yurt içinde 2002'de iki merkezden 26 noktaya sadece Türk Hava Yolları'nın (THY) tarifeli sefer düzenlediği Türkiye'de, aradan geçen 14 yılda, iç hatlarda 6 havayolu şirketi 7 merkezden toplam 55 noktaya sefer yaptı. 

BTA'nın sekizinci durağı Zagreb

TAV Havalimanları’nın iştiraki BTA, Zagreb Havalimanı’nda yiyecek içecek noktalarının işletmesi için açılan ihaleyi kazanarak operasyona başladı. Havalimanında yedi noktayı devralan BTA, 2017’de yeni açılacak terminalle birlikte toplam 16 noktayı işletecek.

Yeni terminalin tamamlanmasıyla BTA, 117 kişiye istihdam sağlayacak. BTA İcra Kurulu Başkanı Sadettin Cesur “Zagreb, portföyümüzdeki 16. havalimanı oldu. Gerçekleştirilen ihalede en iyi teklifi vererek yiyecek-içecek alanlarının işletmesini 13 yıllığına kazandık. BTA olarak sahip olduğumuz deneyim ve yenilikçi iş anlayışımızla bugün dünyanın her yerinde tercih edilen bir şirket haline geldik” diye konuştu. 

Bütçemizin yüzde 26’sını konut ve kiraya harcadık

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılı ’Hanehalkı Tüketim Harcaması’nı açıkladı. Buna göre; hanehalkı bütçe araştırmasının 2015 yılı sonuçlarına göre; Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 26 ile konut ve kira harcamaları alırken, ikinci sırada yüzde 20.2 ile gıda ve alkolsüz içecekler yer aldı. Toplam tüketim harcamalarında en düşük payı alan gruplar ise yüzde 2 ile sağlık ve yüzde 2.2 ile eğitim hizmetleri oldu. Hanehalkı başına aylık ortalama tüketim harcaması 2014 yılında 2 bin 848 TL iken 2015 yılında 3 bin 43 TL olarak tahmin edildi. Araştırma sonuçlarına göre, konut ve kira harcamalarının payı bir önceki yıla göre 1.2 puanlık artışla yüzde 24.8’den yüzde 26’ya yükseldi. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunun payı yüzde 19.7’den yüzde 20.2’ye, giyim ve ayakkabı harcamalarının payı, yüzde 5.1’den yüzde 5.2’ye; otel, lokanta, pastane harcamalarının payı ise yüzde 6’dan yüzde 6.4’e yükseldi. Diğer taraftan, ulaştırma harcamasının toplam harcamalardaki payı bir önceki yıla göre 0.8 puanlık düşüşle yüzde 17.8’den yüzde 17’ye geriledi. Ayrıca, mobilya ve ev eşyalarının payı yüzde 6.8’den yüzde 6.1’e, eğitim harcamalarının payı ise yüzde 2.4’den yüzde 2.2’ye düştü.

Rusya ile normalleşme 700 milyon $ getirecek

İstanbul Maden ve Metaller İhrcatçı Birlikleri Yapı Malzemeleri Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, Rusya ile Türkiye arasıdaki ikili ilişkilerin düzelmesinin ülke ticaretine ve özellikle yapı sektörüne olumlu katkı sağlayacağını belirtti. Düzelen ilişkilerle ertelenen siparişlerin tekrar gelmeye başladığını aktaran Serdar Urfalılar, “İki ülke arasında yaşanan sorunlar nedeniyle sektör ihracatının yılın ilk 6 ayında 73 milyon dolara kadar geriledi. Sektör olarak Rusya’ya ihracatımız 2013 yılında 800 milyon, 2014 yılında  ise 710 milyon dolardı. Olumlu süreç devam ederse kısa sürede 2014 rakamlarının tekrar yakalayacağımızı düşünüyoruz” dedi. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metallar İhracatçıları Birliği Başkanı Rıdvan Mertöz de, Türk-Rus ilişkilerinin hızla düzelmesi ile Türk ekonomisine yıllık 4.5-5 milyar dolarlık bir pozitif etki yapacağını söyledi.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...