ABD ve AB arasında tazminat savaşları

Düzenleyen:
ABD ve AB arasında tazminat savaşları

Ekonomi Haberleri

ABD hükûmeti, 2008 krizindeki tutumu sebebiyle 1,9 milyar dolar tazminat ödemek zorunda kalan Deutsche Bank’tan bu defa 14 milyar dolar istedi

Ekonomi Servisi
ABD ile Avrupa arasındaki soğuk savaş finans sektörüne taşındı. Volkswagen kriziyle başlayan, AB’nin Apple’a ceza kesmesiyle restleşmeye dönüşen davaların ardından ABD hükûmeti, 2008 yılındaki küresel krizde hatalı kredi verdiği gerekçesiyle Deutsche Bank’tan 14 milyar dolar tazminat ödemesini istedi. Bankanın hisseleri bu haberin ardından yüzde 8 düştü. 
“BU PARAYI ÖDEMEYİZ”
Bankadan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Deutsche Bank, potansiyel hukuki iddialar için belirtilen tutara yakın bir ödeme yapma niyetinde değildir. Müzakereler henüz yeni başlıyor. Banka, müzakerelerin eş düzeydeki diğer bankaların ödedikleri ciddi derecede düşük uzlaşma bedellerine benzer bir miktarla sonuçlanmasını beklemektedir” denildi.
Deutsche Bank 2008 krizindeki tutumu için daha önce 1,9 milyar dolar tazminat ödemişti.  
Siyasi ve ekonomik sebeplerden dolayı Amerika ile Avrupa arasında yaşanan rekabet Volkswagen kriziyle mahkemeye taşınmıştı. Geçen yılın eylül ayında ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), VW’nin emisyon testlerini maniple ettiğini ve şirketin dizel araçlarının normal seviyenin 40 kat üzerinde çevreyi kirlettiğini duyurmuştu. Bunun üzerine VW, dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracında emisyon testlerinde yanıltıcı yazılım kullanıldığını kabul etmiş ve o dönemki İcra Kurulu Başkanı (CEO) Martin Winterkorn istifa ederken 10 üst düzey yöneticisinin de işine son verilmişti. ABD’nin VW’yi emisyon değerlerini düşük gösterme suçundan 15 milyar dolar cezaya mahkûm etmesinin ardından Avrupa Birliği birkaç hafta önce dünyanın en değerli şirketi Apple’a İrlanda’daki faaliyetlerinden dolayı 13 milyar avro geriye dönük vergi borcu çıkardı. AB’nin bu kararı, ABD’ye yönelik bir misilleme olarak algılanmıştı. 1,9 milyar dolar tazminat ödemesine rağmen Deutsche Bank’ın yeniden gündeme getirilmesi ise soğuk savaşın daha da uzun süreceğini gösteriyor. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...