Size apar topar açıklama yaptıran ne?

Düzenleyen:
Size apar topar açıklama  yaptıran ne?

Ekonomi Haberleri

2 gün önce “Türkiye darbe girişiminin şokunu atlattı” diyen Moody’s, ertesi gün not indirdi. Bakan Ağbal, “Aceleyle, tahminî sebeple yapılan bu indirimde bizim bilmediğimiz faktör nedir? Moody’s süratle açıklamalı” dedi

Programda olmadığı halde önce Türkiye ekonomisi için olumlu ifadeler kullanan, ardından da beklenmedik şekilde notu indiren Moody’s’in kararına tepki büyüyor. Birçok kesimin, “15 Temmuz’da yapamadıklarını, ekonomik olarak yapmaya çalışıyorlar” diye değerlendirdiği not indirimi ile ilgili konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Not indirimin ardında görünmeyen sebebi açıklasınlar” dedi. Yapısal reformların devam ettiğini, büyümeyi yukarı çekecek tedbirlerin alındığını, faiz ve enflasyon göstergelerinin iyi olduğunu ifade eden Ağbal, “15 Temmuz darbe girişimi sebebiyle yılın üçüncü çeyreğine ilişkin olumsuz bir hava olmasına rağmen, son çeyrekte ekonomi tekrar yukarı doğru yönlenecek. Yatırımlar devam ediyor. Biz bu sene gelişmekte olan ülkeler içerisinde, yüzde 3-4 aralığında büyüyebilen nadir ülkelerden olacağız. Kamu maliyesine ilişkin risk yok” dedi.
OVP’Yİ NEDEN BEKLEMEDİ?
Moody’s’in karar açıklaması için 18 Ekim’e kadar süresi olduğu halde alelacele not indirimi açıkladığını söyleyen Ağbal, “Moody’s’in geleceğe yönelik beklentileri de Türkiye’nin potansiyelini yansıtmıyor. Türkiye’nin önümüzdeki 3 yıl boyunca yüzde 2,7 büyüyeceğine dair tahminle not indirmek doğru bir değerlendirme değil. Türkiye’nin ortalama yüzde 4 büyüme potansiyeli bulunduğunu içeride-dışarıda herkes biliyor. Kararın rasyonalitesi yok” dedi. “Türkiye’nin kurumsal kapasitesinde ileriye dönük zayıflama olacak” demenin de maksatlı olduğunu dile getiren Ağbal, “Aksine FETÖ’nün, terör örgütünün yuvalandığı yerlerden sökülüp atılması, kurumsal kapasitemizi artıracak. Bizi asıl zayıflatan bu unsurların devlet içinde kalmasıydı” ifadesini kullandı. Ağbal, bunun FETÖ’ye referans verilmek suretiyle bir olumsuzluk algısı oluşturmanın amaçlandığını, önümüzdeki günlerde OVP açıklamasının bile beklenmemesinin ‘manidar’ olduğunu vurguladı.

Yabancı çok daha iyimser

Maliye Bakanı Ağbal, Türkiye’ye yatırım yapan birçok kuruluş bulunduğunu vurguladığı konuşmasında, “Onlar Türkiye’ye güveniyorlar” dedi. 2 gün önce Moody’s’in beklenmeyen bir rapor açıkladığını hatırlatan Bakan Ağbal, “Moody’s raporunda ‘Darbe girişimi sonrasında oluşan kırılganlıklar hızlı şekilde bertaraf edilmiştir’ dedi. Peki Moody’s, size bu açıklamayı kimse zorla yaptırmadıysa, ikinciyi açıklamayı yapmak için neden bu kadar acele davrandınız? Moody’s’i böyle apar topar açıklama yapmaya zorlayan, bizim bilmediğimiz faktörler nedir? Moody’s’in süratle kamuoyunu aydınlatması lazım” diye konuştu.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...