Çılgın ve güzel

Düzenleyen:
Çılgın ve güzel

Ekonomi Haberleri

İstanbul’a yapılan yeni havalimanı, daha inşaatının yarısı bile tamamlanmadan uluslarası ödülünü kaptı. Lale figürlü kule tasarımı 2016 Uluslararası Mimarlık Ödülü’nü aldı.

Fatih Selek ATİNA

Türkiye’nin gurur projelerinden olan İstanbul’un üçüncü havalimanının inşaatı, bütün hızıyla sürüyor. Terminal binasının üçte biri tamamlandı. Havalimanının ilk etabı, 26 Şubat 2018’de açılacak. Mega projelerin şahı, birçok yönden ilklere imza atacak. Mesela, fizikî büyüklüğüyle ve yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacak. Tasarımıyla da mimarlık harikaları arasında yer alacak. Öyle ki bunun ilk işareti geldi. Yeni havalimanının Trafik Kontrol Kulesi ve Teknik Binası, Chicago Athenaeum: Mimarlık ve Dizayn Müzesi ve Mimari Sanat Tasarımı ve Kentsel Araştırmalar Avrupa Merkezi tarafından düzenlenen tasarım yarışmasında “2016 Uluslararası Mimarlık Ödülü”ne layık görüldü. Yarışmada, dünya genelinde 370 çılgın yapı boy gösterdi. Üçüncü havalimanının lale çiçeğinden ilham alınarak tasarlanan kulesi otoritelerden tam not aldı. Ünlü otomotiv markası Ferrari’nin tasarımcısı Pininfarina’nın imzasını taşıyan tasarım, Türk-İslam kültürünün ve İstanbul’un kültürel mirasının önemli motiflerinden olacak. 

DAHA ÇOK ÖDÜL ALACAK
Ödül töreni, Yunanistan’ın başkenti Atina’da düzenlendi. Biz de bu vesileyle ‘suyun öte yanı’na geçtik ve bu tarihî ana şahitlik ettik. Plaket takdimi öncesinde İGA Havalimanları İnşaatı Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu’nu dinledik. Akçayoğlu, yapının estetik olarak da ne kadar çağının ötesinde olduğunu ortaya koyduğunu söyledi ve şöyle dedi: “Dünyayı şaşırtmaya devam eden havalimanı projemizle daha pek çok ödülü Türkiye’ye kazandırmayı umuyoruz. Kulemizin temelini Ekim ayı içerisinde atmayı ve 2017 yılının ilk yarısından önce de tamamlamayı planlıyoruz.”

250 şirket 350 noktaya uçacak

Akçayoğlu, şöyle devam etti: “90 milyon yolcu kapasiteli ilk etap için yapımı sürüyor. Terminal binası 1,3 milyon metrekare olacak. Ben rahat bir şekilde 110 milyon yolcu kapasitesini kaldırabileceğimizi düşünüyorum. Çünkü şu anda yıllık 60 milyonun üzerinde yolcuyu ağırlayan Atatürk Havalimanı terminal binası 350-400 bin metrekarelerde. Atatürk Havalimanında bayram tatilinin son günü bin 500 uçak iniş kalkışıyla yeni bir rekor kırdı. Bizde ilk fazda günde 2 bin uçak iniş kalkış yapabilecek. İlk etap için 6 milyar avro harcanacak. İstanbul Yeni Havalimanından dünyanın farklı noktalarında 350’den fazla destinasyona uçuş gerçekleştirilecek. Havalimanı, 250 hava yolu şirketine hizmet verecek. Havalimanı 18 bin araç ile Avrupa’nın en büyük otoparkına sahip olacak.”

İLK PİST ORTAYA ÇIKTI

Üçüncü Havalimanında hâlen 18 bin 500 kişi çalışıyor. Bu rakamın seneye 30 bine ulaşması bekleniyor. İşletmeye açıldığında ise 100 bin kişiye doğrudan iş imkânı sağlayacak ki, bu rakam altı il merkezimizden daha büyük. Havalimanında toplam altı pist bulunacak. 1 No.lu pist ortaya çıktı. Yakında asfaltlama işlemleri başlayacak.

Bütün yolları birleştirecek

D-20 yeni karayolu ve Kuzey Marmara Otoyolu, şehir merkezini yeni havalimanı bağlayan can damarlarından olacak. Gayrettepe-Yeni Havalimanı Metro Hattı’nın yakında ihalesinin yapılması bekleniyor. Havalimanına hızlı tren bağlantısı da olacak. Diğerlerinden farklı olarak, yolcular üçüncü havalimanına denizden de ulaşabilecek.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...