Yıllarca ağlatmıştı şimdi kendi ağlıyor

Düzenleyen:
Yıllarca ağlatmıştı şimdi kendi ağlıyor

Ekonomi Haberleri

Geçmişte spekülatif hareketleriyle birçok krizi tetikleyen Deutsche Bank, şimdi kendi kriziyle boğuşuyor. Değeri yarı yarıya düşen banka, yıllardır kendisinin de yaptığı “algı operasyonlarından” şikâyetçi!

Yıllardır Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişen piyasalarda hızlı para hareketleriyle büyük krizlerin tetikleyicisi olan Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank, bugün kendi derdine düştü. Bir süredir zorda olan Deutsche Bank’taki kriz oldukça derinleşti. Yatırımcılar, ABD ile olan hukuki problemler, Rusya’da kara para aklama ve Avro Bölgesi’ndeki düşük faiz oranlarının olumsuz etkisinde kalma gibi sıkıntılarla gündeme gelen Deutsche Bank’tan kaçıyor. Bankanın hisseleri Ocak 2016’dan bu yana yüzde 50’den fazla değer kaybetti. 30 milyar avro olan bankanın piyasa değeri, 14,5 milyar avroya geriledi. Deutsche Bank’tan yapılan açıklamada; ABD Adalet Bakanlığı ile, 2005-2007 yıllarında gerçekleştirilen konut kredisine dayalı menkul kıymetler faaliyetleri konusunda müzakere edildiği bildirilmişti. Banka, sorunlu kredilerden dolayı ABD hükümetinin talep ettiği 14 milyar dolarlık uzlaşma bedelini ödemeyeceğini açıklamıştı. Bu da yatırımcıları endişelendiren konulardan oldu. Bankanın bazı tahvil ödemelerini yapamayabileceğine yönelik endişeler de hissedeki düşüşte etkili oldu. Banka geçen yıl, dünya genelinde 35 bin kişinin işten çıkarılacağını duyurmuştu. Krizin daha da derinleşmesi durumunda Alman hükûmetinin devreye girebileceği, ancak kurtarma planı uygulanmayacağı belirtiliyor. Bu arada Deutsche Bank ile çalışan yaklaşık 10 hedge fon, finansal risklerini azaltmak için Alman bankasını bıraktı. Banka aleyhine çok sayıda rapor ve söylenti de yayılmaya başladı. Bunun üzerine açıklama yapan Deutsche Bank CEO’su John Cryan; “piyasa güçlerinin, bankaya olan güvene zarar verdiğini” savunarak, güçlü temellere sahip olduklarını ileri sürdü.

TÜRKLER SATIN ALABİLİR Mİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Yiğit Bulut, “Deutsche Bank’ın satın alınması düşünülebilir” şeklinde Tweet attı. Bulut, sermaye sıkıntısı çeken ve bir kurtarma paketine ihtiyaç duyup duymadığı tartışılan Deutsche Bank’ı, Ulusal Varlık Fonu ve Türk bankalarının alabileceğini söyledi. Bu Tweet, başta Almanya olmak üzere dünya basınında geniş yankı buldu. Alman Bild gazetesi, “Erdoğan gözünü Deutsche Bank’a dikti” başlığı ile duyurduğu haberinde, “Alın talimatı verebilir mi?” diye sordu. Nomura Stratejisti Tim Ash ise, Türk bankalarının bu aşamada Deutsche Bank’ın bilançosundaki problemlerle uğraşmak istemeyeceğini ifade etti. Ash, “Bulut, Moody’s indiriminden sonra Batı’nın da kendi problemleri olduğuna vurgu yapmak istedi. Türkiye’nin, Merkel’in yardımına koşması ve Deutsche Bank’ı kurtarması fikri, Bulut’a çok hoş geliyor” dedi.

LEHMAN KORKUSU!

Öte yandan 2008 küresel krizinin tetikleyicisi olan Lehman’ın çöküşü ile Deutsche Bank’ın durumu da kıyaslanıyor. Hedge fon yöneticileri, “Herkes aşırı duyarlı. Lehman, çıkışa yönelen müşterilerine ve karşı taraflara ödeme yapabilecek düzeyde yeterli nakit ve likit varlıklara sahip değildi. Deutsche daha iyi durumda ancak yatırımcılar, müşteriler ve mudilerin güveni kaybolursa, hiçbir likidite miktarı yeterli olmayabilir” uyarısında bulunuyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...