Gaz koridoru için sıraya girdiler

Düzenleyen:
Gaz koridoru için sıraya girdiler

Ekonomi Haberleri

Enerji Kongresi için Türkiye’ye gelen İsrail Enerji Bakanı Steinitz ile İran Ulusal Doğalgaz Şirketi sözcüsü Boujarzadeh, Avrupa’ya gaz satışında Türkiye’nin önemli bir seçenek olduğunu söyledi.

Rusya ve İsrail ile başlayan normalleşme süreci etkisini enerji alanında göstermeye başladı. İstanbul’da düzenlenen Dünya Enerji Kongresi’nde imzalanan Türk Akımı projesinin ardından İsrail ve İran Türkiye’nin kapısını çaldı. Marmara krizinin ardından 6 yıl sonra Türkiye’ye üst düzey ziyaret gerçekleştiren İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile görüşmesinde Akdeniz’den çıkacak doğalgazın Türkiye üzerinden bir boru hattı ile Avrupa’ya ulaştırılabileceğini söyledi. Bakan Albayrak ile yaptıkları ikili görüşmenin çok iyi geçtiğini kaydeden Steinitz, enerji konularını ele aldıklarını, İsrail’den Türkiye’ye bir doğalgaz boru hattı inşasının konuşulduğunu anlattı. Steinitz, ülkesinin Kudüs ve Mısır’a da doğalgaz ihraç etmeyi düşündüğünü belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye seçeneği çok önemli. Bu yüzden bu konuyla ilgili iki hükümet arasında özel bir diyalog kanalı açmaya karar verdik. Böylelikle, bu opsiyonun mümkün olup olmadığını ve fizibilitesini görüşeceğiz. İsrail, şimdiye kadar 900 milyar metreküp doğalgaz keşfetti. Gelecek ay ekonomik sularımızı araştırmaya açacağız. Burada 2,2 trilyon metreküp daha rezerv olduğunu tahmin ediyoruz. Böylece, birkaç yıl içinde toplamda 3 trilyon metreküp doğalgaza erişmiş olacağız. Bu miktar, İsrail’in kendi tüketiminden çok fazla olduğu için bunu ihraç etmeyi planlıyoruz. Bu doğalgazın da Avrupa’ya Türkiye üzerinden aktarılması bir seçenek. Gelecek aylarda bununla ilgili özel bir diyalog geliştireceğiz. Türk firmalarının da İsrail’de olduklarını görmekten memnunuz.”
Görüşmede, Türkiye’nin Gazze’ye insani yardım ve elektrik sağlamaya ilişkin çabalarını da ele aldıklarını aktaran Steinitz, “Bu konuda Türkiye’nin çalışmalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Bu görüşme, normalleşme sürecinin ekonomik sonuçlarının da ortaya çıkmaya başladığı, Türkiye-İsrail ilişkilerinde çok önemli bir nokta oldu ve devamı da gelecek” dedi.

“İran gazını Türkiye üzerinden satabiliriz”

 İran Ulusal Doğalgaz Şirketi (NIGC) sözcüsü Majid Boujarzadeh, Türkiye’nin coğrafi anlamda önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek, İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılmasının seçenekler arasında yer aldığını söyledi. Boujarzadeh, “Türkiye, İran gazını Avrupa’ya taşıyabilir. Ayrıca Rusya’dan aldığı gazı Yunanistan üzerinden Avrupa’ya da gönderebilir. Bu fazlaca kazanç sağlamak için güzel bir fırsat. Aynı zamanda Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu’ya gaz tedariği sağlamak için de güçlü bir geleceği sahip. Türkiye’nin İran gazını Avrupa’ya aktarması değerlendirdiğimiz bir seçenek” dedi. LNG yatırımları için Türk firmalarını ülkesine davet eden Boujarzadeh, “Türkiye isterse fazladan gaz verebiliriz” diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...