HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Lezzeti eşsiz! 1'e 10 ürün veriyor...

Düzenleyen: /
Lezzeti eşsiz! 1'e 10 ürün veriyor...
Köse Fasulyesi, Tarım, Haber

Ekonomi Haberleri

Gümüşhane'nin Köse ilçesinde amatör olarak başlanan fasulye üretimi profesyonel üretime dönüştü. 1'e 10 ürün veren ve Türkiye'nin en lezzetli fasulyesi olarak tanımlanan 'Köse' fasulyesi ünlü İspir fasulyesine rakip olacak.

Yukarı Fırat Havzası'nda üretilen dünyaca ünlü şeker fasulyesinin hasadı Gümüşhane'nin Köse ilçesinde tamamlandı.

Önceki yıllarda arpa veya buğday ekilen, bir çoğu da boş bulunan araziler, bölgede yapılan gölet ve barajlarla birlikte değerlendirilmeye başlandı. Köse Belediye Başkanlığı tarafından önceki yıllarda yürütülen projenin ardından fasulye üretimine yönelen üretici sayısında hızla artış yaşanırken, sulu tarıma geçilmesiyle birlikte bu sayının daha da artması bekleniyor.

ÖĞRETMEN ÖRNEK OLSUN DİYE KURU FASULYE EKİMİ YAPIYOR

İlçede öğretmenlik yapan fakat farkındalık oluşturmak ve insanlara üretimin önemini anlatmak için fasulye eken Habip Şen, “Köse fasulyesi Türkiye’de marka değeri olan bir ürün. Bunu da artık bir şekilde profesyonel üretime geçmesini düşünerek bu yıl daha önce amatörce yaptığımız fasulye üretimini daha profesyonel üretime dönüştürdük. Karadeniz bölgesinde tutulan Köse, Kelkit, Şiran fasulyesinin Türkiye çapına yayılmasını istiyoruz. Fiyatı çok düşük değil, güzel gelir kapısı olabilir. Biraz emeği var. Devlet her türlü desteği veriyor. İnsanlarımız boş gezmesin üretim yapsınlar. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanlarından sürekli destek alıyoruz” dedi.

Ticaret olarak değil de insanlara bu iş yapıldığında boş kalan arazilerin nasıl değerlendirilebileceğini anlatmaya çalıştığını ifade eden Şen, “Ürünün bir sürü aşaması var. Ekimi, çapası, sulaması, toplaması, kurutması ve son aşamada patoza vurarak ürünümüzü çıkaracağız. Daha sonra elemesi ve seçimi var. Seçimi bittikten sonra paketleyip tüketimine sunacağız” diye konuştu.

“TÜRKİYE'NİN EN İDDİALI VE EN LEZZETLİ KURU FASULYESİ"

Üreticilerden Veysel Cebel ise Yukarı Fırat havzasında bulunan Köse ilçesinde üretilen fasulyenin Türkiye’de en lezzetli ve en iddialı kuru fasulyesi olduğuna vurgu yaparak, “Lezzetli olması yüksek rakımda yetişmesinden kaynaklanıyor. Bire on ürün veriyor. Ünlü İspir fasülyesine rakip olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Köse Belediye Başkanı Şerif Aygün ise daha önce kuru fasulye ile ilgili Avrupa Birliği destekli kadınların daha az emekle daha çok ürün elde edebilmeleri adına bir proje yürüttüklerini hatırlatarak, “Köse, Kelkit ve Şiran ilçelerinde yetiştirilen şeker fasulyesi dediğimiz kuru fasulye özellikle mevsimin bu bölgelerde gündüz gece sıcaklığının aşırı farklılığından ötürü daha lezzetli oluyor. Bölgenin en lezzetli ürünlerinden, geçim kaynaklarımızdan birisidir. Bölgemizde bulunan baraj ve göletlerin tamamlanmasıyla birlikte arazimizin yüzde 95’e yakını sulu tarıma geçince başta sulu tarım olmak üzere de bölgemizde ciddi bir atak görülecek” şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...