Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Deniz suyu ile kırma zeytini 5 günde yaptı

Düzenleyen:
Deniz suyu ile kırma zeytini 5 günde yaptı

Ekonomi Haberleri

Balıkesir'in Edremit İlçesinde 1900 yılından bu yana zeytin ve zeytinyağı üretimi yapan işletmenin sahibi Zafer Soykara, normalde 20 günde olan kırma zeytini, deniz suyu ile işleyerek 5 günde yaptıklarını söyledi.

Yeşil kırma zeytini ilk kez deniz suyunda denediklerini söyleyen firmanın sahibi Zafer Soykara, sonuçtan ise oldukça memnun olduklarını söyledi. Kırma yeşil zeytini bu metotla piyasaya sürdüklerini kaydeden Soykara, "Deniz suyunda kırma zeytin üzerinde bir yıldır çalışıyorduk. Doğanın mükemmel ayarını denemeye karar verdik ve başardık. Deniz suyunda yaptığımız kırma zeytinler beş günde oluyor. Edremit Körfezi'nin en temiz yerinden alınan deniz suyuna yaptığımız kırma zeytinleri satışa sunmaya başladık" dedi.

Deniz suyunda yapılan kırma zeytinin tadının daha güzel olduğunu belirten Soykara, imalat sırasında herhangi bir kimyasal malzeme ise kullanmadıklarının altını çizdi. Deniz suyu ile fermante edilen zeytini satışa yeni sunduklarınlarını vurgulayan Soykara, "Gelen tepkiler oldukça olumlu. Kırma zeytinimizi müşterilerimiz çok beğendiklerini söylüyorlar. Kırma zeytin üretimimizi bu metot ile yapacağız. Sarayların müzelere dönüştüğü günümüzde, Osmanlı saraylarındaki kalite anlayışını günümüzde de geliştirerek mutfaklara taşıdık. Doğal yollarla yaptığımız ürünleri geliştirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Deniz suyu ile hazırladıkları kırma zeytin hakkında bilgi veren Soykara, "Zeytinlerimizi çekiçte kırıp, deniz suyuna yatırıyoruz. Bu işlemi acı suyu çıkıncaya kadar tekrarlayıp daha sonra satışa sunmak için tekrar deniz suyuna koyup şişeliyoruz. Deniz suyunda kırma zeytin yapma fikri yıllardır hep aklımızdaydı. Bir yıldır üzerinde çalıştık ve başardık" dedi.

KIRMA ZEYTİNİN NORMAL HAZIRLANIŞI

Edremit Ziraat Odası İkinci Başkanı Ali Yılmaz Diker, kırma zeytinin bölgede normal yapımı ile ilgili olarak ise şu bilgileri verdi:

"Henüz kararmadan kırılarak pet şişe ya da bidonlara doldurulur. Daha sonra alacağı kadar tatlı su doldurulur. Zeytinin acılığını alması için suyu birkaç günde bir değiştirilir. Suyun değiştirilme sıklığına göre zeytinin acılığı gitmiş olur. Bölgemizde bu zeytinin yapılma süresi yaklaşık 20 gündür. İçine kimyasal madde konularak bu süre öne çekilebiliyor. Daha sonra üzerine isteğe göre tuz, limon ve zeytinyağı ile sofralara gelmekte."

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...