Vatandaş ucuz krediye koştu

Düzenleyen:
Vatandaş ucuz krediye koştu

Ekonomi Haberleri

15 Temmuz sonrası kredi faizlerinin düşmesiyle vatandaş, kredili konut alımını hızlandırdı. Eylülde konut satışları yüzde 18 artarken, ipotekli satışlar ise yüzde 47 arttı.

Türkiye genelinde konut satışları, eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,8  artarak 108 bin 918 olurken, yılın dokuz aylık döneminde satışlar yüzde 0,09 gerilemeyle 935 bin 811 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, eylül ayında 17 bin 40 konutun satıldığı İstanbul ilk sırada yer alırken, Hakkâri 12 konut ile son sırada yer aldı. Darbe girişiminin yaşandığı temmuz ayında ipotekli satışlar yüzde 23 gerilerken; bankalar ve Emlak Konut GYO’nun kredi faizlerini yüzde 1’in altına düşürmesiyle ağustos ayında ipotekli satışlar yüzde 1 artışa geçmişti. Eylülde ise ipotekli konut satışı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 46,7 artış göstererek 42 bin 83 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı da yüzde 38,6 olarak gerçekleşti. Diğer konut satışları Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,8 artarak 66 bin 835 oldu. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,6 artarak 50 bin 972 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 46,8 oldu. İkinci el konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,9 artış göstererek 57 bin 946 oldu. 

MORALLER YÜKSEK

Konut satışlarındaki artışı değerlendiren Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, Türkiye’nin bu yıl önemli badireler atlattığını ifade etti. Kuzu, “Bunların en ciddi olanı 15 Temmuz darbe girişimiydi. Sektörümüz ve siyasi iktidarın bu süreçte güçlü ve fedakâr duruşu kamuoyuna moral verdi ve bu morale halkımız da gerekli katkıyı sağladı. Hayatın normale dönmesi ile birlikte kampanyalar, konut faiz oranlarındaki düşüş ve siyasi iktidarın ekonomide doğru adımları atmaya devam etmesi halkımızı konut alımına yöneltti. Bu yıl geçen sene sağlanan 1,3 milyona yakın olan konut satışına yaklaşılacağını hatta bu sayının geçebileceğini öngörmek abartı olmaz” değerlendirmesini yaptı.

YABANCIYA SATIŞ 7 AYDIR DÜŞÜYOR

Türkiye genelinde konut satışlarının toparlanarak yükseldiği eylül ayında, yabancıların alımlarında art arda yedinci ayda da gerileme yaşandı. Eylülde yabancılara konut satışları yüzde 27,8 azalarak 1.276 adede geriledi. Yabancılara yapılan konut satışlarındaki düşüşler Mart ayında başladı ve darbe girişiminin yapıldığı temmuzda yüzde 48.5 ile en yüksek oranlı düşüşü gösterdi. Yabancıya konut satışları ağustos ayında da yüzde 26 azalarak 1.512’ye gerilemişti. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 359 konut ile Antalya aldı. Antalya’yı 323 konut satışı ile İstanbul, 82 konut ile Bursa izledi. Eylülde Irak vatandaşları Türkiye’den 230 konut satın alırken, bu ülkeyi 140 konut ile Suudi Arabistan, 99 konut ile Rusya, 85 konut ile Kuveyt ve 84 konut ile İngiltere izledi.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...