GSM operatörleri 2020 için kolları sıvadı

Düzenleyen:
GSM operatörleri 2020 için kolları sıvadı

Ekonomi Haberleri

Türkiye’nin ilk canlı lisanslı/lisanssız spektrum birleştirme testini gerçekleştiren Vodafone 5 adımda 5G’ye geçecek. Turkcell, üyesi olduğu NGMN çatısı altında, global ölçekte yapılacak ilk 5G saha testlerini yönetecek.

Ekonomi Servisi 

Vodafone, 2020 yılında hizmete sunulması beklenen 5G teknolojisinde global deneyimini Türkiye’ye taşımaya hazırlanıyor. 4.5G teknolojisine göre 10-100 kat daha hızlı olması ve 1.000 kata kadar daha fazla kapasite sunması beklenen 5G teknolojisi için ilk adımı Vodafone Arena’da atan Vodafone, Türkiye’nin ilk canlı lisanslı/lisanssız spektrum birleştirme testi ile 400 Mbps hıza ulaştı. 5G konusundaki global deniyimlerini Türkiye’ye taşımak istediklerini belirten Vodafone Türkiye Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Mallik Rao, “Türkiye’de de 5G’ye yönelik hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Her ülkede birey ve kurumların saniyede 1 gigabitlik yaygın genişbant bağlantı hızından, düşük gecikme süresinden ve güvenilir şebeke performansından faydalanabileceği bir gigabit toplumunun oluşması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu. 

Rao, Vodafone Türkiye’nin 5G’ye yönelik olarak sürdürdüğü, 5 adımdan oluşan hazırlık çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Buna göre, ilk adım lisanslı/lisanssız spektrumların birleştirilmesinden oluşuyor. Mevcut kullanım hakkı olan 2600 MHz spektrum bandı ile serbest kullanım hakkı olan 5 GHz spektrum bandından iki farklı bandı kullanarak üç taşıyıcıyı birleştiren Vodafone, 403 Mbps hızlarına ulaştı. Vodafone, ikinci adım olarak, nesnelere özel şebekeler kurarak 200 KHz gibi çok dar bantlarda geniş alanlara hizmet verilmesini sağlayan “Darbantta Nesnelerin İnterneti” teknolojisini Türkiye’de ilk kez mart ayında “Yarına Hazır Park Çözümleri” üzerinden Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi’nde sergiledi. Diğer yandan, üçüncü bir adım atarak, şebeke içinde noktadan noktaya havadan yüksek hız ve kapasite ile veri taşıma imkanı sağlayan “10 Gbit/s E-band” teknolojisini Türkiye’de ilk deneyimleyen operatör oldu. Vodafone’un dördüncü adımı portatif çekim noktalarını kapsıyor. Bu yenilikçi çözüm, içinde SIM kart bulunan küçük bir kutudan oluşuyor. Şirketin son adımı ise şebeke fonksiyon sanallaştırma oldu. Vodafone, bu çalışmalarla, altyapı bağımlılığını ortadan kaldırarak, bulut şebeke üzerinden abonelerine daha hızlı şekilde çok daha esnek servisler sunmayı hedefliyor.

Dünyada mobil teknolojiler alanında önemli çalışmalar yapan ve Turkcell’in 2013 yılından beri üyesi olduğu NGMN (Next Generation Mobile Networks Alliance / Yeni Nesil Mobil Şebekeler Birliği) 5G saha testlerini Turkcell’in yönetmesine karar verdi. Açıklanan takvime göre 2017 yılının nisan ayında 5G’nin öncüsü sayılan ilk standartlar belirlenecek. Ardından altyapı üreticileri bu kriterlere uygun ilk prototipleri geliştirecek. Sonrasında ise Türkiye’den sadece Turkcell’in yer aldığı bir konsorsiyum bu ürünlerin global ölçekte yapılacak saha testlerini yönetecek. Böylece Turkcell özellikle son bir yıldır yaptığı 5G iş birlikleri çerçevesinde kazandığı deneyimleri 5G testleri sürecine aktarma fırsatı yakalarken, 5G standartlarının belirlenmesinde de aktif rol alacak.

Dünyada ilk defa yapılacak 5G testlerini koordine edecek olmalarından dolayı memnun olduklarını belirten Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Biz 4.5G’de dünyanın en güçlü altyapısını hayata geçirirken amacımız bir yandan da 5G’de öncü olmaktı. Türkiye’nin teknoloji üreten ülke konumuna gelmesi yolunda 5G’nin çok önemli bir fırsat olduğunu düşünüyor ve 5G teknolojilerinin geliştirilme sürecinde aktif rol alıyoruz. Bu amaçla son 1 yıldır hem ulusal hem de global ölçekte çok önemli iş birlikleri yaptık. 5G’de yapılacak saha testlerini yönetecek şirketler arasında Türkiye’den sadece Turkcell’in yer alacak olması da bu çalışmalarımızın ilk sonuçlarından birisi. Bu süreçte kazandığımız bilgi birikimi ve deneyimimizi ise dünyada 5G teknolojilerini geliştiren birkaç ülke arasına girmek için iş ortaklarımızla paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.

15 Ağustos 2013 tarihinden itibaren Türkiye’den yalnızca Turkcell’in aktif olarak yer aldığı NGMN’deki 5G girişiminin amacı küresel bir yol haritası ortaya koymak ve standartları bu ihtiyaçlara göre yönlendirmek. Mimari dizayn prensipleri ve spektrum konularını da içine alan çalışmaların sonuçları, yayınlanacak olan referans belgesiyle açıklanacak. Testler ise 2017 yılı ortasından 2018 yılı sonuna kadar aktif olarak devam edecek.

MAKİNELER KONUŞACAK

5G teknolojisiyle birlikte gecikme süresi 1 milisaniyeye düşecek. Otomobilden ilaca, ayakkabıdan tencereye kadar birçok nesneyi internete bağlayacak 5G şebekesinde tüm nesneler birbiriyle internet üzerinden konuşabilecek. Bu şekilde 2020 yılında en az 20 milyar bağlantılı cihaz olacağı öngörülüyor. Diğer yandan, 4.5G ile başlayan ve 5G ile büyük bir sıçrama sağlayacak olan akıllı şehirleşme de kamu hizmetlerinden güvenliğe, ulaşımdan şehir hizmetlerine, tüm alanlarda toplumun refahına, sağlığına, güvenliğine ve verimliliğine, her alanda değişiklikler getirecek.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...