Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Dicle Nehri üzerinde hizmete alınacak Ilısu Barajı, hazırlanan animasyonla tanıtıldı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Dicle Nehri üzerinde hizmete alınacak Ilısu Barajı, hazırlanan animasyonla tanıtıldı

Ekonomi Haberleri  / AA

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, Dicle Nehri üzerinde Mardin ve Şırnak sınırları arasında 2017'de hizmete alınacak Ilısu Barajı, hazırlanan animasyonla tanıtıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 2017'de hizmete alınacak dünyanın en uzun yüksekliğine ve en büyük ön yüzü beton kaplama alanına sahip Mardin ve Şırnak sınırları arasında Dicle Nehri üzerinde bulunan Ilısu Barajı, hazırlanan animasyonla tanıtıldı.

Bakanlığın Ilısu Barajı'na ilişkin yürüttüğü çalışmalar, sosyal paylaşım sitesi Youtube'da "Ilısu Animasyonu" başlığıyla yer aldı.

Yerli bir mühendislik harikası olan 12 metre çapındaki barajın, tünel uzunluğunun bin 930 metre olduğu, toplam beton miktarının ise 35 bin metreküp olduğu aktarılan animasyonda, "Ilısu Barajı, bölgenin istihdam, su ve enerji haritasını radikal bir şekilde değiştirecek bir yatırımdır." ifadesi kullanıldı.

11 milyar metreküplük suya ev sahipliği yapacak

Dünyanın en uzun yüksekliğine sahip barajın 130 metre yüksekliği, 24 milyon metreküp gövde dolgu miktarı ve 7,5 milyon metreküp gövde kazı miktarı ile dünyada sıralamaya girdiği belirtilen animasyonda, şu bilgilere yer verildi:

"Dargeçit'e 15, Cizre'ye 35, Suriye'ye 45, Midyat'a 65 kilometre mesafede olan Ilısu Barajı'nın bölge jeopolitiğinin önemli bir bileşeni olacaktır. Yağış rejimi düzensiz ve zayıf olan bölgede 11 milyar metreküplük suya ev sahipliği yapacaktır. Ülkemizin enerji kaynakları olarak gururumuz olan Atatürk, Keban, Karakaya barajlarından sonra en büyük 4'üncü HES'i olacaktır."

Animasyonda, barajın yıllık 3,8 GWh saat enerji üreten tribünlerle temiz ve yenilenebilir bir enerji temin edeceği kaydedildi.

"Ön yüzü beton kaplı dolgu barajlar klasmanında Filipinler ve Çin'deki barajları geride bırakan Ilısu Barajı bu sınıf barajların dünya şampiyondur." ifadesinin kullanıldığı animasyonda, projeye 1 milyar avro kaynak ayrıldığı, barajın tamamlanmasıyla 1 milyon 200 bin dekar alanın suya kavuşacağı vurgulandı.

'İnternet ve sosyal medyada da tanıtımlarımızı sürdürüyoruz'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan yatırımların vatandaşlara anlatılabilmesi açısından tanıtımın büyük bir önem arz ettiğini belirtti.

Bakanlık olarak yaptıkları yatırımları vatandaşlara anlatabilmek açısından her türlü tanıtım faaliyetlerini kullandıklarına dikkati çeken Eroğlu, "Yazılı ve görsel basında yaptığımız tanıtımların yanı sıra günümüzde çok yoğun olarak kullanılan internet ve sosyal medyada da bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

Özellikle büyük yatırımlarda animasyon tekniği kullandıklarını vurgulayan Bakan Eroğlu, "Animasyon tekniğiyle hazırladığımız filmleri internet üzerinden paylaşıyor ve bilgilendirme yapıyoruz. Bu teknik hem daha anlaşılır ve basit oluyor hem de vatandaşlarımızı sıkmadan bilgilendiriyor. İnternet ortamında yaptığımız bu paylaşımlar hızlı ve kesin sonuçlar vermesinin yanında daha geniş halk kitlelerine de ulaşabiliyor." diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...