HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Avro Grubu, Yunanistan'ın borcunu hafifletecek

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Avro Grubu, Yunanistan'ın borcunu hafifletecek
Avro Grubu, Yunanistan Borcu, Haber

Ekonomi Haberleri  / İHA

Avro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan'ın borcunu sürdürülebilir hale getirmek için borç hafifletmesi önlemlerinin onaylandığını açıkladı.

Dijsselbloem, Brüksel'de düzenlenen ve avro kullanan 19 AB üyesi ülkenin maliye bakanlarını bir araya getiren Avro Grubu toplantısı sonunda açıklamalarda bulundu. Toplantıda Yunanistan’ın kurtarma programının ele alındığını belirten Dijsselbloem, “Kurumlarla Yunanistan arasında daha fazla işbirliği yapılmalı. Kredi sağlayan kurumların yetkilileri Yunan yetkililerle beraber çalışmak için Atina’ya gitmeye hazır durumda.” diye konuştu. Dijsselbloem, Yunanistan’ın borçlarının sürdürülebilir hale getirilmesi için mayıs ayında Yunanistan ve kreditörlerin, kısa, orta ve uzun vadeli önlemler çerçevesinde uzlaşı sağladığını anımsatarak, toplantıda finansman sorunu yaşayan Avro Bölgesi ülkelerine gerekli mali desteği sağlamak üzere kurulmuş olan Avrupa İstikrar Mekanizmasının (ESM) uygulanabilir önlemleri sunduğunu bildirdi. Yunanistan'ın borcunu sürdürülebilir hale getirmek için kısa vadeli önlemlerinin gelecek yıl uygulanacağına işaret eden Dijsselbloem, bunun için Yunanistan’ın 2. değerlendirmeyi tamamlanması gerektiğini vurguladı. Dijsselbloem, Yunanistan’ın faiz dışı fazla hedefi olan yüzde 3,5’i tutturması için ciddi önemler alması gerektiğini, bu oranın yakalanması halinde borcun sürdürülebilir olacağını anlattı. IMF’in kurtarma programına katılmasının bu yıl sonuna kadar mümkün görünmediğine değinen Dijsselbloem, özellikle çalışma yasasında gerekli reformun yapılması halinde IMF’nin katılımını beklediğini kaydetti.

BORÇ PROFİLİ YUMUŞAYACAK

ESM Başkanı Klaus Regling, Yunanistan için kısa vadeli borç hafifletme önlemlerini Avro Grubu toplantısında bakanlara sunduğunu ve önlemlerin onaylandığını belirterek, tedbirlerin bir kaç hafta içerisinde uygulanmaya başlayacağını belirtti. Regling, önlemlerin Yunanistan’ın borç sürdürülebilirliğini artıracağına işaret ederek, şöyle devam etti: “Yunanistan’ın borç geri ödemesi profilinin yumuşatmak gerekiyor. Bu borçlar yayılarak yumuşak bir profili olacak. Önlemler faiz oranı riskini düşürmeyle ilgili. Yunanistan'da dalgalı faiz oranlı tahviller, sabit faiz oranlı ve uzun vadeli tahvillerle değiştirilecek. Ayrıca faiz oranı takası düzenlemesi yapılacak.Yunanistan kredilerinin ortalama vadesi 28 yıl kadar. Bu önlemler sayesinde 2030-2040 yıllarına kadar 32,5 yıla uzayabilir."

Yunanistan’ın borç sürdürülebilirliğini sağlamak için önlemlerin gerekli olduğuna dikkati çeken Regling, "Bu tedbirlerin Yunanistan’ın toplam borcunun milli gelire oranını 2060 yılına kadar yüzde 20 oranında indirmesi bekleniyor.” diye konuştu. Regling, yapılacak düzenlemelerin mevcut kurtarma programını değiştirmediğini, kısa vadeli maliyetlerin uzun vadeli faydalarla dengelendiğini kaydetti.

Geçtiğimiz aylarda, Yunanistan kreditörler tarafından talep edilen reform paketine uygun olarak yasal düzenlemeler yapmış, kemer sıkma önlemlerini hayata geçirmişti.

İŞGÜCÜ PİYASASI REFORMU

Kreditörler, Yunanistan’dan toplamda 86 milyar avroluk kurtarma programı çerçevesinde, istihdam piyasası reformları yapmasını istiyor. Yunanistan’dan talep edilen işgücü piyasası reformunda şirketlerin eleman çıkartmalarının daha kolay hale getirilmesi ve işçi sendikalarının haklarının sınırlandırılması gibi tedbirler yer alıyor.

Yunanistan'ın toplam borç yükünün bu yıl 300 milyar avroyu geçmesi ve borların milli gelirinin yüzde 180'ine ulaşması öngörülüyor. 2010 yılından beri 3 kurtarma programı uygulanan Yunanistan, Avro Bölgesi ülkeleri arasında en yüksek borç-milli gelir oranına sahip durumda bulunuyor.

IMF, kurtarma programına katılmak için Yunanistan’ın borcunun daha sürdürülebilir bir hale getirilmesini istiyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...