Seferberlik büyüyor! Dolar OUT, Türk lirası IN

Düzenleyen:
Seferberlik büyüyor! Dolar OUT, Türk lirası IN

Ekonomi Haberleri

Dolardaki aşırı yükseliş sonrası bütün Türkiye, TL için kenetlendi. Cumhurbaşkanı’nın çağrısıyla başlayan dolardan TL’ye geçme seferberliğine katılım her geçen gün büyümeye devam ediyor

Yenikapı ruhuyla harekete geçen halk, şirketler ve kurumlar dolar satmaya devam ediyor. Doların son haftalardaki yükselişini önlemek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yastığının altında döviz olanlar gelsin parasını altına dönüştürsün, gelsin parasını TL’ye dönüştürsün. Türk lirası, altın değer kazansın” çağrısıyla başlayan Türk lirasına destek kampanyaları ‘çığ’ gibi büyüyor. Hükûmet bütün kamu alacaklarını dolardan Türk lirasına çevirirken, TMSF de bütün satışları ve alacaklarını TL ile gerçekleştireceğini açıkladı. Merkez Bankası, ihracatçılardan yapacağı tahsilatı dolar yerine TL ile yapmaya başladı. Borsa İstanbul da bütün varlıklarını TL’ye çevirme kararı aldı.  PTT, dövizini TL’ye çevirenden komisyon almayacağını, kargoda da yüzde 10 indirim uygulayacağını açıkladı. TL seferberliğine katılan inşaat, franchise şirketleri Türk lirası ile alışverişe başlarken bazı AVM’lerde kiralar dolardan TL’ye çevrildi. Dolar bozdurma dalgasına katılan vatandaşlar da döviz bürolarına akın etti. Döviz bürolarına gelen sayısında dörte bir artış yaşandığı belirtiliyor. Türkiye’nin dört bir yanından şirketler, vatandaş, esnaf dolardan TL’ye geçerken, doları olmayıp da kampanyaya destek vermek isteyenler çeşitli hediye ve indirimlerle TL seferberliğini renklendirdi.

Müteahhitler
Satışlarınızı lirayla yapın

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, üyelerine dövizli satışlarını Türk lirası ile yapma çağrısında bulundu. “15 Temmuz planları tutmayan dış ve iç mihraklar istikameti ekonomimize çevirmişler ve farklı manipülasyonlarla faizde ve dövizde dengeleri bozma planlarını devreye sokarak saldırıya geçmişlerdir” diyen Tellioğlu, şöyle devam etti: Ülke ekonomisi düzlüğe çıkıncaya kadar uyanık ve siperde kalmamız gerekmektedir. İnşaat sektörü olarak ekonomimize ve ülkemize sonuna kadar sahip çıkacağız. Öncelikle sektörümüzde döviz kullanımının kaldırılması yönünde yapacağımız çağrıyla birlikte; daha sonra gerekli olan tüm ekonomik tedbirlere uyarak milli seferberlikteki yerimizi alacağız. İMKON olarak satışlarımızın bir kısmını dövizden Türk Lirasına çevirerek, lirayı destekleme kararı aldık. Üyelerimiz dövizli satışlarını Türk Lirası ile yapmalı, dövizini bozdurup Türk Lirası ile konut alanlara yüzde 2 indirim uygulamalı.


İş dünyası
Aile şirketleri de ‘millî para’ dedi

İstanbul’da sona eren 1’inci Hizmetkâr Liderlik Zirvesi’ne katılan 100’den fazla aile şirketinin yöneticisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısına destek verdi. Erdoğan’ın yalnız bırakılmaması gerektiği ve milli dava uğruna dövizle ticaret yapmamayı öneren toplam bütçeleri yaklaşık 8 milyar dolar olan patronların büyük bölümü, kendilerinin de bundan sonrasında ticaretlerini dolar ya da avroyla yapmama konusunda fikir birliğine vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ileri sürdüğü davanın millî olduğunu belirten Kopuz Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kemal Kopuz “Benim hiçbir zaman ne dolarım, ne avrom olmuştur. Ben bu ülkenin parasıyla çalışırım. Ne dolarla ne de avroyla ticaret yapmadım. Bugünden sonra herkesten aynı hassasiyeti bekliyorum. Erdoğan’ın da dediği gibi bu iş millî ve bereketlidir” ifadelerini kullandı. 

İhracatçı
Varlıklarını TL’ye çevirdi

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Cumhurbaşkanı’nın çağrısına destek vermek amacıyla İHKİB’in hesaplarındaki döviz varlıklarını TL’ye çevirdiklerini bildirdi. Tanrıverdi, yaptığı açıklamada, öngörülemeyen kur hareketlerinin Türkiye ekonomisine zarar verdiğini ifade etti. Sert iniş ve çıkış gösteren döviz kurunun ihracatçıyı mutlu etmediğini belirten Tanrıverdi, şöyle konuştu: Ham maddeyi dolarla alırken ihracatımızın yüzde 75’ini Avro Bölgesi’ne yapıyoruz. Dolardaki artış maliyetlerimizi yükseltiyor. Bizim için kurdaki yükselişten çok avro/dolar paritesi önemli. Bu nedenle sanıldığı gibi yüksek döviz kuru bizim arzuladığımız bir durum değil. Böyle bir ortamda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk halkına yaptığı yastık altındaki dövizi altına veya TL’ye çevirme çağrısını gönülden destekliyoruz. Bu çerçevede biz de İHKİB olarak, karşılık ayrılan hesaplarımızdaki döviz varlıklarımızı TL’ye çevirme kararı aldık.

Seferberlik büyüyor! Dolar OUT, Türk lirası IN
TAPULU ARAZİ  HEDİYE EDECEK
Demokrasi ve Adalet Platformu Başkanı Hüseyin Yüksek, ‘Bozdur dövizini ülke ekonomine katkı sağla’ çalışması kapsamında bin dolar bozdurup makbuz getiren 57 kişiye Kocaeli Kandıra ve İzmit bölgelerinden bin metrekare müstakil tapulu araziler vereceklerini açıkladı. 

Seferberlik büyüyor! Dolar OUT, Türk lirası IN
VESİKALIK HEDİYE 
Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde fotoğrafçılık yapan Ali Kafalı “300 dolar bozdurup makbuzunu getiren vatandaşlara biometrik vesikalık bedava” kampanyası başlattı. 
Seferberlik büyüyor! Dolar OUT, Türk lirası IN
EV ALIRKEN KOMİSYON ÖDEMEYECEK 
Adıyaman’da bir emlakçı, 20 bin dolar bozdurup makbuzunu getiren müşterilerinden komisyon ücreti almayacak ve danışmanlık hizmetini de ücretsiz verecek.
Seferberlik büyüyor! Dolar OUT, Türk lirası IN
100 DOLARINI BOZDURANA KİTAP BEDAVA
Iğdır’da Kırtasiye dükkanı işleten Serdar Ünsal, 100 dolarını bozdurduğunu gösteren makbuzu getiren herkese, hikâye ve ders kaynak kitaplarını ücretsiz veriyor.  

Seferberlik büyüyor! Dolar OUT, Türk lirası IN
200 TL’LİK BANYO SETİ HEDİYE 
Batman’da bir esnaf, vatandaşları döviz bozdurmaya teşvik etmek amacıyla 3 bin dolar bozdurup makbuzunu getirene 200 TL değerinde banyo seti hediye ediyor. 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...