HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Dolarda son durum (Dolar ne kadar? 7 Aralık 2016)

Düzenleyen: /
Dolarda son durum (Dolar ne kadar? 7 Aralık 2016)
Dolar, Dolar Ne Kadar, Haber

Ekonomi Haberleri

Geçen hafta art arda rekorlar kıran dolarda rüzgar terse döndü. Düşüşünü sürdüren dolar bankalararası piyasada dolar 3,40'ın altına indi. Euro da 3,66'lı seviyelere geriledi.

Gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dün en iyi performansı göstererek gerileyen dolar/TL bugün de düşüşte. Bankalararası piyasada dolar 3,40'ın altına kadar geriledi. Dolar en düşük 3,4080 seviyesini gördü. Euro da 3,66'lı seviyelere indi.

Analistler, teknik açıdan dolar/TL kuru için 3,4690 ve 3,5000 seviyelerinin direnç, 3,4300 seviyesinin ise destek konumuna geldiğini belirtiyor.

Dolar dün Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın mesajları sonrası 3,43'lere kadar gerilemişti.

PİYASALAR NEYİ BEKLİYOR?
Piyasalar yarın açıklanması beklenen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı kararları ile Avrupa Merkez Bankası toplantısını bekliyor.

Dolar geçen hafta cuma günü 3,60'a çıkarak tarihi zirveyi görmüştü.

PİYASA TURU: TÜRK LİRASI'NDAN DEĞER KAZANCI HIZLANDI

15:35 Dolar/TL 3,40'ın altına geriledi

Türk Lirası'nın Dolar karşısında değer kazancı yüzde 1'i aştı. Dolar/TL 3,40'ın altına geriledi. An itibariyle bankalararası piyasada 3,4090'dan kotasyon geçiyor.

15:15 Sterlin'de sanayi üretimi şoku

Son dönemde soft-Brexit endişeleriyle değer kazancına yönelen Sterlin bugün sanayi üretimi rakamlarının işaret ettiği negatif tabloyla tepe takla oldu.

1,2770'lerden 1,26'nın altına gerileyen Sterlin/Dolar paritesinde günlük kayıp yüzde 0,6'yı aşarken Kasım ortasından bu yana devam eden rallinin en büyük düşüşü yaşanıyor.

İngiliz ekonomisindeki toparlanmayı sorgulatarak Sterlin'de bu düşüşe neden olan sanayi üretimi verisi Ekim'de aylık bazda yüzde 1,3 düşüşle son 4 yılın en kötü aylık performansını ortaya koydu. Beklenti ise yüzde 0,2 artıştı.

Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem'un Brexit gerçekleştikten sonra da AB'nin ülkeyi tek pazarda tutmak için bir yol bulabileceği söylemi Sterlin'e Dolar karşısında hızlı değer kazançları getirmişti.Ayrıca İngiltere'nin Brexit'ten sorumlu bakanı David Davis de İngiltere'nin tek pazarda kalmak için AB bütçesine katkı yapabileceği açıklaması piyasanın "soft-Brexit" senaryosunu fiyatlamasında etkili olmuştu. Morgan Stanley ise Yen'e karşı aldığı Sterlin pozisyonuyla yüzde 12'nin üzerinde getiri elde etmişti.

14:45 Commerzbank: Yıl sonu tahmini 3,75

3,4156'ya kadar gerileyen Dolar/TL şu sırada 3,4240'da.

Döviz piyasasında TL için pozitif atmosferin devam ettiği görülüyor. Euro/TL 3,67'nin hemen altında ve döviz sepeti 3,5470'de.

Commerzbank ise negatif görüşler paylaştı. Commerzbank analistleri TCMB, reel faiz oranını kayda değer biçimde pozitif tutamazsa yıl sonu dolar/TL tahmini olan 3.75 seviyesi için "kayda değer yukarı yönlü potansiyel" gördüğünü açıkladı

14:00 Erdoğan'ın açıklamaları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31'nci Muhtarlar Toplantısı'nda yaptığı açıklamada döviz baskısına karşı çıkmaya devam edeceklerini söyleyerek şu ifadeleri kullandı: "İnsanlar döviz bürolarına dolar almak için değil, döviz bozdurmak için koşuyor. Herkes kendi imkanınca bu seferberliğe destek oluyor. Çağrımıza kulak veren milletimizin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum. Spor kulüpleri bile bu işin içine girdi. Aynı şekilde kirada dövizden Türk Lirasına geçiş başladı. Ben de gördüklerime söylüyorum. Bu milleti seviyorsan arkadaş sen de Türk Lirası'na geçeceksin. 10 kazanacaksan 9 kazan, 8 kazan. Ama bu ülke güçlenecek. İnsanımız bu süreçten zararlı değil, kârlı çıkacak bak müjdeyi veriyorum endişe etmeyin.  

12:25 Beşiktaş hisselerinde sert düşüş

Beşiktaş'ın UEFA Şampiyonlar liginden elenmesiyle hisseleri güne yaklaşık yüzde 8 değer kaybı ile başladı. 

12:12 Türk Lirası'nda değer kazancı hızlandı

Öğle saatleri itibariyle Türk Lirası'nda değer kazancı hızlandı. Dolar/TL 3,42'nin altına geriledi, Euro/TL 3,66'ya çekildi, 3,6645'e geriledi.

12:08 Altında fiziki talep artışı dikkat çekiyor

Altın 8 Kasım ABD Başkanlık seçimlerine göre yüzde 9'u aşan değer kaybıyla işlem görmeye devam ediyor. Bugün 1.165 dolar/ons seviyesine kadar geriledikten sonra şu sırada 1.170 dolar/ons'un hemen üzerinde seyreden altında bir takım öncü göstergeler ise fiziksel talepte artış sinyali vermeyi sürdürüyor.

Fiziksel kıymetli metal alım-satım platformu BullionVault'un açıkladığı verilere göre Kasım ayında 2011 sonundan bu yana en güçlü fiziksel altın talebi kaydedildi. Bireysel altın varlıklarını artıran kişi sayısı Ekim'e göre yüzde 29,5 azaltan kişi sayısı ise yüzde 8,3 arttı. Böylece  BullionVault endeksi Aralık 2011 zirvesine yükseldi. 

12:00 Hindistan Merkez Bankası faizleri değiştirmedi

Hindistan Merkez Bankası beklentilerin tersine politika faizinde değişikliğe gitmedi. Banka, politika faizini yüzde 6,25'te bıraktı.Ters repo faiz oranı da yüzde 5.75'te bırakıldı.

11:42 İtalyan borsasında referandum sonrası yükseliş yüzde 8'e ulaştı

İtalyan borsası FTSE MIB bugün yüzde 0,83 değer kazancıyla 17.905'te. Referandum günü 16.500'lere gerileyen endekste yükseliş yüzde 8'e ulaşmış oldu.

Reuters'a konuşan analistler İtalyan varlıklarındaki yükselişi yarınki ECB toplantısı öncesi yatırımcıların İtalya'daki referandum sonuçlarının ardından aldıkları kısa pozisyonları kapatmasının getirdiği 'short-covering rallisi' olarak açıklıyor. Dün bu etkiyle İtalyan bankaları yüzde 9 yükselerek beş ayın en sert değer kazancına imza atmıştı.

11:28 Euro/TL 3,70'in üzerinde, Dolar/TL 3,45'e yakın

Gün ortasına yaklaşırken Dolar/TL 3,45'in hemen altında. An itibariyle 3,4480'den kotasyon geçiyor.

Euro/TL ise 3,7010'da.

Euro Bölgesi'nde yarın ECB tpplantısı izlenecek. ECB'nin parasal genişleme programının süresini uzatması bekleniyor ve bu durum piyasalardaki risk-on eğilimi destekliyor. Daha önce Draghi, 8 Aralık'ta parasal genişlemenin Mart 2017 ötesine devam edip etmeyeceğine karar vereceklerini beyan ederek toplantının önemini artırmıştı.

09:55

BIST 100 endeksi güne 1 puan yükselişle 75 bin 434 puandan başladı. Dolar/TL, 3,45 seviyesinde. 

09:07 Emtialar

Pazartesi günü 55,19 doları gören Brent petrol dün üreticilerin Viyana anlaşması öncesi üretimlerini tarihi rekor seviyelere taşıdıklarını yansıtan bir Reuters anketi sonuçları ve Suudilerin Ocak ayı için fiyat indirimine gittiklerinin raporlanması ile kar satışlarıyla karşılaşmıştı. Gevşeme eğiliminin bu sabah da devam ettiği görülüyor. Brent petrol bu sabah 53,35 dolar/varil seviyesine kadar geriledikten sonra şu sırada 53.84 dolarda işlem görüyor.

Altın ise 1.167 dolar/ons seviyesinde. Kıymetli metalde 8 Kasım ABD seçimlerinden bu yana değer kaybı yüzde 9'u aştı.

08:50 ECB öncesi küresel ralli İtalya'yı bile kurtardı

ABD'deki olumlu hava Asya'da da izleniyor. Reuters'a konuşan analistlere göre yükselişin ana nedeni yarın gerçekleşecek ECB toplantısı öncesi yatırımcıların kısa pozisyonlarını kapatmaları. Bir başka deyişle short-covering rallisi.

Trende dönüşen bu durum İtalya'ya bile son dönemin en büyük yükselişini getirdi. Öyle ki yatırımcıların İtalya'daki referandum sonuçlarının ardından aldıkları kısa pozisyonları geçen bir gün içinde kapatıyor olmalarından en fazla faydayı yüzde 4.2 yükselerek 5.5 ayın zirvesine yükselen İtalya borsası ve 11 ayın zirvesine yükselen Fransız borsası sağladı. İtalya'daki krizin odağında yer alan İtalyan bankaları dün yüzde 9 yükselerek beş ayın en keskin yükselişini kaydetti. İtalyan bankaları stres testlerinde Avrupa'nın en zayıf bankası olduğu tespit edilen Monte dei Paschi di Siena'nın devletten mali yardım sağlaması planlarını tehlikeye sokma ihtimali bulunan siyasi krize rağmen yükseldi. ECB'nin finans piyasalarındaki kayıpları sınırlayacak bir karar alacağı beklentisi devlet tahvili piyasalarını da destekliyor. 

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi hafta başında İtalya'da başbakanın referandumu kaybederek ülkeyi siyasi belirsizliğe sürüklemesinin ardından geriledikten sonra bugün yüzde 0.3 artıda bulunuyor. Japonya'nın Nikkei endeksi ise yüzde 0.4 artıda seyrediyor. Dünya geneli için gösterge olan MSCI dünya borsalar endeksi ise yaklaşık iki ayın en yüksek seviyesine yükselerek Kasım ayında gördüğü dip seviyelere kıyasla yüzde 3.4 artıda bulunuyor.

08:33 Dolar/TL ve Euro/TL

Yeni güne başlarken Dolar/TL 3,45 Euro/TL 3,6990 ve Sterlin/TL 4,3660'da. Döviz sepeti 3,5740'da.

Dolar/TL dün 3,4396'ya kadar gerilemiş ve Türk Lirası günün en çok yükselen gelişen ülke para birimi olmuştu.

Dün akşam TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte,  gelişen kurlar endeksinden yüzde 1.5 pozitif ayrışmayı şu ifadelerle değerlendirmişti:
"Gelişen ülke para birimleri içinde, lira pozitif ayrışmasını, iki ana nedene bağlıyorum – birincisi, 23 Eylül Moody's not indirimi sonrası dolara karşı yüzde 15 satılarak, gelişen ülke kurlar endeksinden yüzde 11 negatif ayrışmamız. İkinci neden olarak da son zamanlarda açılan bazı spekülatif lira açık pozisyonların, bugün gelişen ülke kurlarına gelen alımlarla 3.50 psikolojik desteği altına kırılım sonrası, kapanmaya başlamaları."

EKK kararlarının etkinliğine bağlı olarak hareketlenmeler görüleceğini ifade eden Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan'ın yeni güne dair değerlendirmeleri ise şöyle:
"Anlaşılan piyasa 2017’de daha aktif bir Merkez Bankası bekliyor. Bu piyasa hareketi nefes aldırdı diyebiliriz. Kurların geçen hafta gördüğü 3,59 seviyesi üzerinde rekor yenilemesi TRY üzerinde yeni bir baskı dalgası yaşatabilir ve USDTRY kuru 3,70 seviyelerne gidebilirdi. Perşembe EKK’da alınmış olan kararlar kamuya açıklanacak. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Türk yetkililer liranın değerini korumak üzere etkin önlemler üzerinde fikir beyan ediyorlar. Resmi ve özel kurumların da yoğunlukla TL’ye geçtiklerini görüyoruz. EKK kararlarının kamuya açıklanmasının ardından, alınan veya alınması düşünülen önlemlerin yaşatacağı algı, güven, uygulanabilirlik ve proaktifliğine bağlı olarak hareketlenmeler görmeye devam edeceğiz."

Erkan'ın dikkat çektiği teknik seviyeler ise şu şekilde:
"USDTRY’de 3,50 seviyesini izlemeye devam ediyoruz. 3,50 – 3,45 ve 3,45 – 3,41 aşağıdaki olası dalgalanma bantlarıdır. Biz bu noktada 3,41 – 3,40 bölgesinin önemi üzerinde biraz daha duruyoruz. Çünkü bu seviyeler; önceden önemli direnç noktalarıydılar ve artık destek haline geldiler."

08:20 Euro 1,07 üzerinde seyrini koruyor

Pazartesi günü referandum sonuçlarına ilk piyasa tepkisinde 1,0506'ya kadar gerileyen Euro/Dolar paritesi hızla tepki bulmuş ve 1,0770'e kadar yükselmişti. Parite 1,07 üzerindeki seyrini bu sabah da koruyor.

08:15 Dow Jones bir rekor daha kırdı
ABD hisse senedi endekslerinde olumlu seyir dün de devam etti. New York borsasında düşen her hisseye karşılık üç hisse yükseldi.

Dow Jones Goldman Sachs hisseleri öncülüğünde yüzde 0,18 yükselişle 19.251,78'den kapandı ve rekor tazeledi. Endeks 8 Kasım seçimlerinden bu yana 11. kez rekor tazeliyor.

S&P500 yüzde 0,34 Nasdaq yüzde 0,45 değer kazandı. VIX 11,79'a geriledi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...