Dolar tepetaklak (Dolar ne kadar? 8 Aralık 2016)

Düzenleyen:
Dolar tepetaklak (Dolar ne kadar? 8 Aralık 2016)

Ekonomi Haberleri

Geçen hafta peş peşe rekorlar kıran dolarda rüzgâr tersine döndü. Geçtiğimiz cuma günü 3,60 TL ile rekor kıran, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘TL’ye sahip çıkalım’ çağrısıyla düşüşe geçen dolar, dün 3,34 TL’nin altına kadar indi.Euro 3,60 seviyesine geriledi. Piyasalar Başbakan Yıldırım'ın açıklayacağı kararları bekliyor.

Dolarda düşüş devam ediyor. Geçtiğimiz cuma günü 3,60'la tarihi zirveyi gören dolar/TL en düşük 3,34'ün altına indi. Euro da 3,60'lı seviyelere kadar geriledi. Piyasalar bugün açıklanacak önlem paketinin ayrıntılarını bekliyor. Avrupa Merkez Bankası'nın toplantısı da takip edilecek.

BAŞBAKAN'IN AÇIKLAMALARI BEKLENİYOR
Piyasalar bugün açıklanacak önlem paketinin ayrıntılarını bekliyor. Başbakan Binali Yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda alınan kararları saat 15.00'te Çankaya Köşkü'nde düzenleyeceği basın toplantısıyla açıklayacak.

Başbakan Yıldırım başkanlığında, 2 Aralık Cuma günü yapılan ve yaklaşık 5 saat süren Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında, kamu maliyesi, bankacılık ve finans sektörü, reel sektör ve iş gücü piyasasına yönelik alınması gereken tedbirler kararlaştırılmıştı.

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı ve Başkan Mario Draghi'nin açıklamaları da takip edilecek.

DOLARINI KAPAN KOŞTU
Geçtiğimiz cumartesi gününden itibaren vatandaşlar ellerinde bulunan dolarları bozdurmaya koştu. Şirketler, kurumlar, bakanlıklar, ticaret odaları hesaplarındaki döviz varlıklarını TL’ye çevirdi. Bazı bankalar da döviz bozdurana faiz indirimi vaadinde bulundu. Esnaf yine döviz bozduranlara çeşitli hediye ve ikramlarla teşekkür için sıraya girdi.

ÇETİNKAYA ETKİSİ
Önceki gün Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın “Elimizdeki her türlü aracı kullanırız” açıklamasıyla 3,43’e gerileyen dolar, dün 3,3910 TL ile son üç haftanın en düşük seviyesini gördü.

FİTCH DE DURDURAMADI
Gerileme, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türk bankalarının riskinin döviz pozisyonları sebebiyle artmasını açıklamasına rağmen durmadı.

HEDEF 3.36
Uzmanlar ise, Borsa İstanbul’da aralık ayının ikinci yarısında hızlı hareket beklendiğini, bu hareketle beklentilerin pozitife döneceği yorumunu dile getirirken, dolarda 3,3650 TL’nin gündeme geleceğini vurguluyor.

Dolar tepetaklak (Dolar ne kadar? 8 Aralık 2016)

PİYASA TURU: Draghi öncesi iyimserlik 'zirvede'

11:55 Dolar/TL'de teknik seviyeler

Türk Lirası'nda uzun pozisyonları destekleyecek koşulların oluşmadığını belirten DenizBank Özel Bankacılık Grubu, buna rağmen geri çekilme eğilimini önemsediklerini belirtiyor ve 3,4250 altınad hareketin devam etmesini bekliyor:

Net Türk lirası uzun pozisyonları destekler iç ve dış koşulların oluşmadığını düşünmekle birlikte 3.5000 seviyelerinden gelen geri çekilme eğilimini önemsiyoruz. 3.4250 bölgesi aşağısında işlemlerde hareketin TL lehine sürmesi beklenebilir. Destek seviyeleri olarak 3.3800-3.3500, direnç seviyeleri olarak ise 3.4000-3.4250 bölgelerini takip edeceğiz.

Halk Yatırım ise "EKK ve ECB açıklamaları öncesinde TL lehine momentum korunabilir. ABD ve Avrupa tahvil faizlerinde görülen rahatlama da TL’yi destekliyor. Kurda kısa vadede 3,35 destek; 3,40-3,42 bandı ve 3,45 direnç olarak izlenebilir." diyor.

11:19 Türk lirası dolar karşısında yüzde 1'den fazla değer kazandı. Kur 3,36'nın da altına indi.

10:26 Ekonomi zirvesinden çıkan kararlar 15:00'te açıklanıyor

Başbakan Binali Yıldırım, ekonomiye ilişkin alınan tedbirleri açıklayacak.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Yıldırım, bugün saat 15.00'te Çankaya Köşkü'nde düzenleyeceği basın toplantısında, Ekonomi Koordinasyon Kurulunda alınan kararları paylaşacak.

Başbakan Yıldırım başkanlığında, 2 Aralık Cuma günü yapılan ve yaklaşık 5 saat süren Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında, kamu maliyesi, bankacılık ve finans sektörü, reel sektör ve iş gücü piyasasına yönelik alınması gereken tedbirler kararlaştırılmıştı.

UniCredit stratejisti Kiran Kowshik çarşamba günü yayınladığı notta, EKK kararlarının bir çoğunun "Türk lirasını desteklemesinin olası olmadığını" söyledi. Kowshik, "Daha yüksek reel faiz oranları gerekli ve bu, daha sıkı parasal koşullarla sağlanabilir" diye konuştu.

UniCredit stratejisti, daha sıkı parasal koşullara da TCMB'nin gecelik borç verme faiz oranını daha yüksek tutmasıyla ulaşılabileceğini ifade etti.

10:15 Sanayi üretimi ekimde arttı

Eylül ayında artış beklentilerinin aksine yüzde 3 gerileyen sanayi üretimi, ekimde yıllık yüzde 2 arttı. 

09:55

BIST 100 endeksi yüzde 0,31 yükselişle 76 bin 264 puandan güne başladı

09:18 Türk Lirası'nda güçlenme eğilimi devam ediyor

Günün ilk işlemleri itibariyle Türk Lirası'nda güçlenme eğilimi devam ediyor. Dolar/TL 3,3830'da, Euro/TL 3,6450'de.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, "EM para birimlerinde değer kazancı genele yayılırken, lira Salı’dan sonra dün de en fazla değer kazanan para birimi oldu." diyor ve ekliyor:

"Cuma akşamı yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrasında kamu maliyesi, bankacılık ve finans sektörü, reel sektör ve işgücü piyasasına yönelik olarak alınması beklenen tedbirler bugün açıklanacak. Her ne kadar bu içinde açıklanabilecek bir karar olmasa da, lirada son üç gündür görülen değer kazancı sonrası ara toplantı ile faiz artışı ihtimali şimdilik ortadan kalkmış görünüyor. Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alım programını uzatırken, tahvil alımının azaltılması konusunda net mesaj verilmemesi durumunda lirada değer kazancı bir süre daha devam edebilir. Avrupa Merkez Bankası kararının ABD ve Almanya uzun vadeli tahvil faizleri üzerindeki etkisi liradaki seyir için önemli."

08:32 Altın ECB öncesi yükselişte

Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü kararına yönelik konsensüs aylık 80 milyar euroluk (86 milyar dolar) varlık alım programının altı ay daha uzatılacağı yönünde. Bu beklenti de altını destekliyor. 

Diğer taraftan Singapur'da Phillip Futures Pte Stratejisti Bryan Lum, “AMB'den daha geniş bir parasal teşvik piyasalar tarafıdnan zayıf görünüme dair bir işaret olarak algılanabilir ve güvenli liman olarak altına doğru bir kaçışı tetikleyebilir” diyor.

Kıymetli metal bu hafta başında 1.157 dolar/ons seviyesine kadar geriledikten sonra şu sırada 1.178 dolar/ons'ta.

08:23 Dolar/TL 3,38'in altına geriledi

Yeni güne başlarken Dolar/TL 3,3780 Euro/TL 3,6410 ve Sterlin/TL 4,2760'da. Döviz sepeti 3,5095'te.

08:14 Euro kazançlarını koruyor

ECB toplantısında alınacak karar Türkiye saatiyle 15:45'te açıklanacak ve ardından ECB Başkanı Mario Draghi 16:30'da bir basın konferansı düzenleyecek. Öncesinde Euro/Dolar paritesi kazançlarını koruyor.

Pazartesi günü İtalya referandumu sonuçlarına ilk piyasa tepkisinde 1,0506'ya kadar gerileyen Euro/Dolar paritesi şu sırada üç haftanın zirveleri olan 1,0778'de. Moody's dün akişam İtalya için not görünümünü negatife çevirmiş ve ekonomik ve borç görünümünün düzelmemesi durumunda ülkenin kredi notunu düşürebileceği beyan etmişti. Euro'nun haberden etkilenmediği görülüyor. Diğer taraftan kredi derecelendirme kuruluşları bu yıl gelişen piyasalar için 18 yılın en kötü notlamasını gerçekleştirdi.

08:00 Draghi öncesi Asya'da iyimserlik devam ediyor

Bugün piyasaların odak noktasında ECB'nin alacağı karar ve ardından Draghi'den gelecek açıklamalar yer alırken ABD hisse senetlerini yeni zirvelere taşıyan yükselişin Asya'ya da yansıdığı görülüyor.

Nikkei225 yüzde 1'in üzerinde değer kazanıyor. Hong Kong Hang Seng yüzde 0,65 yükselişte, Avustralya ASX200 yüzde 1,24 primli ve Güney Kore KOSPI yüzde 1,22 yukarıda. MSCI Asya-Pasifik Endeksi bir aydan uzun bir sürenin zirvesine tırmandı. Güney Kore'deki yükselişte Samsung hisselerinin tüm zamanların zirvesini görmesi etkili. ABD Anayasa Mahkemesi, Apple ile Samsung arasındaki patent davasında Samsung lehine karar vermişti. 

Çin'de Kasım ayı ihracatı bir önceki yıla göre beklenmedik bir şekilde artarak yüzde 0.1 yükselirken, ithalat da emtiaya yönelik güçlü talep ile yüzde 6.7 arttı. Çin borsası Şangay Bileşik endeks yatayda.

07:55 Dow Jones ve S&P500 rekor tazeledi

ABD hisse senedi endekslerinde olumlu seyir dün de devam etti. New York borsasında düşen her hisseye karşılık üç hisse yükseldi.

Dow Jones Industrial önceki seansta olduğu gibi dün de Goldman Sachs hisseleri öncülüğünde yükseldi. DJI yüzde 1,55 yükselişle 19.549,62'den kapandı ve rekor tazeledi. Endeks 8 Kasım seçimlerinden bu yana 112. kez rekor tazeliyor.

S&P500 de yüzde 1,32 yükeldi ve kapanış rekorunu 2.241,35'e taşıdı. S&P500'ün yükselişine telekomünikasyon sektörü hisseleri öncülük ederken Nasdaq da yüzde 1,14 değer kazandı. VIX 11,79'dan 12,22'ye yükseldi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...