HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Piyasaya 250 milyar liralık koruma kalkanı

Düzenleyen:
Piyasaya 250 milyar liralık koruma kalkanı
Ekk, Haber

Ekonomi Haberleri

Hükûmet, geçen hafta yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında alınan kararları açıkladı.

İsmail Sonsuz ANKARA

Başbakan Binali Yıldırım “Reel sektörün desteklenmesi, istihdamın artırılması, reformların tekrar kaldığı yerden devam edilmesi ve hızlandırılması, kamuda tasarruf yapmaya devam edilmesi gibi hususlarda karar aldık. Bu kararların teknik çalışmalarının tamamlanmasına müteakip, önemli olanları hemen devreye girecek” dedi. Başbakan Yıldırım’ın açıkladığı tedbirler şöyle:

HAZİNE GARANTÖR

¥ Firmaların nakit sıkıntısını aşması, işlerini genişletmesi, hatta istihdamı artırması için, Hazine kefaleti devreye girecek. Kredi garanti fonunun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz. Böylece ekonomimizi ayakta tutan bütün sektörlere, nakit sıkışıklığını giderecek yeni bir kaynak sunuyoruz. Ağırlıklı olarak bundan KOBİ’ler yararlanacak, Ayrıca ihracatla, ticaretle uğraşanlar da bundan istifade edecek.

YÜZDE 100 TEMİNAT

¥ İhracat kredilerinde garanti, yani teminat yüzde 100... KOBİ’lerde yüzde 90, ticari kredilerde yüzde 85 uygulanacak. İstihdamımızın yüzde 65-70’ini oluşturan KOBİ’lere bir ilave kıyak yapmış oluyoruz. Buna da ihtiyaç var. İhracatta neden yüzde 100? Çünkü ihracatçı satıyor, sattığının parasını da hemen alıyor. 250 milyar lirayı nasıl vereceğiz? Borçlanma gerektirecek bir plan yok. Bütçe kalemleri arasında bazı kaydırmalar yapmak suretiyle, bunu gerçekleştirmiş olacağız.

VERGİ İNDİRİMLERİ

¥ 2017’de yapılan imalata yönelik yatırım harcamaları için, yatırıma katkı oranını, mevcudun üzerine yüzde 15 daha artırıyoruz. Kurumlar vergisi indirimini tam olarak uygulayacağız. Bu ne demek? Yani sadece o yatırımla sınırlı değil, bütün işin içinde kullanabilecek.

PRİMİ SONRA ÖDE

¥ 2017 Ocak-Şubat-Mart, üç aylık primleri, 2017’nin Ekim-Kasım-Aralık ayına öteliyoruz. SSK primlerini ödemeyecekler, senenin son üç ayında verecek. Aynı şekilde, ilave yük gelmeden, faiz gelmeden... İnşaat işlerinde de KDV’ye iade vereceğiz.

EXIMBANK DEVREDE

¥ Eximbank’ın sermayesini artırıyoruz. 3,7 milyar sermayesi var, bunu da daha üste çıkartacağız. Yurt dışı yükleniciler veya müteahhit hizmetlerine yönelik kullandırılan döviz kredilerinde, sağlanacak Türk malı ve hizmetlere dönük kısma sıfır faiz uygulaması getiriyoruz. Buradan oraya götüreceğiniz mal ve hizmetler için, faiz alınmayacak. Bu farkı Eximbank karşılayacak.

50 BİN LİRA KREDİ

¥ KOBİ’lere ilk 12 ay geri ödemesiz olmak üzere, 36 ay vadeli, 50 bin lira kredi sağlanacak. Reel sektörü desteklemek için aldığımız bu tedbirlerin tamamı için, bütçemizde yapacağımız tasarrufları kullanacağız. Yani mali disiplin var, olmaya devam edecek. Başkaca olumsuzluğa sebep olacak bir uygulamaya gitmeyeceğiz. Devlet olarak 2017, muazzam bir tasarruf yılı olacak. Gereksiz masraflar yapılmayacak. Fuzuli seyahatlerden kaçınacağız.

"10 MİLYAR DOLAR SATTIK"

∂ Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısının ardından piyasada yaklaşık 10 milyar dolarlık satış yapıldığını açıkladı. Yıldırım “Devlet mecbur kalmadıkça, döviz üzerinden sözleşme yapmayacak. Bütün sözleşmelerde Türk parasına dönülecek. Uygulamalar başladı. Bazı kamu kuruluşları, ihtiyaç fazlası olan dövizlerini Türk parasına dönüştürdü. Bu şekilde kısa vadede 10 milyar dolar civarında bir kaynak, yerli paraya geçmiş oldu. Bunun anlamı şudur, piyasanın diğer ihtiyaçları olan döviz imkânına da bir takviye yapılmış oldu. Bu uygulama bundan sonra da devam edecek” dedi.

"FAİZDE SINIR YÜZDE 7,5"

∂ Başbakan, bankaların faiz yarışının önüne geçileceğini, bunun maliyetleri azaltacağını şu sözlerle ifade etti: Geçtiğimiz günlerde imzaladığım genelgeye göre kamu bankaları aralarında para toplarken yarış yapmayacaklar. Kamu bankalarının mevduat alımında yüzde 7,5 faiz sınırı getiriyoruz. Daha düşük faizle kaynağa eriştiği için bankalar kredilerde de maliyetlerini azaltacak.

"600 BİN KİŞİ İŞE GİRECEK"

∂ Yıldırım: 2017’de toplam özel sektörde 500 bin vatandaşa İŞKUR’un aktif iş gücü programlarından yararlandıracağız. 500 bin insanımıza özel sektörde 2017 için iş temin edeceğiz. 100 bin de toplum yararına çalışma programına devam edeceğiz. İlave istihdama için ilk yıl yüzde 50, ikinci yıl yüzde 25 destek sağlayacağız.

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...