HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Gün riski yönetme günü

Düzenleyen: /
Gün riski yönetme günü
Kobiler, Haber

Ekonomi Haberleri

KOBİ’lerin; kredi, döviz ve alacak risklerinin doğru yönetilmesi gerektiğini söyleyen Finansal Kurumlar Birliği Başkan Vekili Çağatay Baydar, “Şu anda dönem riski doğru yönetme dönemi” dedi.

Önder ÇELİK

Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99’unu, istihdamın yüzde 76’sını, ihracatın yüzde 56’sını karşılayan KOBİ’ler, toplam yatırımların yüzde 50’sini gerçekleştirirken, kredilerin sadece yüzde 24’üne ulaşabiliyor. Krediye erişimde güçlük çeken firmalar, rekabet ve üretim güçlerini artırmak için çözüm arayışına girerken, Türkiye’nin birçok noktasında KOBİ’lere ulaşmak ve onlara destek olacak finansman yöntemlerini anlatmak için Finansal Kurumlar Birliği (FKB) öncülüğünde; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, BDDK, TİM ve Türk Eximbank desteği ile Türkiye’nin üreten kentlerinde paneller düzenleniyor. Bu kapsamda 4’üncüsü Adana’da gerçekleştirilen ‘KOBİ’lerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara’ panelinde; firmalarla finans dünyasının temsilcileri bir araya geldi.

KREDİ PAYI %50’LERE GELMELİ

Panelde konuşan FKB Başkanı Mehmet Cantekin; ihracatın, üretimin, istihdamın yüzde 50’sinden fazlasını sağlayan KOBİ’lerin toplam finansmandan aldığı payın yüzde 25’ten daha düşük olduğunu, bu oranın yüzde 50’lere getirilmesi gerektiğini kaydetti. Finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri olarak 2,1 milyon müşteri sayısına ulaştıklarını ifade eden Cantekin “760 bin KOBİ ile iş birliği içindeyiz. Üç sektörümüzün; 2016 yılı Eylül sonu itibariyle reel sektöre 92 milyar TL finansman sağladığını görüyoruz” dedi.

AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZAT

FKB Başkan Vekili Çağatay Baydar da, faktoring sektörünün; sigorta, tahsilat ve krediyle KOBİ’lere üç alanda hizmet sunduğunu söyledi. Uluslararası faktoring hacminin 2008 krizinden sonra ikiyeye katlandığını belirten Baydar “Firmalar alacak hesaplarını garantiye almak istiyor. Biz kötü gün dostuyuz. Dünyanın Çin’den sonra en yüksek ihracat faktoringi yapan ülkesiyiz” dedi. Bireyler ve şirketlerin ayağını yorganına göre uzatması gerektiğini kaydeden Baydar, şu tavsiyelerde bulundu: Şu anda dönem riski doğru yönetme dönemi. Kredi, döviz, alacak riskleri var. Firmaların bu riskleri doğru yönetmesi lazım...  Şu anda birtakım risklere ülke olarak, KOBİ’ler olarak açık durumdayız. Bizim KOBİ’lerin mali ve finansal yönetimlerini doğru yapma zamanı. Her an her şey olabilir. Sadece şirketler değil, şahıs olarak da eğer kredi kartı kullanıyorsanız, gelirinizden fazla borçlanmışsanız, sizin de bu riski yönetmeniz gerekiyor.

EXİMBANK'TAN 30 MİLYAR DOLARLIK FİNANSMAN

Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Necati Yeniaras, bankanın 2016 Kasım sonu itibarıyla ihracata desteğini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 oranında artırarak 30 milyar doların üzerine çıkardığını söyledi. Bu rakamın Türkiye ihracatının yüzde 23’üne tekabül ettiğine işaret eden Yeniaras “Ekim itibarıyla Türk bankacılık sisteminin ihracat sektörüne açtığı kredi tutarı 131 milyar TL. Eximbank bu kredilerin yüzde 44’ünü tek başına finansman desteği olarak ihracatçılara sunmaktadır” dedi. İhracat sevkiyatlarının yüzde 8’ine yakın bir oran olan 10 milyar dolarlık kısmın Türk Eximbank tarafından sigortalandığını belirten Yeniaras, kendilerinde avro cinsinden kredi kullanan ihracatçıya yüzde 0,75-0,80 ile kredi kullandırdıklarını sözlerine ekledi.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...