HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Yumurtayı ‘grip’ uçurdu

Düzenleyen: /
Yumurtayı ‘grip’ uçurdu
Grip, Haber

Ekonomi Haberleri

Temel gıda maddelerinden olan ve mutfakların kurtarıcısı yumurtanın fiyatı, son bir haftada neredeyse yüzde 100 arttı.

Ekonomi Servisi 

Geçen hafta marketlerde 7,50 TL ile 8,00 TL arasında olan 30’lu yumurta kolisinin fiyatı, bu hafta 15,00-16,00 liraya kadar yükseldi. Fiyatın bu kadar kısa sürede hızla artmasının sebebi de komşu ülkelerden gelen yüksek talep. Sektör temsilcileri, çevre ülkelerde görülen kuş gribi vakalarının Türkiye’deki yumurta üreticilerine ilgiyi yeniden artırdığını, üreticilerin bir dönem hakim oldukları pazarda yeniden fiyat belirlemeye başladıklarını belirtti. Bazı üreticiler “Gezen tavuk iddiasıyla bazı üreticilerin kontrolsüzce dışarı çıkardığı tavuklar, kuş gribinin yayılmasına sebep oldu. Türk üreticisinin tedbirleri çok iyi. Üretimimiz yüksek. Yeniden talep bize döndü” yorumunu yapıyor.
Son birkaç ayda İran, Ukrayna ve Avrupa ülkelerinde çeşitli sebeplerle üretimde düşüş yaşandığını, bu durumun Türkiye’nin yumurta ihracatını haftalık olarak 200 tırdan 250 tıra çıkardığını söyleyen Keskinoğlu yetkilileri de “Sektörden çıkan firmalar olması, uzun süredir maliyetin altında seyreden fiyatlar ve bazı üreticilerin kapasite düşürmesi, iç pazarda üretimi yüzde 20 azalttı. Ayrıca dolar kurundaki artış da hammadde fiyatını önemli oranda artırdı. Bunlar da gerek ihracat, gerekse iç pazar yumurta fiyatlarını artırdı” dedi. Yetkililer ayrıca uzun süredir Türkiye’de yumurta fiyatlarının dünya ortalamasının altında seyrettiğini, bugün ulaşılan fiyatlarla ancak uluslararası fiyatlara ulaşıldığını ifade ediyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...