Rusya’nın 13 ürüne yasağı sürüyor

Düzenleyen:
Rusya’nın  13 ürüne  yasağı  sürüyor

Ekonomi Haberleri

Tarım Bakanı Faruk Çelik, uçak krizinden sonra Rusya’nın Türkiye’ye koyduğu sebze-meyve yasağının 13 üründe hâlen devam ettiğini söyledi

Yücel KAYAOĞLU / ANKARA

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan uçak krizi nedeniyle Rusya’nın Türkiye’den almayı durdurduğu tarım ürünlerinden 13’üne yönelik yasak hâlen devam ediyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yasak gelen 21 üründen 8’inin yasağının daha kalktığını, ancak aralarında domatesin de bulunduğu 13 ürünle ilgili yasağın devam etmesini Rus tarafının da izah edemediğini söyledi. Rusya ile yaşanan tarımsal ürün ihracatına ilişkin problemin aşılması konusunda yapılan çalışmaları değerlendiren Bakan Çelik, şöyle konuştu: Tarımsal ürünlerle ilgili bizim Rusya pazarı ile ilgili 1,1 milyar dolar ihracatımız, 2,2 milyar dolar da ithalatımız var. Bu çerçevede biz onlardan, buğday, arpa, mısır ve çeltik gibi hububat ürünleri alıyoruz. Onlar da bizden daha çok yaş sebze ve meyve alıyor. Uçak krizinden sonra Rusya 21 ürüne yasak getirmişti. Problemlerin aşılmaya başlamasıyla birlikte son bir hafta dâhil toplam 8 ürüne yönelik yasak kalktı. Son olarak brokoli, lahana ve kemse çiçeğe yönelik yasağı kaldırdılar. Ancak sonuçta 13 ürüne yönelik yasak devam ediyor ve bu konuda çok yavaş hareket ediyorlar. Bu yasaklı ürünler içerisinde en önemli kalemi ise domates oluşturuyor. Bizim Rusya’ya 260 milyon dolarlık ihracatımız vardı. Hâlen bu konuda Rus hükümetinin kararı var ve yasak sürüyor. Bu konuda Soçi’de Tarım Bakanlığı ile yaptığımız görüşmede, Başbakan ile yaptığımız ziyarette ve son olarak Cumhurbaşkanı’nın ziyaretinde önemli başlık olarak gündeme geldi. Nedenini kedileri de izah edemiyorlar. Ben tarım bakanı olarak anlamakta zorlanıyorum, konulan yasak hukuki değil. Gerekçe olarak kendi üretimlerini geliştirmek istediklerini söylüyorlar ama Rusya’nın iklim koşulları buna uygun değil ve inandırıcı da değil.
BUĞDAYA KISITLAMA
Türkiye’nin Rusya’dan buğday alımına kısıtlama getirmesi kararını da değerlendiren Çelik, bu kısıtlamanın, domatese konulan yasak sebebiyle bir restleşme olarak algılanmasının yanlış olacağına dikkat çekti. Çelik “Ne kasıt var ne da başka bir maksat.  Ancak en büyük buğday ithal ettikleri ülke Türkiye idi. Oradaki üreticilerin rahatsız olması üzerine Rusya’da hareketlenme başladı. Umuyoruz problemler karşılıklı anlayışla çözülecektir” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...