DeFacto, Birleşmiş Milletler'de 'Mutlu Kadın Hareketi'ni anlattı

Düzenleyen:
DeFacto, Birleşmiş Milletler'de 'Mutlu Kadın Hareketi'ni anlattı

Ekonomi Haberleri

Birleşmiş Milletler’in Kadınların Güçlenmesi Prensipleri’ne (WEPs) imza atan DeFacto, “Mutlu Kadın Hareketi’ projesiyle kadınlara sundukları ayrıcalıklı uygulamaları ve iş hayatında rahatlıkla çalışabilmeleri adına geliştirdikleri imkânları Birleşmiş Milletler üyelerine anlattı.

Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Örgütü ile BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Örgütü’nün ortak girişimi olan WEPs’in Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin geliştirilmesi toplantısı (WEPs) New York’ta gerçekleşti. Kadınlara iş hayatında verdiği desteği devam ettireceğini taahhüt etmek için 2015 yılında Birleşmiş Milletler Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri’ne imzacı olan DeFacto, ‘Mutlu Kadın Hareketi’yle toplantıya, örnek proje olarak davet edildi. 

Toplantıda ‘Mutlu Kadın Hareketi’ni anlatmak üzere konuşma yapan DeFacto İnsan Kaynakları ve Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Önder Şenol, dünyada geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde iş ve toplum genelinde kadınlara yönelik cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekti. Kadınların iş hayatlarında maruz kaldıkları dezavantajları eleştiren Şenol: “Mutlu Kadın Hareketi’nin ilk adımını, işe alım sürecimizle başlattık ve eşit işe eşit ücret politikasını uyguladık. Aynı işte çalışan bir erkeğin, bir kadına göre daha fazla kazanmasının hiçbir gerekçesi olamaz. Kadınların iş hayatında daha başarılı ve sorumluluk sahibi olduğu da bir başka gerçektir. DeFacto olarak kadınların iş hayatında rahatlıkla yer alabilmelerini sağlamak için başlattığımız ‘Mutlu Kadın Hareketi’ projesiyle kadın çalışanlarımıza pozitif ayrımcılığın ötesinde uygulamalar sunuyoruz.” dedi. 

Önder Şenol sözlerine şöyle devam etti: “DeFacto’da kadın çalışanlarımıza, özellikle anne oldukları zaman bir seçim yapmak zorunda kalmamaları ve iş hayatına rahatlıkla devam edebilmeleri için çalışma şartlarını iyileştiren ve mesai saatlerini esnekleştiren özel çözümler sağlıyoruz. Diyet için özel doktor, ücretsiz masaj ve manikür hizmeti gibi kadınlara iş-özel hayat dengelerine yardımcı olmak için fırsat eşitliğinin ötesinde ayrıcalıklar sunuyoruz.

Tüm kadınlar için ayda bir gün evden  çalışma (home office) imkânı ile birlikte, hamile kadınlara günlük 7 buçuk saat mesai uygulamasına geçtik. Yeni doğum yapmış kadın çalışanlar, eğer işi ve pozisyonu uygun ise belirli bir süre yarı zamanlı (part-time) çalışma imkanına sahip olabiliyor. Kadın çalışanlarımız doğumdan sonra yasal haklarına ek olarak ekstra üç ay ücretsiz izin hakkına da sahip. İşine dönen annelere özel hoş geldin kiti hazırlanırken, doğum izninden dönen anne süt izinlerini haftada bir gün toplu kullanabiliyor. DeFacto olarak, annelere karne günü ve okulun ilk açılış günlerinde de yarım gün izin veriyoruz.”

Eşit para kazanmak için kadınların 100 gün daha fazla çalışması gerekiyor

Toplum genelinde toplumsal cinsiyet eşitliği sağlamanın, sürdürülebilir kalkınma için en önemli faktör olduğunun altını çizen Önder Şenol, aynı işi yapan bir kadının, erkeğin kazandığı yıllık gelire ulaşabilmesi için ekstra olarak en az 100 gün daha fazla çalışması gerektiğini vurguladı. Şenol, kadınların yaşı ilerledikçe bu uçurumun arttığını 18-24 yaş aralığında bir kadın eşit işte çalıştığı bir erkeğin kazancının yüzde 88’ini, 35 yaş üstü bir kadın ise ancak yüzde 76’sını kazanabildiğini söyledi.  Gelişmiş ülkelerde kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 51 iken, Türkiye’de bu oranın yüzde 28 olduğunu belirten Şenol, “17 ülkede 400’den fazla mağazası ile DeFacto’nun şirket çalışanlarının yüzde 55’ini kadınlar oluşturuyor. Bu verilerin ışığında; kapsayıcı ve sürdürülebilir bir kalkınma için eşitsizliklerin azaltılması ve kadınların ekonomik hayata daha fazla katılımı büyük önem taşıyor.” dedi. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...