HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Türk otomotivinin 2017 ihracat hedefi 27 milyar dolar

Düzenleyen: /
Türk otomotivinin 2017 ihracat hedefi 27 milyar dolar
Türk Otomotiv, Haber

Ekonomi Haberleri

Otomotiv Sanayii Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Önen, "Türk otomotiv sanayisi olarak 2017 hedefimiz 1 milyon 350 bin adet ihracat yaparak 27 milyar dolar ihracat geliri elde etmektir." dedi.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, "Türk otomotiv sanayisi olarak 2017 hedefimiz, 1 milyon 350 bin adet ihracat yaparak 27 milyar dolar ihracat geliri elde etmektir." dedi.

Önen, 43'üncüsü gerçekleştirilen Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Olağan Genel Kurulundaki konuşmasında, "Sanayimiz, son yıllarda kapasite ve yeni ürün yatırımlarına hızla devam etmesi sonucunda, 2016 yılında da üretimdeki büyümesini sürdürdü ve gururla söyleyebiliriz ki; 2015 yılında kaydettiği tarihi rekorun üzerinde bir performans gösterdi. Geçtiğimiz yıl üretilen her 100 aracın 77’si yurt dışına gönderildi ve sanayimiz ilk kez ihracatta 1 milyon adet eşiğini aştı.

AB pazarlarındaki istikrarlı büyümenin devam etmesinin yanı sıra otomobil sınıfında üretimine başladığımız yeni ürünlerin etkisiyle sanayimiz hem üretim hem de ihracatta rekorlara koştu. Rakamlarla ifade etmek gerekirse, ihracatımız adet bazında yüzde 15, dolar bazında da yüzde 12 arttı. Otomotiv sanayimiz, tek başına Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 16,8’ini oluşturarak sektör sıralamasında 11’inci yılında da ilk sıradaki yerini korudu." diye konuştu.

2017 yılına tüm zamanların en yüksek ihracat hedefiyle yıla başladıklarını belirten Önen, yılın ilk aylarında başlayan iç pazardaki daralmanın bu şekilde devam etmesi halinde üretimin negatif etkilenebileceğini ifade etti.

Geçtiğimiz yıl birçok yeni otomobil projesinin hayata geçirildiğini hatırlatan Önen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Uzun bir süre Avrupa’nın önde gelen ticari araç üretim üssü olarak anıldığımız konumumuzu aşarak, yeni binek otomobil projeleriyle birlikte toplam otomotiv üretiminde önde gelen bir üretim merkezine dönüştük. 2016 yılında kapasitemiz 1,7 milyon adetten 1,9 milyon seviyesine, ana sanayi istihdamımız 48 bin 700 çalışandan 53 bin 400 çalışan seviyesine yükseldi. Ülkemizin dış ticaret dengesine ve vergi gelirlerine sağladığımız olumlu katkı, sanayimizin stratejik önemini ön plana çıkarıyor. Teşvikler ile desteklenen yeni projelerin etkisi ile 2017 yılında ihracat bazlı üretim artışına devam edeceğimize inanıyoruz. Bu noktada hep ifade ettiğimiz gibi, sanayimizin rekabetçiliğini sürdürülebilir kılmak için istikrarlı bir iç pazarın yanı sıra ekonomide yatırım ve satın alma kararlarının olumsuz etkilenmeyeceği bir seyrin büyük önem taşıdığını hatırlatmakta yarar var."

"Otomotiv sanayisi Türkiye’nin en büyük ailesi"

Kudret Önen, 11 yılı aşkın süredir otomotiv sanayisinin Türkiye ihracatının lideri olduğunu belirterek, otomotiv sanayisinin artık Türkiye’nin en büyük ailesi olduğunu belirterek, sektörün direkt ve dolaylı istihdam olarak bakıldığında 450 bin kişiye gelir sağladığını söyledi.

Sektörün yeni ürün ve fabrika yatırımlarıyla büyümeye devam ettiğini dile getiren Önen, şunları kaydetti:

"2016 yılında yaşanan toplumsal ve siyasi gelişmelere rağmen hedefleri çerçevesinde çalışmalarını sürdüren sanayimiz, ülkemiz insanına ve geleceğine yatırım yapmayı sürdürüyor. 2016 yılında bir önceki yıla göre, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 15 artarken otomobil ihracatı yüzde 23 artış gösterdi. Bu dönemde toplam ihracat 1 milyon 141 bin adet, otomobil ihracatı ise 746 bin düzeyinde gerçekleşti. 2016 yılında bir önceki yıla göre toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 12, avro bazında da yüzde 13 arttı.

Bu dönemde toplam otomotiv ihracatı 24,2 milyar dolar olarak gerçekleşirken otomobil ihracatı yılı yüzde 21 artışla 8,3 milyar dolar seviyesinde kapattı. 2017 yılında 1 milyon 650 bin araç üretmeyi hedefliyoruz. Türk otomotiv sanayisi olarak 2017 ihracat hedefimiz ise 1 milyon 350 bin adet ihracat yaparak 27 milyar dolar ihracat geliri elde etmektir." 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...