HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Reel kesim güven endeksi Mart’ta arttı

Düzenleyen: /
Reel kesim güven endeksi Mart’ta arttı
Reel Kesim Güven Endeksi, Haber

Ekonomi Haberleri

Reel kesim güven endeksi, 2017 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 2,8 puan artarak 108,1 seviyesinde gerçekleşti.

Reel kesim güven endeksi Mart’ta arttıTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2017 yılı Mart ayı iktisadi yönelim anketi ve reel kesim güven endeksini açıkladı. Buna göre; 2017 yılı Mart ayında RKGE, bir önceki aya göre 2,8 puan artarak 108,1 seviyesinde gerçekleşti. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi,son üç aydaki toplam sipariş miktarı,sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut toplam sipariş miktarı,genel gidişat ve mamul mal stoku miktarı endeksi artış yönünde etkilerken,gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

2017 yılı Mart ayında iktisadi yönelim anketi sonuçları, imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 115 işyerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilerek değerlendirildi.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 0,2 puan artarak 106,7 puan seviyesinde gerçekleşti. Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenler ile iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı görüldü. İhracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin ise güçlendiği gözlendi.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya göre zayıfladığı,mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin ise bir önceki ay seviyelerinde devam ettiği görüldü.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarına ilişkin artış yönlü beklentilerin güçlendiği, ihracat sipariş miktarına ilişkin artış yönlü beklentilerin ise zayıfladığı görüldü. Gelecek üç aydaki istihdam ve gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin artış yönlü beklentilerin güçlenerek devam ettiği gözlendi.

Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler ile gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıflayarak devam ettiği görüldü. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin de zayıfladığı gözlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 0,5 puan artarak yüzde 9,5 seviyesinde gerçekleşti.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 12,1’e, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 18,4’e yükselirken,aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 69,5’e geriledi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...