Erdoğan: Kayıt dışı ve yastıkaltı devreye girsin

Düzenleyen:
Erdoğan: Kayıt dışı ve yastıkaltı devreye girsin

Ekonomi Haberleri

Erdoğan, ihracatın ekonominin lokomotifi hâline geldiğini belirterek, ekonominin yeniden eski günlerine kavuşacağını söyledi. Bir de öneride bulunan Cumhurbaşkanı, “Kayıt dışı, yastıkaltı; bunları piyasaya sokmanın gayreti içerisinde olmalıyız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin tüm kumpaslara rağmen büyümeye devam ettiğini belirterek, “Kayıt dışı, yastıkaltı bunların hepsini özellikle hayata ve piyasaya sokmanın millî bir davranış olarak gayreti içerisinde olmalıyız” dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Erdoğan birinci çeyrekteki yüzde 5’lik büyümenin yüzde 2’sinin dış ticaret kaynaklı olduğunu, yaklaşık 5 çeyrektir büyümeye negatif katkı yapan dış ticaretin yeniden büyümenin lokomotifi hâline geldiğini söyledi. İstihdamda şubat ayında başlatılan seferberlikle 1,2 milyon rakamına ulaşılıp işsizliğin 1 puan düştüğünü dile getiren Erdoğan, istihdam rakamının 27,5 milyonu aşarak, tekrar 15 Temmuz darbe girişimi önceki seviyesine çıktığını aktardı.

İŞSİZLİKTE TEK HANEYİ GÖRÜRÜZ

İş gücüne katılım oranı sürekli yükseldiği için istihdam sayısı ile işsiz sayısı arasındaki farkın da yavaş yavaş azaldığını, mevsim itibarıyla istihdam artışının devam edeceğini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: “En kısa zamanda işsizlikte yeniden tek haneli rakamları göreceğimizden eminim. Ekonomideki diğer tüm göstergeler de hızlı bir toparlanmaya işaret ediyor. Eski günlere kavuşacağımıza inanıyorum. Tabii en önemlisi de tüm bu gelişmelerin içeride ve dışarıda birilerinin ısrarla ülkemiz aleyhinde hava oluşturmaya çalıştıkları bir dönemde gerçekleşiyor olmasıdır. Kredi derecelendirme kuruluşları başta olmak üzere Türkiye’ye yönelik bir kumpas gayreti var. Onlar bunu ilan ederken biz ‘bunların hepsi ideolojiktir, bunların hepsi spekülatiftir, siyasi yaklaşımlardır. Türkiye’nin gerçek durumu bu değildir’ diyorduk. Ve dediğimiz ortaya çıktı. Türkiye’nin gerçek potansiyelini, gerçek kapasitesini en iyi bizler ve sizler biliyorsunuz. Yurt dışında yaptığımız gözlemlerle ülkemizin imkânlarını karşılaştırdığımızda ekonomide bulunduğumuz yerin kesinlikle hak ettiğimiz yer olmadığını gördük, görüyoruz. Bugün Türkiye ekonomik büyüklük bakımından dünyanın 17’nci, satın alma gücü bakımından ise 13’üncü büyük ekonomisidir. Açık konuşmak gerekirse bizim üstümüzde olan ülkelere baktığımızda, her iki kategoride de en az birkaç basamak daha yukarıda olmamız gerekiyor.”

Erdoğan, aynı şekilde kişi başına düşen millî gelir bakımından bulunulan 64’üncü sıranın da hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını belirterek, “En basitinden AB ülkeleri, ülkemin bulunduğu konumla onların aynı yerde olması mümkün değil. Oraları tanıyan, gören, bilen birisi olarak konuşuyorum. Öyle lafta ‘kişi başına düşen millî gelir budur’ demekle kişi başına düşen millî gelir o değil. Dolaştığınız zaman ülkeyi görürsünüz, hayat standardını görürsünüz. Bütün bunlara rağmen daha sistemli çalışarak, kayıtlarımızı daha ciddi tutarak, daha çok üretip ihraç ederek yakında asıl olmamız gereken sıralara da geleceğiz. Onun için kayıt dışı, yastık altı bunların hepsini özellikle hayata ve piyasaya sokmanın millî bir davranış olarak, yerli bir davranış olarak gayreti içerisinde olmalıyız” diye konuştu. 

İHRACATÇIDAN 10 TALEP

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a her daim ihracatçıların yanında olduğu için teşekkür etti. “Ancak, beklentilerimiz henüz bitmedi. Eğer biterse, yerimizde saydığımız anlamına gelir” diyen Büyükekşi, 10 madde ile beklentilerini açıkladı. İşte ihracatçıların 10 beklentisi: 
1- Gümrüklerde mesai saatleri dışında yapılan işlemler için ödenen ek bedellerin kaldırılması 
2- KDV yükü finansman sorununun çözümü
3- Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi
4- AB ile ilişkilerin güçlendirilmesi
5- Üretim Reform Paketinin biran önce yasalaşması
6- İhracatçıların faiz oranlarının tek haneli seviyelere çekilmesini arzulaması
7- Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik düzenlemelerin hızlı bir şekilde uygulamaya geçmesi
8- Mesleki eğitim ile kalifiye personel yetiştirilmesine Hükümet tarafından özel bir önem verilmesi
9- Dünyada yaşanan Sanayi 4.0 Devrimi’nin gerisinde kalmamak için hızlı adımlar atılması 
10- Esnek çalışma sistemi ve kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemelerin acilen hayata geçmesi

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...