Akkuyu’nun yüzde 49’u Cengiz-Kolin-Kalyon’un

Düzenleyen:
Akkuyu’nun yüzde 49’u Cengiz-Kolin-Kalyon’un

Ekonomi Haberleri

Rus nükleer enerji kurumu Rosatom, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin yüzde 49’unu Cengiz-Kolin-Kalyon konsorsiyumuna sattı.

Rusya’nın kamuya ait nükleer enerji kurumu Rosatom, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin yüzde 49’unun Cengiz Holding, Kalyon İnşaat ve Kolin İnşaat Konsorsiyumuna satışına ilişkin sözleşmeyi imzaladı. Moskova’da gerçekleşen IX. Uluslararası Nükleer Enerji Forumu ATOMEXPO kapsamında yapılan sözleşmeyle Türk Konsorsiyum, Akkuyu Nükleer A.Ş.’ye ortak oldu. Ortaklık Sözleşmesi’nin 2017 yılının sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Anlaşma sonunda projenin uygulanmasına yetecek bir kuruluş sermayesi oluşturularak, ihtiyaç duyulan büyüklükte kredi finansmanını çekme imkânı sağlanacak. Bu sözleşme aynı zamanda Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile inşa edilecek bir nükleer enerji projesinde yabancı sermayenin katılımına dünyadaki ilk örnek olacak.

‘SİNERJİ YAKALANACAK’

Konuya ilişkin CKK Konsorsiyumu tarafından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “2010 yılında imzalanan hükûmetlerarası sözleşmeye göre, hisselerin en az yüzde 51’i Rus şirketlere ait olması gerektiğinden, konsorsiyum, Türkiye’de Akkuyu nükleer enerji santrali projesinin yapımı için kurulan Akkuyu Nükleer A.Ş. şirketinin hisselerinin yüzde 49’unu satın alacaktır. Söz konusu yatırım, yabancı şirketlerin Rusya Federasyonu’nun yurt dışında gerçekleştirdiği projelere yaptığı en büyük yatırım olmanın yanı sıra, son 17 yılda nükleer enerjiye yapılmış en büyük özel sektör yatırımı olma özelliği taşımaktadır. Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesine dahil olan Türk şirketler, Türkiye’de enerji santrali inşaatı ve işletmesi konularında tecrübe sahibi olup projenin uygulama verimliliğini artıracak ve stratejik hedeflerin ulaşılmasına katkıda bulunacaktır. Bu denli güçlü hissedarların bir araya gelmesi, Akkuyu NGS projesinin hayata geçirilmesinde büyük sinerji yakalanmasını sağlayacaktır.”

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...