Piyasanın yeni favorisi: Rusya sat, Türkiye al

Düzenleyen:
Piyasanın yeni favorisi: Rusya sat, Türkiye al

Ekonomi Haberleri

İş Yatırım: Petrol fiyatlarındaki gerileme "Rusya sat, Türkiye al" stratejisinin cazibesini artırıyor.

Petrol düşerken işlem masalarında Ruble'nin popülarite kaybettiği TL'nin ise öne çıktığı belirtiliyor.

Dün öğle saatlerinde petrolde hızlanan düşüş gelişen ülke varlıklarına da satış baskısı getirdi, TL dolar karşısında değer kaybı yaşarken BIST de gün içi zirveden döndü.

En büyük kayıplardan biri ise petrol ihracatçısı Rusya'nın para birimi Ruble'de yaşandı.

Gün içi dipte TL dolar karşısında yüzde 0,7'ye varan değer kaybı görürken Ruble'de bu oran yüzde 2,3 oldu. Analistlere göre bu görüntü petrolde düşüş trendinin Türk Lirası'nın cazibesini artırdığını yansıtıyor.

"TÜRK LİRASI ÇOK CAZİP DURUYOR"

İş Yatırım analistleri, "Petrol fiyatlarındaki gerilemeyi zayıf dolar ve düşük faizle desteklenen büyük resimde değişikliğe yol açan ve Türkiye'yi olumsuz etkileyecek bir gelişme olarak görmüyoruz.1 diyor ve ekliyor:

"Tam tersine, petrol fiyatlarındaki gerileme "Rusya sat, Türkiye al" stratejisinin cazibesini artırıyor. Son 12 ayda yüzde 18 değer kaybeden Türk lirası yüzde 7 değer kazanan rubleye göre çok cazip duruyor."

RUBLE SAT, LİRA AL

İş Yatırım'ın "Ruble SAT, Lira AL" başlıklı sabah raporunda şu ifadeler yer alıyor:

"Dünya borsaları petrol fiyatlarındaki durdurulamaz düşüşün verdiği endişe ile geriliyor. Enerji şirketlerinde ve enerji üreticisi ülkelerin piyasalarında başlayan satışlar genele yayılarak piyasalardaki iyimser havanın bozulmasına neden oldu.

Küresel büyümenin hızlandığı bir ortamda arz fazlalığı nedeniyle petrol fiyatlarında yaşanan gerileme bizi endişelendirmiyor. İktisadi olarak bakıldığında, petrol fiyatlarındaki düşüş enerji üreticilerinden enerji tüketicilerine servet transferi anlamına geliyor ve küresel büyümeyi destekleyici bir gelişme. Üstelik petrol fiyatlarındaki düşüş manşet enflasyonu aşağı çekerek G7 merkez bankalarının genişleyici para politikasını daha uzun süre sürdürmesine imkân verecek.

Petrol fiyatlarının düşük kalmaya devam ettiği bir senaryoda Fed'in 2017 yılında bir faiz artırımı daha yapması veya bilançosunu küçültmeye başlaması senaryosu rafa kalkıyor.

Petrol fiyatlarında yaşanan gerileme devam edip enerji şirketlerinin iflasına ve Ortadoğu'da siyasi karışıklıklara yol açabilecek bir kaos senaryosuna yol açar mı? Hiç sanmıyoruz. Küresel büyümenin hızlandığı bir ortamda petrol piyasası kaynaklı felaket senaryolarına prim vermiyoruz."

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...