Yargıda 2 yılda ara bulucuda 1 günde çözüm

Düzenleyen:
Yargıda 2 yılda ara bulucuda 1 günde çözüm

Ekonomi Haberleri

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, mahkemelerde yaklaşık 720 günde tamamlanan iş uyuşmazlıklarının arabuluculuğun mecburi hâle getirilmesiyle en fazla bir ayda çözüme kavuşturulacağını, işçinin alacağına daha çabuk kavuşacağını, işverenin de herhangi bir dava tehdidi altında kalmayacağını bildirdi.

Bozdağ, işçi, işveren alacağı, tazminatı ve işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmasının dava şartı haline getirilmesini öngören ve TBMM Adalet Komisyonunda kabul edilen “İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı”nı değerlendirdi. Bozdağ, “Arabuluculukla, iş uyuşmazlıklarının, mahkemelere oranla çok kısa süre içinde ve daha az masrafla çözüme kavuşturulması sağlanacaktır. İstatistikler, iş uyuşmazlıklarının yüzde 94’ünün, arabuluculukla bir gün içinde anlaşmayla sonuçlandığını ortaya koymaktadır. Örneğin 10 bin liralık bir alacak için iş mahkemesine dava açan bir işçi, ilk etapta yaklaşık 679 lira harç ve masraf ödemek durumundadır. Ara bulucuda anlaşmaları halinde ise, ilk 30 bin lira için yüzde 6’lık bir oran öngörül-müştür. Yani 10 bin lira alacak üzerinde anlaşılmışsa, arabulucu ücreti 600 lira olacaktır” dedi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...