Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ege’den 5 ayda 7 milyar $

Düzenleyen:
Ege’den 5 ayda 7 milyar $

Ekonomi Haberleri

Türkiye’de ihracatı başlatan bölge olan Ege, yılın ilk 5 ayında 6 milyar 888 milyon dolar döviz geliri elde etti. Bölgenin ihracatı, 2016’nın ilk 5 ayında 6 milyar 749 milyon dolar olmuştu. Böylece bu yılın ilk 5 ayında yüzde 3’lük ihracat artışı sağlanmış oldu.

Bölgenin birincisi, 5 ayda 3 milyar 424 milyon dolar ihracatla İzmir oldu. Kent, tek başına Ege’nin ihracatının yarısını gerçekleştirirken, Türkiye’nin de en fazla ihracat yapan 4’üncü ili oldu. İzmir’den kimyevi maddeler, hazır giyim ve konfeksiyon ile otomotiv en fazla ihracat yapılan sektörler oldu. Ege’nin ikincisi, dev fabrikaların bulunduğu Manisa oldu ve bu ilden 1 milyar 392 milyon dolarlık dış satım, 5 ayda gerçekleştirildi. Bu ilden de elektrik-elektronik, otomotiv ve iklimlendirme sektörlerinde ihracat yoğunluğu yaşandı.

DENİZLİ’NİN HAVLUSU
Yüzyıllara dayanan geçmişi olan Türk havlusunu dünyada marka hâline getirmeyi amaçlayan Denizli ise havlu ve bornoz ihracatının başkenti oldu. Denizli, 2016 Ocak-Mayıs döneminde 1 milyar 103 milyon dolan olan ihracatını yüzde 7 artırarak 1 milyar 183 milyon dolara çıkardı. Aydın 205,6 milyon dolar, Balıkesir 199,6 milyon dolar, Muğla su ürünleri yoğun olmak üzere 166 milyon, Afyonkarahisar doğal taş ve yumurta ile yoğun olmak üzere 123,8 milyon dolar, Uşak 100 milyon, Kütahya 92,9 milyon dolar ihracat yaptı.

Türk havlu ve bornoz üreticileri, dünya birincisi olan ürünlerini daha çok tanıtmak için atağa kalktı. Bugün 200’e yakın ülkeye ihraç edilen Türk havlusunun markalaşma yolculuğunda en büyük amaçlarını “Tıpkı İsviçre çakısı, Almanya otomobili, İtalya ayakkabısı gibi, havlu denince aklı ilk olarak Türkiye gelsin istiyoruz” diye açıklayan Denizli İhracatçı Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, Avrupa’nın en önemli basketbol organizasyonlarından olan Turkish Airlines Euroleague Final Four maçlarının sponsoru olduklarını hatırlattı. Denizli’de en üst kaliteyle üretilen havluların ünlü basketbolcuların omuzlarında olduğunu söyleyen Kocasert “İlimizin ve ülkemizin tanıtımına büyük katkı sağladık. Turkish Towels markamızı dünya markası yapacağız” dedi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...