Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bankalar paniği önledi her şey hızla yoluna girdi

Düzenleyen:
Bankalar paniği önledi her şey hızla yoluna girdi

Ekonomi Haberleri

"Piyasaları 'hiçbir şey olmamış gibi çalıştıran, ekonomi yönetimi ile koordinasyonu tam tutan bankacılar, halkın paraya ulaşma korkusunu önledi, döviz spekülasyonuna set koydu ve tahribatın azalmasını sağladı..."

Yaşananın bir darbe girişimi olduğunu anlayan halk, önce panikle para çekme makinelerine koştu. Baktı ki makinede istediği kadar para var; sakinleşti. Çünkü ekonomi yöneticileri ilk olarak bankalarla görüşerek "ATM'lerin dolu tutulmasını" istemiş, bankalar da krizden dolayı hazırlıklı oldukları bu konuda gerekeni anında yerine getirmişti. Darbe girişiminin yapıldığı 15 Temmuz'u takip eden pazartesi günü, yani 18 Temmuz'da banka şubelerini açan, işlemleri aynı şekilde yürüten, hükümetin piyasaya sağladığı likidite için aracı olan, kredi musluklarını kapatmayan bankacılar o günü ve geçen bir yılı anlattı.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından çok kısa sürede net, kararlı bir duruş sergilediklerini, tek akıl, tek yumruk, tek vücut olduklarını söyledi. Müşterilerine en yüksek tolerans ile çalışılması konusunda tam bir görüş birliği oluştuğunu, kredi kanallarını açık tuttuklarını ifade eden Aydın, "Hızlı karar aldık, uyguladık. Planlı şubeler açık, ATM'ler çalışır vaziyetteydi. İnternet kanalları limit olmaksızın hizmet görmeye devam etti. Müşterilerin hızlı artış gösteren nakit talepleri karşılandı. Gece dahi şube dışı tüm talepler karşılandı. Bilgileri TBB üyeleriyle, BDDK, Merkez Bankası ve hükümet ile paylaştık" dedi.

ÖDEYEMEYENE SÜRE TANIDIK
2008 krizinden başarıyla çıkan bir sektör olmanın gücüyle yeni dönemi de başarıyla yönetmek için inançlı olarak işe başladıklarını söyleyen Aydın, "İnisiyatif aldık. Çok net duruş sergiledik. Bankaların alacaklarının yapılandırılmasına hız verdik. Kurumsal başta olmak üzere konut ve tüketici kredilerini artırdık, bazı sektörlerle iş birliği yaptık. Büyümenin hızlandırılması için gerekli adımları belirleyip ilgili kurumlara ilettik. Sermaye yeterliliğini aşağı çeken aşırı ihtiyatlı kuralları normalleştirdik. Bireysel ve kredi kartlarında ödemelerde ve taksitlerde ek süre tanındı. Hazine destekli kredi uygulaması başlatıldı. Kredi arzını olumlu etkileyen düzenleme ve uygulamalara ek olarak iç talebi ve üretimi destekleyen çok önemli kararlar alındı" dedi.

Bankalar paniği önledi her şey hızla yoluna girdi 
Hakan Ateş: Projeleri hep destekledik desteği sürdüreceğiz
DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş de ülkenin her kesimden halkın bu girişime karşı sokaklarda göğüslerini siper ederek gösterdiği kararlı mücadele ve kahraman ordunun bütün unsurları ile kışlalarda kalkışmaya geçit vermeyen duruşunun altının özellikle çizilmesi gerektiğini vurguladı. Denizbank olarak ATM'lerin kullanımından kredi kullanımına kadar bütün talepleri karşıladıklarını belirten Ateş, "15 bin çalışanımıza talimat verdik. Acil durum halinde hareket planımızı belirledik. Halkımızın her türlü mevduat ve kredi taleplerinin anında karşılanması için çalışanlarımıza talimat verdik. Bir güven müessesesi olan bankacılık açısından bu ilk adımlar hepimiz için çok önemliydi" diye konuştu.
Aktiflerinin yüzde 100'ü Türk olan milli bir banka olarak sağlamlıklarını dile getiren Hakan Ateş, "Nitekim o günden bugüne söylediklerimizle uyumlu şekilde bireysel, KOBİ, tarım, kurumsal müşterilerimize, Türkiye’nin geleceğinde stratejik öneme sahip projelere sağladığımız desteği artırarak sürdürdük. Bu süreçte ekonomik kalkınma için KOBİ'lerin gelişimi ve finansman ihtiyacına desteğin şart olduğu inancıyla işletmelerimizin düşük maliyetler ile kaynak bulmaları için 'Hayat nefes ile başlar' diyerek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Kredi Garanti Fonu (KGF) ve Ziraat Bankası iş birliğinde 'Nefes Kredisi' projemizi hayata geçirdik" diye konuştu.
 
 Bankalar paniği önledi her şey hızla yoluna girdi
'SAKİN OLUN' MESAJI
 
Emin Özcan: 1700 muhabir bankayı aradık spekülasyonu önledik
 VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, "(15 Temmuz darbe girişimi) Aynı gün Avrupa piyasaları açılmadan önce, sabahın erken saatlerinde bin 500 uluslararası yatırımcı ve 700 muhabir bankaya kalkışma krizi bilgilendirmesi yapan ilk Türk bankası olduk ve uluslararası piyasalara 'rahat olun' mesajı verdik" dedi. Özcan, illetin yaşadığı endişeleri gidermek, doğru ve güven verici bilgi akışı sağlamak amacıyla ulusal ve yerel medya ile sosyal medya kanalları aracılığıyla tüm faaliyetleri kesintisiz uyguladıklarını, aynı gün Avrupa piyasaları açılmadan önce, sabahın erken saatlerinde 1500 uluslararası yatırımcı ve 700 muhabir bankaya kalkışma krizi bilgilendirmesi yapan ilk Türk bankası olduk ve uluslararası piyasalara 'rahat olun' mesajı verdik" diye konuştu. Döviz kurlarının artmasına sebep olacak talepleri engellemeye yönelik çeşitli tedbirler aldıklarını, darbe girişimiyle eş zamanlı gerçekleşen ve finansal alanda olumsuz etkilere sebep olacak olağan dışı döviz işlemleri hareketliliğini etkisiz kıldıklarını ifade eden Emin Özcan, "Böylesine olağanüstü bir dönemde bankacılık faaliyetlerimizi de bir an olsun aksatmadan devam ettirdik. Darbe girişiminden sadece 13 gün sonra, 28 Temmuz 2016 tarihinde, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Bankamızın 150 milyon avro tutarındaki yeni kredi limitini onayladı. Bu yeni kredi limiti, alelacele not indirimine giden kredi derecelendirme kuruluşu Standart & Poors'a verilen en güzel cevap niteliğindedir" diye konuştu.
 
 Bankalar paniği önledi her şey hızla yoluna girdi
 
Ekonominin gücüyle tahminleri altüst ettik
Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, "Dünyanın başka bir ülkesinde meydana gelse günlerce piyasaları alt üst edebilecek bu elim olay sonrası Türkiye ekonomisinin gösterdiği direnç ve performans, geleceğe daha pozitif bakmamız için en büyük dayanağı oluşturmaktadır" görüşünü paylaştı. 15 Temmuz'u içine alan 3'üncü çeyrekte ekonominin daraldığını, ancak kısa süreli şok sonrasında gerek ekonomi otoritelerince alınan ivedi tedbirler, gerekse halkın ekonomiye güveni sayesinde 2016'nın son çeyreğinde yüzde 3,5 ve bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 5 büyüme sağlanmıştır. Bu performans ile kredi derecelendirme kuruluşları 2017 büyüme beklentilerini yüzde 2-2,5 bandından yüzde 4-4,5 bandına yükseltmiş, son olarak Fitch, Türkiye için büyüme tahminini yüzde 4,7 olarak revize etmiştir" dedi.

Türk bankacılık sektörünün gücü ve geçmişte edindiği kriz yönetme becerisi sayesinde hükümet ve BDDK'nın ekonomik hayatı destekleyen kararlarını uygulayıp, 15 Temmuz sonrası dönemi başarılı şekilde yönettiğini ifade eden Taze, ticari kredilerin yüzde 20 arttığını, Şekerbank’ın Mart 2017 sonu itibariyle KGF teminatı ile kullandırılan kredilerinin de 5 kat arttığını, sendikasyonların da kolaylıkla yenilendiğini anlattı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...