Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Türk şirketleri için Kenya'da büyük fırsatlar var'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Türk şirketleri için Kenya'da büyük fırsatlar var'

Ekonomi Haberleri  / AA

Kenya Ulusal Ticaret ve Endüstri Odası Başkan Yardımcısı Leonard Khafafa, "Türkiye sorunlarımızı anlıyor. Endüstrileşmek için atmamız gereken adımları anlayabilirsiniz. Türk inşaat şirketleri için ülkemizde eğitim, sağlık, altyapı ve turizm alanlarında çok büyük fırsatlar var." dedi.

Khafafa, Kenya ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilere ve yatırım fırsatlarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Kenya’da altyapının oluşturulmasında Türk yatırımcılar için büyük fırsatlar olduğunu anlatan Khafafa, "Mombasa ve Nairobi şehirlerimizde trafik büyük sorun. Yeni yollara ve aydınlatma sistemlerine ihtiyacımız var. Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanabiliriz." diye konuştu.

Khafafa, iki ülke arasındaki 150 milyon dolarlık ticaret hacminin potansiyelin çok altında kaldığını belirterek, "Ticareti 1 milyar dolara çıkarma potansiyeline sahibiz çünkü hem Türkiye Kenya'ya çok şey verebilir hem de Kenya'nın Türkiye'ye sunacağı çok şey var. Bu potansiyel orada duruyor.” değerlendirmesinde bulundu.

"TÜRKİYE, KENYA İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ ROL MODEL"

Kenya ekonomisinin ana sektörlerinden birinin turizm olduğunun altını çizen Khafafa, şöyle devam etti: 

"Kenya'da, Batı Avrupalı turistleri hedef alan bir turizm sektörü var. Türkiye'den yeterli sayıda turist gelmiyor. Aynı zamanda Kenya'dan Türkiye'ye çok az turist gidiyor. Bu konuda çalışabiliriz. Son 15 yılda Türkiye’de atılan adımlara bakarak Türkiye'nin Kenya için son derece önemli rol model olduğunu söyleyebiliriz. İyi bir altyapısı olan Türkiye dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahip."

Khafafa, Kenya’daki okuryazar nüfusun büyük kısmının üniversite mezunu olduğuna ve bunun rekabet güçlerini artırdığına dikkati çekerek, "Hükümetimiz, yatırım yapmak isteyenleri destekliyor. Serbest girişimci sistemine ve yüksek oranda vergi teşviklerine sahibiz. Bölgedeki diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda genç nüfusu ve ekonomik sisteminden dolayı Kenya’ya yatırım yapmak daha cazip.” dedi.

Kenya'da faaliyet gösteren Türk sermayeli şirketlerin Batılı firmalardan daha az olduğuna işaret eden Khafafa, ülkede kurulacak bir Türk ticaret merkezi ve sanayi bölgesinin şirket sayısını artıracağını, bu vesileyle Kenyalılara istihdam sağlanabileceğini kaydetti.

"GELİN VE ÜLKEMİZE YATIRIM YAPIN"

Khafafa, Kenya'da her biri kalkınma uğraşı veren 47 eyaletin olduğunu belirterek, "Kenya ekonomisi, Türk ekonomisinin 20 yıl önceki durumunda. Türkiye sorunlarımızı anlıyor. Endüstrileşmek için atmamız gereken adımları anlayabilirsiniz. Gelin ve ülkemize yatırım yapın. Türk inşaat şirketleri için ülkemizde eğitim, sağlık, altyapı ve turizm alanlarında çok büyük fırsatlar var." ifadesini kullandı. 

Uluslararası medyadaki "Kenya'da güvenlik sorunu var" algısının gerçeği yansıtmadığının altını çizen Khafafa, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Afrika'nın birçok bölgesi, kuraklığın vurduğu ve terörizmin yaşandığı yerlermiş gibi yansıtılıyor. Bu doğru değil. Burada ABD veya Fransa gibi Batılı ülkelerden birçok şirket var. Kenya'da gerçekten güvenlik problemi olsa bu şirketler yatırım yapar mı? Somali ile sınırımız olduğu için 5-6 yıl önce terörizm sorununu yaşadık ancak o zamandan bu yana sınırlarımızı güvenli hale getirerek bu sıkıntıyı çözdük. Şu anda güvenlikle ilgili herhangi bir sorunumuz yok. Nairobi en güvenli yerlerden biridir."

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...