ABD ile çelik kavgası

Düzenleyen:
ABD ile çelik kavgası

Ekonomi Haberleri

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, ABD’nin korumacı tavrı sebebiyle bu ülkeye çelik ihracatının 800 milyon dolar azalabileceğini belirterek “En az aynı değerde ürüne karşı bizde tedbir koymalıyız” dedi

Osman Çobanoğlu ANKARA
ABD Başkanı Donald Trump’ın çelik ithalatına yönelik açıklamalarının ardından hem hükûmet cephesinden hem de sektörden tepki geliyor. ABD’yi çelik konusunda Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) şikâyet ettiklerini söyleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin ardından sektörün de konuya yakın markaj uyguladığı öğrenildi. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan “Hem aksiyoner hem de reaksiyoner kararların etkisi altında kalacağız” dedi. İhracatla ilgili rakamları paylaşan Yayan, “Bizim ABD’ye yönelik ihracatımız, toplam ihracatımızın yüzde 14’ünü oluşturuyor. Bu ülkeye geçen yıl 1,1 milyar dolar ihracat yaptık. Bu yıl bu rakamın 1,2 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz. Ancak bu 1,2 milyar dolarlık ihracatın yarı yarıya düşmesi ihtimali de gündeme gelebilir. 600 ila 800 milyon dolar düşebilir” dedi. 
İKİ HAFTA İÇERİSİNDE KARAR ALABİLİRLER
ABD içinde geçmişte yönetimde bulunmuş insanların da Trump yönetimine çok ciddi kazlarda bulunduğunu söyleyen Yayan “Buna karşılık Trump yönetiminin ve ticaret bakanının mevcut koruma tedbirlerine ilave tedbirler alma gibi bir eğilim içerisinde olduğunu görüyoruz. Hâl böyle olunca önümüzdeki 2 hafta içerisinde ABD yönetiminin bu konuda bir açıklama yapması ve bir tedbir kararıyla gündeme gelmesi söz konusu olacak diye düşünüyoruz. Böyle bir şey olursa otomatik olarak AB buna hem çelik ürünleri bazında hem de diğer ürünler bazında dengeleyici bir reaksiyon gösterecektir” diye konuştu
SESSİZ KALMAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL
AB’nin alacağı karara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yayan, “Onlar sadece ABD’ye karşı değil  dünyanın bütün ülkelerine karşı aynı ABD’nin yaptığı gibi bir tedbir kararı açıklayacaklar. Dolayısıyla biz hem aksiyoner hem de reaksiyoner kararların etkisi altında kalacağız. Böyle bir durumda da bizim sessiz kalmamız söz konusu olmamalı” ifadelerini kullandı. Yayla atılması muhtemel adımları ise şöyle sıraladı: “Diyelim ki ABD 10 çelik ürününde belirli koruma tedbiri aldı. Aynı pozisyonlardaki çelik ürünlerindeki aynı tedbirleri AB aldı. Biz de aynılarını almalıyız. Ancak diyelim ki biz ABD ile olan ilişkilerimizde çelik ihracatçısıyız ama ithalat yapmıyoruz. O zaman bizim ihracatı olmayan bir ürüne karşı tedbir alma niteliği taşıyacağından onların aldığı tedbirin bizim canımızı yaktığı kadar bizim tedbirimiz onların canını yakmayacaktır. Bizim başka ürünlere bakmamız lazım. En az aynı değerde ürüne karşı tedbir koymalıyız. AB de böyle düşünüyor. Dünyanın her yerinde de bu iş böyledir.” 

Rekor satış yaptık 

Türkiye, ABD’nin Teksas eyaletine miktar bazında en fazla ihracat yapan ülke konumda yer alıyor. Ayrıca Türkiye son 5 yıldır Houston ile beraber ABD’nin inşaat çeliği ithalatında lider konumunda. Houston şehri 2015 yılında Türkiye’den gerçekleştirdiği 1,1 milyon tonluk çelik ithalatı ile rekor kırdı. Bu rakam 2016 yılında 775 bin ton olarak gerçekleşti. 2017 yılı Ocak-Nisan döneminde Houston’a Türkiye’den yapılan çelik ithalatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak 313 bin ton oldu. Söz konusu ithalat miktarının yüzde 53’ünü inşaat çeliği oluşturdu.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...