Bakan Ağbal: Methetmek için değil şikâyet için arayın

Düzenleyen:
Bakan Ağbal: Methetmek için değil şikâyet için arayın

Ekonomi Haberleri

“Hepimizin amacı daha müreffeh bir ülke” diyen Maliye Bakanı Ağbal, ihracatçıların her problem için kendisini aramasını istedi ve “Beni ‘şurada şu iş yanlış’ diye arayın. İhracatçıya yeşil değil, kırmızı pasaport bile az” dedi...

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısına katıldı. Ağbal, hazırlıkları devam eden KDV reformu için ihracatçıların beklenti ve önerilerini almak istediğini belirtince, TİM tarafından KPMG iş birliğiyle hazırlanan KDV Reformu Raporu sunuldu. Örnek 9 ülkenin KDV uygulamalarını Türkiye’deki sistemle karşılaştırarak raporda yer verdiklerini söyleyen Büyükekşi, “KDV aslında tüketimi vergilendirmesi gereken bir vergi iken üretimi vergilendiren bir hâle dönüştü. Reel sektörün 140 milyar lirayı aşan KDV alacağı var. Mevcut sistem yerli üretimin aleyhine çalışıyor” dedi. 

KDV’YE YENİ DÜZENLEME

Maliye Bakanı Naci Ağbal da geçtiğimiz yıl TİM’in de aralarında bulunduğu birçok sivil toplum kuruluşunu ziyaret ettiğini, toplantılarda herkesin KDV uygulamalarından şikâyet ettiğini belirterek “Bunun üzerine KDV Reformu yapmaya karar verdik ama yalnız yapmak istemedik. Sivil toplum örgütlerinden görüş istedik. TİM’e, Sayın Başkan’a ve ihracatçılarımıza hemen gösterdikleri ilgi için teşekkür ediyorum” dedi. Türkiye’nin KDV ile 1985 yılında tanıştığını, 32 yıllık uygulaması olan kanunun Türk vergi sistemi açısından doğru olduğunu, ancak sistemin zamanla karmaşık hâle geldiğini, farklı oranların uygulanmaya başlamasıyla kayıt dışına sebep olduğunu, rekabeti bozduğunu ifade etti. Sistemin nasıl olması gerektiğiyle ilgili birçok kuruluştan görüş aldıklarını hatırlatan Ağbal, reformun nasıl yapılacağına ihracatçılarla karar vereceklerini söyledi. 4.400 ihracatçının yeşil pasaporta kavuştuğunu anlatan Ağbal, “Onlara yeşil değil kırmızı pasaport bile az. İhracatçıların önü açılmalı, varsa sıkıntıları ortadan kaldırılmalı. Biz de bunu yapacağız. KDV iadelerini en kısa sürede gerçekleştireceğiz” dedi.

OVP'DEKİ İHRACAT HEDEFİ AŞILACAK

Geçtiğimiz yıl yaşananlar sebebiyle herkesin moralinin bozuk olduğunu, kasım ve aralık aylarında moralsizliğin hüküm sürdüğünü söyleyen Ağbal, “Çünkü olumsuz beklentiler vardı. Bunlar için neler yapabiliriz diye gece gündüz çalıştık. Bütün politika araçlarını kullanarak neler yapılabileceği üzerinde durduk ve kararlar aldık. Bugün görüyorum ki, şükürler olsun ki 2017 yılının Ocak ayından itibaren birçok gösterge peş peşe gelmeye başladı, moraller düzeldi. Ben bir bozukluk görmüyorum” dedi. Ardından salona “İhracatçımızın morali iyi mi?” diye seslendi ve alkışlarla “iyi” cevabını alan Bakan Ağbal “Size güveniyoruz. Bu yıl yüzde 5 civarında büyüme yakalayacağımızı öngörüyoruz. Büyümeye bu yıl ihracattan çok önemli bir katkı gelecek. Bu bizi sevindiriyor. Büyümenin kalitesi de önemli. Bizim en asgari yüzde 5-6 büyümemiz lazım. Bunu daha çok yatırım, üretim ve ihracata dayandırmamız lâzım. Rakamlar, OVP’deki ihracat hedeflerinin aşılacağını da gösteriyor” ifadesini kullandı.

SATIŞLARDAKİ ARTIŞ YATIRIM GETİRECEK

Millî gelirin 2016’nın son çeyreğinde yüzde 3,5, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 arttığını, aynı dönemde OECD’de yüzde 2,6 AB’de yüzde 2,1 büyüme görüldüğünü hatırlatan Bakan Ağbal “Ülkemizde çarklar dönüyor. Mobilya ve beyaz eşyada hem üretim hem de satışlar son derece iyi. Mobilyada yüzde 23, beyaz eşyada yüzde 25 satış artışı var. Özel sektör yatırım harcamalarında da yavaş yavaş artış var” dedi.

ENFLASYON MUTLAKA TEK HANEYE İNMELİ

Bakan Ağbal “Ne yapıp edip enflasyonu tek haneye düşürmeliyiz. Enflasyonun olumsuz etkisini 1990’lardan biliyoruz. Özellikle enflasyona sebep olabilecek  bir vergi artışını önümüzdeki dönemde yapmayacağız. Dolaylı vergilerde de fiyat ayarlamalarına sebep olacak düzenleme yapmayacağız. Ne yapıp edip enflasyonu tek haneye düşürmeliyiz” diye konuştu.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...