Merkel’i dinlemediler yatırıma koştular

Düzenleyen:
Merkel’i dinlemediler yatırıma koştular

Ekonomi Haberleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının rüzgâr YEKA’sı ihalesine dünya devleri akın etti. Alman şirketler de siyasi krize aldırmayıp Türkiye’ye güvendiklerini gösterdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın, “Türkiye’yi yenilenebilir enerji teknolojilerinin üretim üssü hâline getireceğiz” diyerek başlattığı, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) stratejisinin ikinci projesi için dünyanın en büyük 8 rüzgâr türbini üreticisi teklif verdi. Türkiye’nin 5 ayrı bölgesinde toplamda bin megavatlık rüzgâr enerjisi kapasitesi kurulması için yapılacak ihaleye, 4 Alman şirketinin Türk ortaklarıyla konsorsiyum olarak teklif vermesi dikkat çekti. Alman firmaların Türkiye’de yatırım yapmaya devam etmesi, son günlerde yaşanan siyasi krizi önemsemediğini ortaya koydu. Ayrıca, dünyada ilk 10’da yer alan Amerika, Çin ve Danimarka merkezli rüzgâr türbini üreticisi şirketler de Türk ortaklarıyla ihaleye girmek üzere tekliflerini sundu. Bu şirketlerin pazar payı, küresel rüzgar enerjisi pazarının yüzde 90’ını temsil ediyor.
KAPASİTEYİ % 17 ARTIRACAK
Enerji Bakanlığı’nın, Türkiye’de kurulu rüzgar enerjisi üretim kapasitesini yüzde 17 artıracak olan ve yatırım tutarı 1 milyar dolar olarak hesaplanan bin megawatt gücünde rüzgâr santrali kurulum ve türbin üretimi projesinin ihalesi ağustos ayında planlanıyor. Kilovatsaat başı tavan fiyatın 7 dolar/centten başlayacağı ve açık eksiltme usulüyle yapılacak ihaleyi kazanan konsorsiyum, yüzde 65 yerlilik oranını tutturmak kaydıyla 100 milyon doların üzerinde yatırım maliyeti olan bir rüzgâr türbin fabrikası kuracak. Fabrikada her biri en az 2,3 megavat gücünde olmak üzere, 300 ila 450 yerli rüzgar türbini üretilecek. 
KURULUM SÜRESİ 21 AY
Konsorsiyum, kanat, jeneratör tasarımı, malzeme teknolojileri ve üretim teknikleri, yazılım ve yenilikçi dişli kutusu alanlarından en az üçünde toplam 5 alanda 10 yıl boyunca AR-GE çalışması yapacak. Söz konusu AR-GE çalışmaları için her yıl 5 milyon dolarlık bütçe ayrılırken, yüzde 80’i yerli mühendislerden oluşan 50 teknik personel ile AR-GE faaliyetleri yürütülecek. Her yıl için bu faaliyetlere 5 milyon dolar ayıracak. Fabrika ile RES’lerin kurulumu ve işletilmesi, AR-GE faaliyetleri dikkate alındığında, rüzgâr YEKA’sı yaklaşık 3 bin 750 kişilik bir istihdam sağlayacak. Fabrikanın kurulum süresi, sözleşme imzalama tarihinden itibaren 21 ay olarak belirlenirken, projenin lisans süresi 30 yıl olacak.

İşte o şirketler 

¥ Vestas (Danimarka) - Enerjisa
¥ Siemens (Almanya) - Türkerler- Kalyon
¥ Enercon (Almanya) - Polat Enerji - Limak Enerji 
¥ Nordex (Almanya) - İklim Elektrik 
Yatırım - MKS Marmara - Zorlu Enerji
¥ Senvion Rüzgâr Enerjisi Çözümleri 
(Almanya) - IC İçtaş Enerji
¥ Goldwind (Çin) - Akfen Holding - Beyçelik 
¥ General Electric (GE- Amerika) - Fina Enerji
¥ MingYang (Çin) - İlk İnşaat

HANGİ İLLERDE RES OLACAK?
Kazanan konsorsiyum, Kayseri - Niğde, Sivas, Edirne-Kırklareli-Tekirdağ, Ankara-Çankırı-Kırıkkale, Bilecik-Kütahya, Eskişehir olarak belirlenen 5 ayrı bölgede bin megavatlık kapasiteyi devreye alacak. Rüzgâr YEKA ihalesini kazanan, 1 milyar doların üzerinde rüzgâr tesisi yatırımı yapacak. Bu projeyle kurulacak santrallerin işletmeye girmesiyle her yıl asgari 3 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretilecek ve yaklaşık 1,1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgârdan karşılanacak. Aynı zamanda, kurulacak rüzgâr tesisleri sayesinde yıllık ortalama 1,5 milyon ton karbon emisyon azaltımı sağlanacak.

 

Albayrak: Ekonomiye güvenin göstergesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, YEKA ihalesine ilişkin sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı açıklamada “Pazarın yüzde 90 büyüklüğünü temsil eden 8 firmanın bu ihaleye girecek olması Türk ekonomisine ve enerji sektörüne olan güveninin teyididir” dedi. Albayrak, fabrika ve 10 yıllık AR-GE ile gerçekleşecek rüzgâr YEKA’sıyla Türkiye’yi rüzgâr teknolojilerinin üretim merkezi hâline getireceklerini vurguladı. Bakan Albayrak, ihaleyle ilgili daha önceki değerlendirmesinde ise “Bu proje, dünya çapında yatırımcılar için, büyüyen, dinamik Türkiye pazarının yanında, bu bölgede gelişmekte olan, yakın gelecek için büyük potansiyel teşkil edecek diğer pazarlara ulaşım açısından da büyük avantaj sağlayacak” ifadelerini kullanmıştı.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...