Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Zeybekçi'den Almanya Başbakanı'na cevap: Birlikte kaybederiz

Düzenleyen:
Zeybekçi'den Almanya Başbakanı'na cevap: Birlikte kaybederiz

Ekonomi Haberleri

“Türkiye ile Gümrük Birliği’ni güncellemeyi düşünmüyoruz” diyen Merkel’e cevap veren Bakan Zeybekci “Böyle söylemek için tek başına karar alıyor olabilmen lazım. İşler kötüye giderse iki taraf da bunun üzüleni olur” dedi...

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in “Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşması güncellenmeyecek” açıklamasına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den tepki geldi. Merkel’in böyle bir açıklama yapması için elinde tek başına böyle bir yetkinin olması gerektiğini söyleyen Zeybekci “Bunu söylemen için tek başına karar alabiliyor olman lazım. Böyle açıklamalarla veya işlerin biraz kötüye gitmesiyle kaybeden hem Türkiye hem Almanya olur. Her iki taraf da bunun üzüleni olur” dedi. 86’ncı İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) nedeniyle İzmir’de bulunan Zeybekci, daha önce de bu konuda negatif açıklamalardan sonra Avrupa Birliği’nin ilgili otoriteleri tarafından Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin her iki tarafın da menfaatine olduğuna dair açıklamalar yapıldığını hatırlatan Zeybekci, şunları söyledi: 28 üye ülkenin oy birliği ile Türkiye ile Gümrük Birliği güncellenmesi için yetki talebi var. Bunlar görüşülürken Almanya’nın böyle bir şey söylemesi... Kendi görüşlerini de tam anlamıyla yansıttığını düşünmüyorum. Almanya ve Türkiye arasındaki dış ticaret hacmi 2017 itibarıyla 40 milyar dolara yaklaşacak. Belki biraz da aşılacak. Türk ve Alman şirketlerinin cirolarına bakarsanız 100 milyar dolarlık bir ekonomiden bahsediyoruz. Böyle açıklamalarla veya işlerin biraz kötü gitmesiyle kaybeden hem Almanya hem Türkiye olur. Her iki taraf da bunun üzüleni olur. İki taraf da kaybedip, iki taraf da üzüleceğine göre kimin sevineceğine bakmak gerek. Gerek FETÖ, gerek bölücü terör örgütü mensupları, gerekse iki ülkenin ilerlemesini istemeyen mihrakların sevineceği bir ortamda bu konuları iyi düşünmek gerek.

 

NOVAK: ZOR DÖNEMDİ AMA AŞTIK

Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak “İş birliğimiz boyunca hem Rus hem Türk tarafı zor dönemden geçti. O zorlukları aşabildiğimizi söyleyebiliriz. Rusya’nın İzmir’deki fuara partner ülke olması da çok güzel bir imkân sağlamaktadır” dedi. İki ülke iş birliğinin çok boyutlu olduğunu, özellikle inşaat, altyapı ve sağlık alanlarındaki yatırımları önemsediklerini dile getiren Novak “Türkiye’nin gaz ihtiyacının Rusya tarafından karşılanması büyük önem arz ediyor. Türk Akımı çok başarılı şekilde ilerliyor. Fener niteliğindeki bir başka projemiz ise Akkuyu Nükleer Santrali. Bunun yatırım miktarı 22 milyar dolardır. Santralin, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünde tamamlanması planlanmakta” diye konuştu.

ÖZLÜ: MOSKOVA, BRÜKSEL'dEN YAKIN

Rusya’nın, 86’ncı İzmir Enternasyonal Fuarı’nın partner ülkesi olması sebebiyle Türkiye-Rusya İş Forumu düzenlendi. Forumun açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda 30 milyar dolara ulaşıp, 2016’da bu rakamın 17 milyar dolara düştüğünü hatırlatan Bakan Özlü “Şimdi önce 30, ardından 50 ve 100 milyar dolar hedefine ulaşmalıyız. Ankara-Moskova arasındaki mesafe, Ankara-Brüksel arasındaki mesafeden daha yakındır. Türkiye ile Rusya birbirini anlayan, birbirine saygı duyan, ilişkilerini geliştirme niyetini beyan eden dost ülkelerdir. “ dedi.

AVRASYA GÜMRÜK BİRLİĞİ İSTİYORUZ

Öte yandan Avrupa ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin ‘olmazsa olmaz’ bir durum olmadığını söyleyen Bakan Zeybekci, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği Çerçevesini bozmadan Avrasya Gümrük Birliği ile serbest ticaret anlaşması gerçekleştirmek için görüşmelerin sürdüğünü ifade etti. Zeybekci, ilk temasları bu yıl başlatacaklarını söyledi.

RUSYA İLE TÜRKİYE BİRBİRLERİNE MUHTAÇ

Bakan Zeybekci, fuarın partner ülkesi olan Rusya ile dış ticaret hacmi hedefinin de 100 milyar dolar olduğunu belirterek şunları söyledi. Bugün görüşmelerde kesin fikir birliğine varmış durumdayız. 20 Ekim’de yeni bir dönemin güçlü adımlarını inşallah beraber atacağız. Yaş sebze meyve içindeki bazı ürünlerdeki engelleri en kısa sürede kaldırmayı hedefliyoruz. Ortak talebimiz de bu yönde. Domates iki ülke arasındaki ticaretin sembolü. Onunla ilgili de olumlu sonuçlar alacağız. Çözeceğimize inanıyorum.” Rusya ile Türkiye’nin birbirlerine muhtaç olduğunu söyleyen Zeybekci “Engelleme ile kaybettiğimiz zamanı unutmak istiyorum. Boşuna zaman kaybettik. Yaşanan olaylar elbette üzücü ama güzel ilişkiler ağaç yetiştirmek gibi, onlarca sene alırken, ilişkileri kesmek, ağaç kesmek gibi, birkaç dakikanızı alır. Kaybedecekleriniz ise çok fazla” ifadesini kullandı.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...