Uşak, Karun Hazinesi ile turizm yarışında

Düzenleyen:
Uşak, Karun Hazinesi ile turizm yarışında

Ekonomi Haberleri

Zenginliğin ifadesi olan Karun hazineleri, dünya ikincisi olan Ulubey Kanyonu ve 200 bin yıl öncesine ait insan izlerinin bulunduğu Uşak, yılda 1 milyon turist hedefliyor.

Duygu Gecü

Türkiye’nin battaniyesi ve halısı ile ünlü, Ege’nin şirin illerinden biri Uşak. 1953 yılında Kütahya’dan ayrılıp il olduğunda, bu denli büyüyüp dev projelere imza atacağını hiç kimse tahmin etmemişti aslında. Fakat Uşak, son yıllarda gerçekleşen projelerle öyle değişti ki, kendi problemlerini çözdüğü gibi komşu illerin ilçelerine sağlık, eğitim, kamu binaları gibi alanlarda destek bile veriyor. Peki nasıl oldu bu değişim? Daha da önemlisi neler değişti kentte. Uşak’ı şaha kaldıran Belediye Başkanı Nurullah Cahan anlattı bu büyük değişimi.

YOL VE KONUT

Küçük bir şehir ama orada da var trafik çilesi. Bunu çözmek için önce Kuzey ve Güney çevre yolları yapıldı. Bu yollar, dünyada sadece Uşak’ta yetişen ‘İtecik lalelerinden’ ilham alınarak yapılan led ışıklarla süslendi ve bu laleleri koparmanın bedeli 41 bin lira olarak belirlendi. Projelere baktığımızda şehrin birçok ilki de yaşattığını görüyoruz. Türkiye’nin ilk kentsel dönüşüm projesi burada başlamış. 1051 konut ve 923 iş yeri, tam 430 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilmiş ve küçük bir kent kurulmuş. Proje ile belediye binasından defterdarlığa, sağlık ocağından okullara kadar birçok bina yıkılıp yeniden yapılmış ve vatandaş yeşil alanlarla nefes almış. 

ŞİMDİ HEDEF TURİZM

Yolundan altyapısına kadar her şeyi tamamlayan Uşak’ta şimdi hedef turizm. 200 bin yıllık tarihin izlerini taşıyan şehir, çok kıymetli hazineleri, ABD’den sonra, dünyanın en büyük ikinci kanyonu olarak ifade edilen Ulubey Kanyonu’nun bulunduğu kentin Belediye Başkanı Nurullah Cahan “Dünyanın en kıymetlilerinden olan Uşak halısı ile kültür şehriyiz. Tarihî değerlerimiz üst seviyelerde. Aynı zamanda modern şehir imajımız da çok güçlü. Arkeopark projemizin temellerini atacağız. Kanyon üzerindeki cam terası 100 binden fazla kişi ziyaret etti. Karun Hazineleri burada. Fuarlara şehir olarak katılıyor ve anlatıyoruz. Kent Park Projesi ile yeni arkeoloji müzemizle 1 milyon turist hedefimize ulaşacağız” diye konuştu.

Uşak, Karun Hazinesi ile turizm yarışında

MÜTHİŞ KANYONDA DEV CAM TERAS

¥ Uşak’ta 1 milyon turist hedefine ulaşmak için çok sayıda yatırım yapılmış. Tüm eserlerin sergilenmesine yetmeyen arkeoloji müzesi yenilenmiş. Ziyaretçi sayısının 800’den 250 bine çıkması hedefleniyor. 450 parçalık meşhur Karun hazinelerinin ancak 300 parçası sergilenebiliyor. Yeni müzeyle bu eserlerin tamamı gün yüzüne çıkacak.
¥ Dünyanın ikinci büyük kanyonunda paraşüt keyfi ve cam teras da, yöreye turist çekmek için yapılan hazırlıklardan sadece ikisi. Sadece kanyon için 500 bin turist bekleniyor.
¥ Kent, sanayiden konut ve ticaret merkezine dönüştü. Bu anlamda da Türkiye’nin ilk şehri. Şehri modern bir yüze kavuşturmak için 450 milyon liralık yatırım yapıldı. Proje ile şehre dev bir yeşil alan kazandırılacak. 
¥ Cılandıras Köprüsü, 2500 yıllık bir eser. İki ucu dağ kayalarının yarı beli üzerine oturuyor. Taşların yüzleri kalemlerle işlenmiş, kemerlerin taşları zıvanalı olarak kenetlenmiş. Köprü fil ayağı tabir edilen iki ana gövdeden oluşmuş sabit kaya üzerine bindirme tekniğiyle inşa edilmiştir. Hangi amaçla yapıldığına ait hiçbir iz bulunmamaktadır.
¥ Banaz’daki Hamamboğazı, Ulubey’deki Aksaz ve Merkez ilçedeki Emirfakı ve Örencik köyündeki kaplıcalar, Uşak’ın değerlerinden sadece birkaçı.

BU ÜST GEÇİDİN BİR BENZERİ YOK

Tasarım olarak muazzam olan helezonlu üst geçit şu zamana kadar gördükleriniz arasında yok. Çünkü DNA sarmalı gibi yürüyen merdivenli bir üst geçit bu! Hem de yine Türkiye’de bir ilk! Bu tasarım harikası üst geçidin 1 aya kadar bitmesi planlanıyor.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...