İnşaatlara özel standartlar geliyor! Yeni İmar Yasası 3 Eylül’de yürürlükte

Düzenleyen:
İnşaatlara özel standartlar geliyor! Yeni İmar Yasası 3 Eylül’de yürürlükte

Ekonomi Haberleri

Emlak ve inşaat sektörüne eylül ayından itibaren getirilecek olan yeni standartlar yeni konut yaşamında hayat kalitesinin yükseltilmesini hedefliyor.

Muhtemel depremin yıkıcı etkilerini azaltacak 3 yeni uygulama Eylül 2017’den itibaren devreye girecek. Bunlardan ilki TS EN 81-77 Deprem Standardı. Bu standart, asansörlerin hareketli parçalarının deprem esnasında yolculara veya binaya muhtemel zararlar vermesini engelleyecek. 

OTOPARK MESELESİ ÇÖZÜLÜYOR 

TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, özellikle inşaatın arsa alanının yüzde 40’ını geçmemesi şartının kaldırılmasıyla artık yeni şehirleşmede dikey değil yatay yapılaşmanın öne çıkacağına dikkat çekti. Yapılara getirilecek olan diğer iki standart ise Eylül 2017 sonunda yürürlüğe girecek olan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’yle başlayacak. Yeni uygulamayla bu güne kadar uygulanan her 3 daireye 1 otopark kriteri, her daireye 1 otopark şeklinde değiştirilecek. Ayrıca yeni inşaat alanının toplam arsa alanının yüzde 40’ını aşmaması şartı kaldırılacak.    

HAYATİ BAŞLIKLAR KONTROL EDİLMELİ

Hollandalı bağımsız denetleme kuruluşu Liftinstituut’ün Türkiye Bölge Müdürü Süleyman Özcan da asansörlerin periyodik kontrolünde ve tescilinde yürürlüğe girecek standartların, sektörün ilerlediği istikamet için belirleyici olduğuna değindi. Özcan “Detaylı kontrol listeleri hazırlanmasına karşın, yeni standart ile birlikte zorunlu hale gelen ve güvenliğin korunmasında önemli rol oynayan maddelere yönelik bilgi ve kontroller yer almıyor. Asansörler ve komponentleri, TS EN 81-20’ye uygun şekilde imal ve monte edilmeli ve can güvenliği ile ilgili yeni şartlar taviz verilmeksizin uygulanmalı” dedi.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...