Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Hem korkutup hem yalanla soyuyorlar

Düzenleyen:
Hem korkutup hem  yalanla soyuyorlar

Ekonomi Haberleri

Sosyal statüsü ne olursa olsun her kesimden insanı kandırıp parasını alan dolandırıcılar, şimdi de “Siber saldırı var, sizi koruyacağız” diye arıyor...

Kadın-erkek, yaşlı-genç, zengin-fakir, ünlü-ünsüz fark etmedi ve son yıllarda telefonla arayana, mesaj yazana milyarlarca lira kaptırdık. Son dönemde ise artan sosyal medya kullanımı ve mobil uygulamalar üzerinden dolandırıcılık çığ gibi büyüdü. Dolandırıcıların ne metodu bitiyor, ne yalanı. “Size hediye çıktı” diye mesaj gönderenler, bahsedilen telefonu arayanlardan en gizli bilgilerini alıp hesaplarını boşaltıyor. Yetmezmiş gibi senet imzalatıyor. Hatta varsa o anda nakitlerini de alıyor ancak ‘hediye paketi’ denen kutudan ya eski gazete ya plastik oyuncak çıkıyor. Bankalararası Kart Merkezi de son dönemde ortaya çıkan dolandırıcılık yöntemine karşı kullanıcıları uyardı. Geçtiğimiz günlerde bazı ülkeleri hedef alan siber saldırıları diline dolayan dolandırıcılar, “Ülkemize Rusya’da siber saldırı var. Şifrenizi verin, hesabınızı koruma altına alalım” diye arayarak binlerce kişiyi dolandırdı. BKM yetkilileri “Sosyal medyada çok sayıda markanın unvan, logo ve benzeri kurumsal bilgileri kullanılarak, internet siteleri taklit edilerek sahte kampanya kurguları yapan dolandırıcılık çetelerine dikkat. Böyle bir iddiayla karşılaşanlar, internet sitesinin gerçek adresine girerek kontrol etmeli, verilen linke asla tıklanmamalı” diye uyarıyor.

Metotları çok basit
Dolandırıcılar, sosyal medya kullanıcılarına bilindik markalara ait sahte indirim kuponları veya hediye çekleri kullanımını içeren mesajlarla, link gönderiyor. Bu linke tıklayanlar sahte sitelere yönlendirilerek kişisel ve finansal bilgileri elde edilmeye çalışılıyor.

İşte senaryolar
¥ Hesabınızdan/kartınızdan işlem yapılmış. İptali için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız.
¥ Hesaplarınıza Rusya’dan siber saldırı gerçekleştiriliyor. Hesaplarınıza bloke koymak için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız.
¥ Geriye dönük kredi/kredi kartı ücretlerini iade edeceğiz. Şifrenizi söyleyin/tuşlayın.
¥ Sigorta primlerinizi iptal edeceğiz. İşlem için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız.

 

 Nasıl korunuruz?
 1- Şifrenizi ve finansal bilgilerinizi her ne olursa olsun telefon, SMS veya e-posta aracılığıyla size ulaşan kimseyle paylaşmayın/tuşlamayın.
2- Herhangi bir kampanya içeriğinin ilgili markaya ait olup olmadığını, markanın orijinal ve güvenilir internet adresinden kontrol edin.
3- Kampanya içeriğinde kullanılan bağlantının ilgili markanın orijinal ve güvenilir internet adresiyle birebir aynı olduğundan emin olun.
4- Banka logosu ve adı kullanılsa dahi kişisel bilgilerinizi isteyen e-postalara ve sitelere cevap vermeyin.
5- SMS ile gelen şifrelerinizi, kart bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın/tuşlamayın.

 

Heyecan heves ve korku var
Dolandırıcılar, toplumda üne sahip kişilerin bu isimlerinin lekelenebileceği korkusu üzerine de gidiyor. “İsminiz terör örgütü listesinde, silelim” diyenler, bilinen bir yöntem olmasına rağmen bu cümleyi çok sık kullanıyor ve bu tuzağa hukuk profesöründen eski polise kadar birçok kişi düşüyor. Dolandırıcılar ‘sosyal mühendislik’ adı verilen yöntemle endişe uyandırıp şifre, para ve bilgi çalıyor.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...