Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Azerbaycan ve Türkiye enerjiyle kenetlenecek

Düzenleyen:
Azerbaycan ve Türkiye enerjiyle kenetlenecek

Ekonomi Haberleri

Enerji Bakanı Albayrak, Azeri-Çırak-Güneşli petrol yataklarının paylaşım anlaşmasını 2050’ye kadar uzatan anlaşmayı imzaladı ve Azeri-Türk enerji yatırımlarının hızla artacağını söyledi...

Türkiye ve Azerbaycan, enerji alanında daha fazla iş birliği yapacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye olarak Azerbaycan’ın enerji sektöründeki yatırımlarını büyütmeye devam edeceklerini söyledi. İmzalandığında ‘Yüzyılın Kontratı’ olarak adlandırılan ve Azeri-Çırak-Güneşli (AÇG) petrol yataklarının üretim ve paylaşımı anlaşmasının 2050 yılına kadar uzatılmasını içeren anlaşmanın Bakü’deki imza töreninde konuşan Bakan Albayrak, bu anlaşmanın şimdi 21’inci yüzyılın da kontratı olduğunu dile getirdi. AÇG’nin, Azerbaycan’ın sınırsız kaynaklarının simgesi hâline geldiğini, dünya piyasalarına güvenilir bir petrol kaynağına ulaşması açısından da önemli katkı sağladığını  söyleyen Albayrak, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) hattının devreye girdiği 2006 yılından bugüne kadar bu hatla 2,6 milyar varil ham petrolün güvenli ve kesintisiz şekilde taşındığını belirtti. 
Azerbaycan ve Türkiye enerjiyle kenetlenecek
TANAP, GÜCÜN SEMBOLÜ

Azerbaycan’ın, petrolün yanı sıra gaz tedarikinde de hem Türkiye hem de diğer tüketici ülkeler için vazgeçilmez, güvenilir bir partner olmaya emin adımlarla devam ettiğini söyleyen Bakan Albayrak “Kaynak çeşitliliği açısından Avrupa Birliği (AB) tarafında gündeme getirilen Güney Gaz Koridoru projesinin kaynak ülkesi Azerbaycan’dır. Güney Gaz Koridoru, AB tarafından hayata geçirilmiş bir konsept olsa da Türkiye ve Azerbaycan’ın iradesi olmuştur.” ifadesini kullandı ve TANAP’ın, iki ülkenin güçlü birlikteliğinin bir sembolü olduğunu ifade etti.
Azerbaycan ve Türkiye enerjiyle kenetlenecek
Enerji çatışma değil barışın referansı olsun
Bakan Albayrak, tarihte enerjinin hep çatışmaların temel noktası olduğunu belirttiği konuşmasında şunları söyledi: “Türkiye Petrolleri (TP), 23 senedir AÇG’nin ortağı. SOCAR ile TP arasındaki ortaklık, TP’nin 1996’da Şahdeniz projesine katılmasıyla ivme kazandı. Bugün atılan imza da güvene dayalı partnerliği 2049 yılına kadar uzatarak Azerbaycan’a olan güveni bir kez daha belirtmekten onur duymaktadır. Türkiye olarak enerjinin çatışma ve yoksulluğun bir sebebi olmaktan ziyade, barış ve istikrarın lokomotifi olarak görülmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye-Azerbaycan iş birliği, dünyanın zor bir dönemeçten geçtiği şu günlerde bölgemiz için geleceğe referans teşkil edecek bir ortaklık olduğunu belirtmek isterim. Türkiye, Azerbaycan’daki tüm projelere önem atfetmeye ve ülkedeki yeni fırsatlarda önemli bir ortak olmaya devam edecektir. Azerbaycan’daki yatırımlarımızı büyütmeye devam edeceğiz.”

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...