Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Maliye Bakanı açıkladı: Yüzde 5’in sırrı 11 milyar TL’lik nefes

Düzenleyen:
Maliye Bakanı açıkladı: Yüzde 5’in sırrı 11 milyar TL’lik nefes

Ekonomi Haberleri

Bu yıl bütçe açığının 60 milyar lira olacağını belirten Naci Ağbal “15 Temmuz sonrasında yaşananların ilave yükü 11 milyar TL... Tedbirleri almasaydık ekonomik büyümedeki trendi yakalayamazdık” dedi.

Türkiye ekonomisi bütün iç ve dış engellemelere rağmen iki çeyrektir üst üste yüzde 5 büyümeyi başarırken; Maliye Bakanı Naci Ağbal, alınan ekonomik tedbirlerin bu gelişmede ana etken olduğunu söyledi. Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk olan Bakan Ağbal “Bütçe açığı geçen yıl 27 milyar liraydı. Bu yıl 47 milyar liraya çıkacağını öngördük. 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrasındaki gelişmelerin ekonomiye ilave yükler getireceğini belirtmiştik. Söz konusu gelişmelerden ötürü 11 milyar liralık ilave yük geldi. Dolayısıyla burada bütçede bozulma değil, bütçenin kontrollü bir şekilde, sürdürülebilirlik sınırları içinde ekonomik büyümeye katkı olacak bir çerçeveye kavuşturulması söz konusu. Yıl sonunda özellikle vergi tarafında beklentilerin oldukça üzerinde bir gerçekleşme öngörüyoruz. Yatırım harcamalarındaki artış, ülkenin altyapısına yaptığımız harcamalara ilişkin. Cari harcamalara bakıldığında da olağanüstü bir harcama yok. İç ve dış güvenlikle ilgili çabaların da bütçeye yansımaları var. Ancak Türkiye bütçesi o kadar sağlam ki, savunma ve güvenlik konusunda da ilave harcamalar yapıyoruz, bütün bunlara rağmen denge içinde götürmeyi başarabiliyoruz. O açıdan yıl sonunda bütçe açığının 60 milyar lira civarında olacağını ifade ediyorum. Millî gelirin yüzde 2’si civarında bütçe açığı olacak. Tedbirleri almasaydık ekonomik büyümedeki trendi yakalayamazdık. Üçüncü çeyrekte, baz etkisi nedeniyle büyüme rakamları çok daha yukarılarda gelecek. 4. çeyrekte de büyüme ivmesinin devam edeceği gözüküyor. Çünkü öncü göstergeler üretim, yatırım, talep, dış talep tarafında oldukça kuvvetli. İhracat ciddi anlamda büyümeye destek veriyor, turizmde güzel gelişmeler var” dedi.

TASARRUF TEDBİRLERİ
Gelecek yıl da bütçe açığını benzer seviyede tutmak için önemli bir gayret göstereceklerini belirten Ağbal, şöyle devam etti: Ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız. Kamu harcamalarına önümüzdeki yıl, başta cari harcamalar olmak üzere sınırlamalar getiriyoruz. Vatandaşa ‘tasarruf et’ diyoruz, devlet de tasarruf edecek. Makine-ekipman, kırtasiye alımlarından tutun da bütün hizmet alımlarına kadar, çok kapsamlı tasarruf önlemleri 2018 bütçesinde getireceğiz.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...