Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

800 bitkili turşuyla dünya rekoru kıracak

Düzenleyen:
800 bitkili turşuyla dünya rekoru kıracak

Ekonomi Haberleri

Afyonlu girişimci Mustafa Koca, 800’ün üzerinde bitkinin probiyotikli turşusunu üreterek, Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hazırlanıyor.

Cabir Turğut / AFYON - Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kimya mühendisliği mezunu olan Mustafa Koca, yurdun dört bir tarafından ulaştığı bitkileri Afyon Dinar’da oluşturduğu merkezde topladı. Türkiye’nin âdeta mini bir tabiat bahçesini kuran Koca, bitkileri hiçbir kimyasal işleme sokmadan faydalı bakterileri (probiyotik) steril ortamda elde etmeyi başardı. 5 yıl boyunca geleneksel yöntemleri kullanarak, araştırmalarını tamamlayan Koca, böylece Türkiye’nin ve dünyanın en zengin probiyotik merkezine kavuşmuş oldu. İnsan sağlığı için önemli faktöre sahip zengin probiyotik merkezinin kapılarını gazetecilere açan Koca, ürünlerinin tıp alanında kullanılmasını hedefliyor. 

İNGİLTERE KRALİÇESİ’NE TATTIRACAK
Mustafa Koca, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından ürünler için onay da aldı. Koca, ürettiği turşuların birçok sofraya hem lezzet hem de insan vücudunun ihtiyacı olacak faydalı bakterileri geri kazandıracağını anlattı. Turşularının dünyanın dört bir tarafından talep görmeye başladığını ifade eden Koca, hedefinin İngiliz Kraliçesi’nin mutfağına girmek olduğunu paylaştı. Koca, Afyon Valiliğini, KOSGEB Dinar Müdürlüğünü ve devletin diğer teşvik veren kurumlarını çalışmasına destek vermeye davet etti. Bu konuda Türkiye’de yalnız olduğunun altını çizen Koca, 800 olan bitki sayısını bine çıkartmayı hedeflediğini kaydetti. 

TÜRKİYE, DÜNYANIN FLORA ZENGİNİ
Türkiye’nin florasının zenginliğine değinen Koca, ülkemizde 16 bin ile 18 bin çeşit bitki çeşidi olduğunu belirtti. Bu sayı ile ülkemizin dünyanın çeşitlilik açısından 2. zengin florası olduğu bilgisini veren Koca “80 milyon nüfuslu bir ülkede 100 milyon insanın hastanelerin acil servislerine başvurması bilim insanlarımızın bu alanda çok az çalışma yaptıkları gerçeğini ortaya koymaktadır” dedi. İnsanların ortalama 70-80 bitki ile beslendiğini aktaran Koca, hayvanlarda bu sayının 400-500 arasında olduğunu kaydetti. Koca, keçinin bu anlamda en özel bitkileri yediğine işaret ederek “Çalışmalarımda keçinin beslendiği bitki haritasından faydalandım” diye konuştu.   

Guinness’e hazırlanıyor
Mustafa Koca, çarkıfelek çiçeği, karakafes otu, horozibiği, aspir, hindiba, laden gülü, çiriş, gojiberi, gilaboru ve ışgın türündeki turşulara patent almak için resmi başvuruları da yaptı.  Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hazırlanan Koca, ürün çeşitliliğini bine çıkarttığında başvuruyu resmen yapacağını kaydetti. Koca, karışımlardan oluşan ‘simbiyotik’ özelliğe sahip ürünün de özellikle bağırsaklar için faydalı bakteri kültürünü geliştirdiğine dikkat çekti. Koca, insanın kimyasal ürünler ile kaybettiği bakterileri bu şekilde geri kazanabileceğinin altını çizerek “Pişmiş gıdaların beslenmedeki yerinin yüzde 20’ler seviyesine indirilmesi obezite sorununu çözebilir” şeklinde konuştu. 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...