Dünyanın en büyük fonu 1 trilyon doları aştı

Düzenleyen:
Dünyanın en büyük fonu 1 trilyon doları aştı

Ekonomi Haberleri

Norveç'in petrol fonu ilk kez 1 trilyon doların üzerine çıktı

Dünyanın en büyük fonu olan Norveç petrol fonu tarihinde ilk kez 1 trilyon dolar seviyesini aştı. 

1996 yılında kurulan fon, Çarşamba sabahı 7,811 milyar Norveç kronu yani 1,001 trilyon dolara ulaştı. Fon yetkilileri fonun ilk kez 1 trilyon dolar barajını aştığını teyit etti.  

5,2 milyonluk nüfusa sahip Norveç'te petrol fonu bakanların beklediğinden daha hızlı yükselerek dünyanın en büyük yatırımcılarından biri haline gelmesiyle dikkat çekici bir başarıya imza attı. Fonun ortalama olarak dünyada halka açık her şirkette yüzde 1,3 payı bulunuyor. 

Fonun CEO'su Yngve Slygnstad, 1996 yılının Mayıs ayında ilk petrol geliri transferi yapıldığı dönemde kimsenin fonun 1 trilyon doları aşacağını beklemediğini belirtirken, 1 trilyon dolara ulaşmanın önemli bir kilometre taşı olduğunu ve fonun piyasa değerindeki büyümenin büyüleyici olduğunu ifade etti. 

Fon, ülkenin petrol ve doğalgaz gelirlerini yurt dışı finansal varlıklarda değerlendirerek, ülkenin gelecek kuşaklarına aktarmayı hedefliyor.  

2002'den beri fonun varlıkları 13'a katlandı. 2016 yılının sonunda fonun varlıklarının neredeyse yarısı yatırımlardan elde edilen gelirlerden, yüzde 45'i petrol ve doğalgaz faaliyetlerinden kalan bölümü de kur hareketlerinden oluşuyordu. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...