Bakan Tüfenkci: Gümrük Birliği'nin güncellenmesi önemli

Düzenleyen:
Bakan Tüfenkci: Gümrük Birliği'nin güncellenmesi önemli

Ekonomi Haberleri

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Almanya'nın Gümrük Birliği'nin güncellenmesini bir şantaj aracı olarak kullanmasını yadırgadıklarını belirterek, "Adaleti sağlama adına Gümrük Birliği'nin güncellenmesi önemli. Bu noktada görüşmelerimizi sürdürüyoruz, şu anda her hangi bir kopukluk yok." dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından  düzenlenen "Küresel Ticaret: Politikadan Eyleme" başlıklık konferansın açılışında  konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TÜSİAD'ın Türkiye için öneminden bahsetti.

Dernek üyelerinin küresel ticaretteki başarısına değinen Tüfenkci,  TÜSİAD'ın Türkiye için yurt dışında yaptığı çalışmaları takdirle izlediklerini  aktardı.

Tüfenkci, global kriz sonrası küresel ticaretin daraldığını ve  ülkelerin daha korumacı olduğunu kaydederek, serbestleşme çalışmalarının  azalması, dünyanın farklı yerlerinde yaşanan siyasi gelişmeler gibi nedenlerle  küresel ticaretin azaldığını anlattı.

Küresel ekonomik krizden sonra serbestleşme beklediklerini ancak  ülkelerin bunun aksine korunmacı bir tutum takındığını belirten Tüfenkci, 2014 ve  2015 yılları itibarıyla ticarete konu toplam ürün bazına düşen gelirin azalmaya  başladığını anımsattı.

Tüfenkci, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin küresel ticarette  alınan korumacılık tedbirlerinden daha fazla etkilendiğini, bu tedbirleri daha az  uyguladıklarını bildirdi.

Ticaretin serbestleşmesi, liberalleşmesi konusundaki duruşlarını her  zaman açıkça ifade ettiklerini aktaran Tüfenkci, ihracatın artış gösterdiği  yıllarda ekonomik büyümeye olumlu katkı sağlandığını söyledi.

Tüfenkci, dış ticarete konu olan ürünlerin niteliklerini artırmaları,  gelişmiş pazarlara daha nitelikli ürün ihraç etmeleri gerektiğini, bunun büyük  önem arz ettiğini vurguladı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...